Annonce
Annonce
I 2021 gav det offentlige tre gange så mange midler til at fremme det animalske forbrug som det vegetabilske via landbrugets fonde. Arkivfoto: ØL
Støttepartier vil have stoppet, at statslige midler går til at fremme kødforbruget
Der skal ikke længere bruges offentlige midler på at markedsføre animalske fødevarer gennem landbrugets fonde, hvis det står til regeringens støttepartier.
Landbrugets fonde skal ikke længere kunne bruge offentlige midler på at markedsføre kød- og mejeriprodukter, når myndighederne samtidig anbefaler en kost med mere grønt og mindre kød. Derfor ønsker regeringens støttepartier, Radikale, SF og Enhedslisten, en opsplitning af fondsmidlerne, så de penge, der kommer fra staten, ikke længere skal gå til at fremme forbruget af animalske fødevarer.
Det skriver altinget.dk.
”Det er helt i skoven, at man lige nu bruger masser af energi på en strategi om at få danskerne til at spise mere plantebaseret og så samtidig kanaliserer offentlige midler over i markedsføring af kød, så folk spiser mere af det,” siger SF’s fødevareordfører, Carl Valentin, til altinget.dk.
Danmark har to promilleafgiftsfonde og 10 produktionsafgiftsfonde, der tildeler midler til projekter i landbrug- og fødevareindustrien. Pengene kommer primært fra afgifter pålagt branchen, men en del er også statslige.
Radikales landbrugsordfører Zenia Stampe finder det i det hele taget "underligt", at staten skal betjene landbruget i at markedsføre animalsk produktion, mens Enhedslistens fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen, ønsker en drøftelse om, hvorvidt fondene helt burde nedlægges.
Reaktionen kommer efter, at en rapport fra Klimarådet har vist, at det offentlige i 2021 gav tre gange så mange midler til kampagner for animalske produkter som vegetabilske fødevarer gennem landbrugets afgiftsfonde.
Intet svar fra ministeren
Fra Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen lyder det, at partiet har tillid til, at fondene selv kan administrere bevillingerne, så de er i tråd med forbrugernes efterspørgsel.
"Jeg ser det som en rolig, naturlig udvikling i takt med, at de plantebaserede produkter nyder fremme hos forbrugerne. Det vil være naturligt, at man også afvejer de hensyn i fondenes kommende prioriteringer," siger Erling Bonnesen.
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har ikke svaret på altinget.dk's henvendelse - hverken skriftligt eller mundtligt.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.