Annonce
Annonce
Det kan nu lade sig gøre at omdanne CO2 til spiseligt protein, der så kan forarbejdes til fx tofu. Foto: Colourbox
Professor har knækket koden: Kan omdanne CO2 til protein
En professor fra Aarhus Universitet har fundet ud af at omdanne CO2 fra biogas til spiseligt protein. Novo Nordisk Fonden og Bill & Melinda Gates Foundation giver nu 200 mio. kr. til at få konceptet opskaleret.
Det kan lade sig gøre at omdanne CO2 til spiselige proteiner. Det er nemlig lykkedes for Lars Angenent, der er professor i klima-bioteknologi ved University of Tübingen i Tyskland og professor på deltid på Aarhus Universitet, at bygge en platform, der sikrer, at CO2 ikke udledes til atmosfæren, men i stedet bliver til mad.
Tanken er nu, at teknologien skal opskaleres og kobles på kraftværker og fabrikker, som udleder store mængder CO2.
"I første omgang bygger vi en bioreaktor i Foulum lidt udenfor Viborg. Reaktoren tapper biogas direkte fra biogasanlægget derude. Det skal den så omdanne til spiseligt protein. Hvis det er lige så effektivt, som vi håber, vil vi forsøge at udnytte overskydende CO2 andre steder fra - eksempelvis fra industrien," siger Lars Angenent.
Fra CO2 til protein
For at omdanne CO₂ til protein har forskerne bygget en bioreaktor i tre trin.
- Reaktoren skal bruge CO₂, brint og ilt. CO₂’en kommer i første omgang fra et biogasanlæg, mens brint og ilt ved hjælp af grøn energi bliver lavet på stedet gennem en proces kaldet elektrolyse. Når man sætter strøm til vand, spaltes vandatomerne og danner henholdsvis brint og ilt.
- I det andet trin bliver brint og CO₂ pumpet ind i en mikrobiel reaktor fyldt med en række bakterier - kaldet acetogener. Bakterierne, der lever, hvor der ikke er ilt, omdanner brinten og CO₂’en til eddike (acetat).
- I sidste trin bliver eddiken filtreret fra og pumpet ind i en ny reaktor. Herinde er der en koloni af gær - ligesom den vi bager brød eller brygger øl med. Gæren omdanner - når den får tilsat tilstrækkeligt ilt - eddiken til protein. Proteinet kan så forarbejdes videre til forskellige madvarer som eksempelvis tofu.
Han forklarer, at omdannelsen egentlig er en simpel biokemisk proces: Først spiser nogle bakterier CO2'en, som omdannes til eddikesyre. Dernæst bliver eddiken ved hjælp af gær lavet om til protein. Det kræver dog et stort arbejde at fintune processen, så den bliver omkostningseffektiv, og derfor giver Novo Nordisk Fonden og Bill & Melinda Gates Foundation nu 200 mio. kr. til projektet.
"Hvis folk skal spise det, skal det naturligvis smage godt. Men det er også vigtigt, at det er billigere end alternativet. Det er de færreste, der gider at købe noget, som smager ligesom kød, men ikke er det. Også selvom vi er nødt til det for klimaets skyld. Derfor er prisen vigtig," siger Lars Angenent.
Sideløbende med bioreaktoren i Foulum skal der laves forsøg med at udnytte CO2, der kommer fra andre kilder end et biogasanlæg - det kan eksempelvis være fra skorstene på kraftværker eller fabrikker.
Kan give plads til mere natur
Forskningen udføres af forskere ved Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center (CORC), der har base på Aarhus Universitet og har til opgave at komme med løsninger på menneskets klimabelastning.
Lykkes projektet, betyder det dog ikke, at vi ikke længere har brug for mad fra landbruget. Tværtimod, forklarer Lars Angenent:
"Ideen er, at vi kan hjælpe med at gøre landbruget langt mere bæredygtigt. Når vi producerer store mængder protein fra CO2, kan vi skrue ned for den animalske produktion, som er den del af landbruget, der udleder flest drivhusgasser. Vi får stadig brug for masser af grøntsager, men kød kan langt hen ad vejen erstattes af de proteiner, der produceres fra CO2 med vores teknologi."
Dyrehold - med eksempelvis køer, grise og får - bruger 80 pct. af al landbrugsjord i verden. Kun de resterende 20 pct. bruges til at producere grøntsager. Hvis protein i fremtiden primært kommer fra CO2 fra den nye teknologi, vil det frigøre enorme landområder, som kan gå til at genetablere naturen og gavne biodiversiteten.
"Der bliver brug for langt flere landmænd til at dyrke grøntsager - også hvis vi skal dyrke jorden på en mere bæredygtig og knap så effektiv måde. Fordi vi får langt mere jord, behøver vi ikke presse jorden til det yderste for at få et stort udbytte," siger Lars Angenent.
Kan stå klar om to år
Selvom forskerne fra Aarhus Universitet i første omgang bygger og tester bioreaktorer til at omdanne biogas til spiseligt protein, kan de efter blot to år have indsamlet nok viden til at bygge store protein-producerende fabrikker. Det vurderer Alfred Sporman, der er professor og leder af CORC.
"Vores forventning er, at vi har indsamlet tilstrækkelig viden til at designe og bygge et demonstrationsanlæg allerede om to år. Og det vil vi højst sandsynligt bygge her i Danmark".
Anlægget skal fungere som en slags add-on til en CO₂-udledende fabrik; et system, der bliver koblet på fabrikkens eksisterende produktionslinje.
"Fordi anlæggene kan installeres i fabrikkernes nuværende systemer, vil det være muligt at bygge mange af dem ret hurtigt, når først vi har en prototype, der virker effektivt På den måde kan teknologien hurtigt komme ud og gøre en stor forskel. Og det er godt, for vi har travlt med den grønne omstilling," siger Alfred Sporman.
CORC
I januar 2022 slog Novo Nordisk Foundation CO₂ Research Center (CORC) dørene op for første gang. Forskningscentret, der har base på Aarhus Universitet, har til opgave at komme med løsninger på den massive udfordring med for meget CO₂ i atmosfæren.
Sammen med forskere på en række andre universiteter i Danmark, USA og Tyskland har CORC særligt fokus på disse fem forskningsområder:
- Nye metoder til indfangning af CO₂ fra atmosfæren og havoverfladen
- Brug af mikroorganismer til at omdanne CO₂ til anvendelige kemikalier til opbevaring eller brug
- Omdannelse af CO₂ gennem elektrokemiske processer
- Udnyttelse af naturlige enzymer til at fange og omdanne CO₂
- Analyse og kortlægning af nye, fremadstormende teknologier på området
CORC bliver finansieret af Novo Nordisk Fonden, som har givet en bevilling på 630 mio. kr. over syv år til at etablere og drive centret.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.