Annonce
Annonce
Klimaminister Dan Jørgensen (S) frygter, at en afgift på drivhusgasser vil føre til, at danske produktioner lukker. Foto: Connect Euranet/flickr/CC2.0
Regeringen er lunken ved forslag om klimaafgift
Klimaminister Dan Jørgensen har forbehold over for Klimarådets anbefaling om at lægge afgifter på drivhusgasser.
Klimaminister Dan Jørgensen (S) frygter, at afgifter på drivhusgasser kan betyde, at danske virksomheder må lukke.
Afgifterne er ellers et centralt værktøj, hvis Danmark skal nå den politiske målsætning om at reducere nettoudledningen af drivhusgasser med 70 pct. i 2030 i forhold til 1990, vurderer Klimarådet.
"Det er en meget essentiel del, at omstillingen bliver understøttet af en bred drivhusgasafgift," sagde rådets formand, Peter Møllgaard, da rapporten blev fremlagt mandag.
Dan Jørgensen er dog tilbageholden med at give sin opbakning til forslaget.
"Det er klart, at store dele af dansk erhvervsliv siger, at hvis man bare gør det her blindt, så betyder det, at der vil flytte rigtig mange danske arbehdspladser til udlandet," siger han til politiken.dk og tilføjer, at det kan skade både klimaet og den danske velfærd.
Han forventer dog, at skatter og afgifter bliver en del af de kommende forhandlinger om en klimahandlingsplan, men hvor prisniveauet skulle ende, og hvordan en model skal se ud, er alt for tidligt at sige noget om.
Rådet anbefaler, at man indfaser afgifterne løbende, så de i 2030 ender på 1.500 kr. per ton CO2-ækvivalenter (alle drivhusgasser omregnet til CO2's effekt, red.). Som det er i dag, er afgiften på drivhusgasser udledt fra diesel i jordbrug og kul i industrien markant lavere end afgiften på naturgas og kul i fjernvarme og fyringsolie.
Rådet nævner samtidig, at der kan gives fradrag til sektorer eller virksomheder, der er særligt udsatte for konkurrence fra udlandet.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.