Annonce
Annonce
Færre unge er blevet optaget på en landbrugsrelevant videregående uddannelse i år. Foto: Irene Brandt-Møller.
Trods kampagne: Unge fravælger landbrugsuddannelser
Færre studerende har valgt en videregående uddannelse inden for jordbrugs- og fødevaresektoren. Det vækker bekymring hos Landbrug & Fødevarer.
60.000 ansøgere til videregående uddannelser har netop fået besked på, om de er optaget på deres ønskede studie eller ej, og kun et fåtal af dem har ønsket at uddanne sig inden for jordbrugs- og fødevaresektoren. Det skriver landbrugsavisen.dk.
Ifølge en opgørelse fra Landbrug & Fødevarer (L&F) har sådanne uddannelser optaget 1.492 elever, hvilket er syv pct. færre end i 2022. Og fjerner man 2020 og 2021, hvor der under corona var ekstraordinært mange ansøgere, og ser på 2019 er faldet på 12 pct.
"Det er bekymrende, at de for erhvervet meget centrale uddannelser har meget svært ved at tiltrække unge mennesker. Det på trods af et omfattende rekrutteringsarbejde i kampagnen Future Food og et stærkt fokus på klima og bæredygtighed," skriver Malika Buhr Pedersen, afdelingsleder for Forskning & Uddannelse i L&F i et notat ifølge landbrugsavisen.dk.
Kampagnen Future Food blev lanceret i december 2019, hvor en række aktører forsøgte at tiltrække unge til fødevareuddannelserne.
L&F finder dog en positiv tendens i uddannelsen 'naturressourcer' og 'agrobiologi', der begge har oplevet en stigning i optaget i forhold til 2022. Begge uddannelser ligger dog langt fra antallet af optagne i størstedelen af de foregående 10 år. Siden 2012 var det kun i 2021 og 2022, at der blev optaget færre studerende på 'naturressourcer'. For 'agrobiologi' var det kun 2022, hvor antallet var lavere.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.