Annonce
Annonce
Ingen partier på den blå fløj vil bakke op om det populære borgerforslag om en ny og mere ambitiøs klimalov. Forslaget har nået målet om 50.000 underskrifter og skal dermed behandles af Folketinget. Foto: Colourbox
Regeringen afviser at bakke op om borgerforslaget om ny klimalov
Borgerforslaget om en mere ambitiøs klimalov får opbakning fra oppositionen, men ikke fra regeringen eller Dansk Folkeparti.
Det tyder ikke på, at borgerforslaget om en ny klimalov bliver vedtaget. For selvom over 58.000 danskere har skrevet under på det, så det skal behandles i Folketinget, og oppositionen bakker op, er regeringen og Dansk Folkeparti imod forslaget. Dermed er der lige nu ikke flertal for det.
Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) mener, at regeringen allerede er på vej mod at nå Paris-aftalens mål ved hjælp af energiaftalen fra sidste år og tiltagene i regeringens klima- og luftudspil, som ministeren - trods den brede kritik - kalder ambitiøst.
"Jeg synes, det er ad dét spor, vi skal fortsætte. Handlingsvejen. Lovgivning bliver nemt blot en symbolsk handling, der ikke ændrer så meget i virkeligheden," skriver ministeren i et svar til Information.
De Konservative, der bryster sig af at være den grønne stemme i regeringen, afviser klart at bakke op. Det samme gør Dansk Folkeparti, som frygter, at forslaget vil "låse os fast i meget firkantede målsætninger og tidsfrister".
Liberal Alliance er mere tøvende i sin holdning, men vil ikke umiddelbart bakke op om forslaget:
"Vi har jo allerede en klimalov, men vi er da åbne over for at have en tilbagevendende evaluering om, hvorvidt den eksisterende klimalov lever op til de politiske intentioner," svarer klimaordfører Carsten Bach ifølge Information.
Energiaftalen og klimaudspillet, som Lars Chr. Lilleholt henviser til, viser sig dog at have en beskeden effekt på Danmarks CO2-udledning. Faktisk bliver reduktionerne de kommende 10 år mindre, end de har været de foregående 10 år som følge af initiativerne, viser beregninger fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.
De to politiske initiativer vil samlet set blot reducere Danmarks CO2-udledning med seks mio. ton det kommende årti. Til sammenligning reducerede Danmark sin CO2-udledning med 17,5 mio. ton de foregående 10 år.
Det lavere reduktionstempo betyder, at vi derefter kun har 20 år til at fjerne de resterende 39 mio. ton for at nå målsætningen om at blive CO2-neutral i 2050.
Øges ambitionsniveauet ikke, viser beregningerne, at Danmark først er CO2-neutral efter år 2100.
Flere artikler fra samme sektion
2024 bød på rekordhøjt niveau af pesticider i vandboringer, og grænseværdien blev brudt i flere tilfælde
Nye data afslører rekordhøje niveauer af pesticidrester i danske vandboringer, hvor grænseværdierne overskrides i et stigende antal tilfælde. En professor advarer om alvorlige sundhedsrisici, mens danske vandselskaber forudser stigende priser på drikkevand i fremtiden.
Biblioteker over hele landet vil bygge bro mellem unge og seniorer, så de kan samarbejde om klimahandling
Velux Fonden støtter nyt projekt, som skal skabe omkring 30 lokale fællesskaber for klimahandlinger, hvor over 800 unge og seniorer mødes og sammen udvikler tiltag, der kan bidrage til en grønnere fremtid.
Professor: Økologien når ikke fordoblingsmålet uden mere græs og biogas
Danmark skal fordoble det økologiske landbrugsareal inden 2030, og der er kun een vej frem, lyder det fra ny professor på Aarhus Universitet, der i årtier har forsket i biogas, kvælstof og landbrug.