Annonce

Annonce

Støttepartier vil have stoppet, at statslige midler går til at fremme kødforbruget

Der skal ikke længere bruges offentlige midler på at markedsføre animalske fødevarer gennem landbrugets fonde, hvis det står til regeringens støttepartier.

19. januar 2022
Læsetid: 2 minutter

I 2021 gav det offentlige tre gange så mange midler til at fremme det animalske forbrug som det vegetabilske via landbrugets fonde. Arkivfoto: ØL

Landbrugets fonde skal ikke længere kunne bruge offentlige midler på at markedsføre kød- og mejeriprodukter, når myndighederne samtidig anbefaler en kost med mere grønt og mindre kød. Derfor ønsker regeringens støttepartier, Radikale, SF og Enhedslisten, en opsplitning af fondsmidlerne, så de penge, der kommer fra staten, ikke længere skal gå til at fremme forbruget af animalske fødevarer.

Det skriver altinget.dk.

”Det er helt i skoven, at man lige nu bruger masser af energi på en strategi om at få danskerne til at spise mere plantebaseret og så samtidig kanaliserer offentlige midler over i markedsføring af kød, så folk spiser mere af det,” siger SF’s fødevareordfører, Carl Valentin, til altinget.dk.

Danmark har to promilleafgiftsfonde og 10 produktionsafgiftsfonde, der tildeler midler til projekter i landbrug- og fødevareindustrien. Pengene kommer primært fra afgifter pålagt branchen, men en del er også statslige.

Radikales landbrugsordfører Zenia Stampe finder det i det hele taget "underligt", at staten skal betjene landbruget i at markedsføre animalsk produktion, mens Enhedslistens fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen, ønsker en drøftelse om, hvorvidt fondene helt burde nedlægges.

Reaktionen kommer efter, at en rapport fra Klimarådet har vist, at det offentlige i 2021 gav tre gange så mange midler til kampagner for animalske produkter som vegetabilske fødevarer gennem landbrugets afgiftsfonde.

Intet svar fra ministeren

Fra Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen lyder det, at partiet har tillid til, at fondene selv kan administrere bevillingerne, så de er i tråd med forbrugernes efterspørgsel.

"Jeg ser det som en rolig, naturlig udvikling i takt med, at de plantebaserede produkter nyder fremme hos forbrugerne. Det vil være naturligt, at man også afvejer de hensyn i fondenes kommende prioriteringer," siger Erling Bonnesen.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har ikke svaret på altinget.dk's henvendelse - hverken skriftligt eller mundtligt.

Flere artikler fra samme sektion

Økologien får et rygstød i ny politisk aftale

En ny, bred aftale vil give flere incitamenter til at omlægge til økologi. Bl.a. skal der være mulighed for økologistøtte på arealer med sprøjteforbud, hvilket ikke er tilfældet i dag.

12-04-2025 6 minutter Politik,   Tilskud,   Grøn trepart

Politikerne vil skærpe kontrollen med landbruget efter omfattende regelbrud for brugen af pesticider

Selvom der de seneste år er afsat flere midler til kontrollen med brugen af sprøjtemidler, så finder myndighederne fortsat overtrædelser i cirka 40 pct. af alle fysiske kontroller. Også sprøjtejournalerne viser omfattende regelbrud.

11-04-2025 3 minutter Pesticider

Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet

Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.

07-04-2025 3 minutter Pesticider