Annonce
Annonce
SF's formand, Pia Olsen Dyhr, ønsker at gøre danskernes madvaner mere klimavenlige - derfor foreslår partiet, at der nedsættes en kommission, som skal komme med forslag til mere grønne madvaner. Foto: William Vest-Lillesøe
SF vil have eksperter til at gøre danskernes madvaner klimavenlige
SF foreslår at nedsætte en kommission, der skal mindske madspild og hjælpe danskerne til at spise mere klimavenligt. Alternativet er skeptisk.
I løbet af det kommende år skal en ny fødevarekommission finde konkrete forslag til, hvordan danskernes madvaner kan blive mere klimavenlige. Sådan lyder et nyt forslag fra SF i forlængelse af partiets udspil om at sænke udledningen af drivhusgasser fra det danske landbrug. Det skriver Altinget.
"Vi skal gøre det så nemt og naturligt som muligt for alle at vælge den klimavenlige løsning, når vi står i supermarkedet og skal købe ind til aftensmaden," siger Pia Olsen Dyhr, formand og klimaordfører for SF, til Altinget.
Kommissionen skal desuden se på producentdelen og foreslå incitamenter til, at branchen producerer mere klimavenligt, ligesom den skal hjælpe med at sænke madspildet. SF er eksempelvis åben over for at forbyde supermarkeder at smide mad ud.
Alternativet tøver
Venstre afviser blankt forslaget, mens Alternativet er skeptisk.
"Jeg er generelt lidt bekymret for kommissioner, for ofte trækker de jo tiden ud. Og vi har travlt med klimaindsatsen," siger Christian Poll, der er klimaordfører for Alternativet, til Altinget.
I SF's nylige landbrugsudspil foreslår partiet, at 65.000 ha landbrugsjord tages ud af drift for i stedet at plante træer på arealerne. Partiet forventer, at det reducerede areal samtidig vil føre til færre husdyr og dermed mindre klimabelastning.
Målsætningen for udspillet er, at landbrugets udledning skal sænkes med 3,5 mio. ton CO2 frem mod 2030.
Flere artikler fra samme sektion
Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det
Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.
Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«
Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.
Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb
Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.