Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution
Nyt innovativt fellowship-program skal styrke de plantebaserede værdikæder og uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for nye bæredygtige fødevaresystemer.
For at sætte mere skub i den grønne omstilling lancerer Teknologisk Institut nu det nye BioSustainability Design Fellowship Programme. Det sætter over de næste fire år fokus på bæredygtighed, tværfagligt samarbejde og praksisnær innovation igennem intensive fuldtidsforløb, hvor deltagerne arbejder tæt sammen med virksomheder og eksperter om at nedbringe madspild, styrke plantebaserede værdikæder og sikre bedre udnyttelse af ressourcer, skriver Teknologisk Institut, som i en pressemeddelelse, som beskriver det nye program som en gamechanger for Danmarks landbrugs- og fødevaresektor.
”Hos Teknologisk Institut er vi stolte af at stille faciliteter, ekspertise og stærke industrinetværk til rådighed, så kommende fellows kan omsætte ambitiøse idéer til konkrete, skalerbare løsninger. Det handler om at opbygge den talentmasse, vi har brug for til at lede den grønne omstilling – og sikre, at Danmark fortsat er med forrest, når det gælder bæredygtig fødevareinnovation,” siger Juan Farré, adm. direktør for Teknologisk Institut.
Innovation på tværs af grænser
I programmet indgår et samarbejde med FN’s Fødevareprograms IGNITE innovationshub i Østafrika, hvor det handler om at løse helt grundlæggende udfordringer med fødevaremangel, fødevaresikkerhed og lav produktivitet. Fælles for begge regioner er behovet for innovative løsninger, der kan implementeres i praksis og gøre en reel forskel – på tværs af infrastruktur, markeder og lokale forhold.
”Ved at kombinere Danmarks teknologiske styrker med den entreprenante tilgang i Østafrika, hjælper Biosustainability Design Fellowship Programme med at udvikle løsninger, der både er lokalt relevante og globalt skalerbare. Det styrker innovation på tværs af landegrænserne - og vi er stolte over at støtte et program, der binder netværk sammen på tværs af hele fødevareværdikæden på denne måde,” siger Mikkel Skovborg, Vice President for Innovation i Novo Nordisk Fonden.
Ansøgningen åbner i 2026
Målgruppen for talenter til programmet er erfarne fagfolk og iværksættere, der ønsker at være pionerer for at skabe mere bæredygtighed og innovation i fødevaresektoren.
Første runde af fellows kan søge om optagelse i foråret 2026 med opstart i september 2026. Programmet ledes af Teknologisk Instituts Center for Fødevareteknologi, der over en femårig periode uddanner i alt 64 fellows via fire intensive 10-måneders fuldtidsforløb – ét forløb hvert år.
Åbner døren til eksperter og faciliteter i Aarhus
-
Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship Programmet, der samlet set er finansieret med 97 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden.
-
Den danske del af fellowship-programmet foregår på Teknologisk Instituts Center for Fødevareteknologi i Aarhus, hvor deltagerne får adgang til Teknologisk Instituts faciliteter og faglige eksperter inden for fødevareteknologi som blandt andet omfatter pilotanlæg, forsøgs- og testkøkkener, sensorik- og forbrugerlab samt analyser og procesudstyr, der understøtter hurtig validering og prototyping.
-
Foruden den danske del indgår i programmet et samarbejde med FN’s Fødevareprograms IGNITE innovationshub i Østafrika.