SF vil have eksperter til at gøre danskernes madvaner klimavenlige

SF foreslår at nedsætte en kommission, der skal mindske madspild og hjælpe danskerne til at spise mere klimavenligt. Alternativet er skeptisk.

10. januar 2019
Læsetid: 2 minutter
Pia Olsen Dyhr ses i profil
Foto: William Vest-Lillesøe

I løbet af det kommende år skal en ny fødevarekommission finde konkrete forslag til, hvordan danskernes madvaner kan blive mere klimavenlige. Sådan lyder et nyt forslag fra SF i forlængelse af partiets udspil om at sænke udledningen af drivhusgasser fra det danske landbrug. Det skriver Altinget.

"Vi skal gøre det så nemt og naturligt som muligt for alle at vælge den klimavenlige løsning, når vi står i supermarkedet og skal købe ind til aftensmaden," siger Pia Olsen Dyhr, formand og klimaordfører for SF, til Altinget.

Kommissionen skal desuden se på producentdelen og foreslå incitamenter til, at branchen producerer mere klimavenligt, ligesom den skal hjælpe med at sænke madspildet. SF er eksempelvis åben over for at forbyde supermarkeder at smide mad ud.

Alternativet tøver

Venstre afviser blankt forslaget, mens Alternativet er skeptisk.

"Jeg er generelt lidt bekymret for kommissioner, for ofte trækker de jo tiden ud. Og vi har travlt med klimaindsatsen," siger Christian Poll, der er klimaordfører for Alternativet, til Altinget.

I SF's nylige landbrugsudspil foreslår partiet, at 65.000 ha landbrugsjord tages ud af drift for i stedet at plante træer på arealerne. Partiet forventer, at det reducerede areal samtidig vil føre til færre husdyr og dermed mindre klimabelastning. 

Målsætningen for udspillet er, at landbrugets udledning skal sænkes med 3,5 mio. ton CO2 frem mod 2030.