Annonce
Annonce
Et flertal af de opstillingsberettigede partier ønsker et mål om mindst 60 pct. økologi i offentlige køkkener, viser en rundspørge foretaget af ØL. Foto: Colourbox
Over halvdelen af maden i offentlige køkkener skal være økologisk, mener politisk flertal
Et flertal på tværs af fløjene ønsker en national målsætning om mindst 60 pct. økologi i offentlige køkkener.
Både oppositionspartierne samt Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ønsker en national målsætning om, at mindst 60 pct. af maden i de offentlige køkkener er økologisk.
Det viser en rundspørge foretaget af Økologisk Landsforening, der har stillet de politiske partier fem spørgsmål om deres økologipolitik i forbindelse med folketingsvalget.
"Det er vigtigt, at det offentlige er med til at trække udviklingen i den rigtige retning. Derfor skal vi have mål for økologi i det offentlige," svarer Det Konservative Folkepartis klima- og miljøordfører, Mette Abildgaard.
Alternativet vil sågar gå videre og ønsker et mål om mindst 90 pct. økologi i offentlige institutioner, mens Radikale Venstre ønsker et mål om mindst 90 pct. økologi i daginstitutioner. Enhedslistens Søren Egge Rasmussen peger også på, at erfaringer viser, at man kan nå op på 90 pct. inden for samme budget og advarer imod, at 60 pct. bliver "en sovepude".
Socialdemokratiets fødevareordfører Simon Kollerup svarer også ja til målsætningen, men tilføjer dog et forbehold i sit uddybende svar:
"Vi er klar til at opstille nye mål for økologien, og vi vil gerne fremme økologien i offentlige og statslige køkkener. Vi mener dog, at det skal være op til den enkelte kommune at afgøre, om der skal være en målsætning, og hvor høj denne skal være."
Flertal vil etablere støttepulje
Liberal Alliance, Venstre, Kristendemokraterne og Klaus Riskær Pedersen er imod.
"Det må institutioner, bestyrelser, forældre etc. beslutte. Jeg vil gerne være med til en målsætning om fødevarer af høj kvalitet," lyder det fra Klaus Riskær Pedersen.
Et stort flertal er også klar til at etablere en pulje til støtte af den uddannelsesindsats i offentlige køkkener, der har fremmet omlægningen til økologi. Samtlige oppositionspartier bakker op om dette - også Venstre og Klaus Riskær Pedersen svarer ja til at ville etablere puljen.
Til gengæld svarer Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Kristendemokraterne nej.
"Jeg synes, det er skubbet fint i gang med offentlige midler allerede. Mange offentlig køkkener arbejder med og sætter en ære i at få Det Økologiske Spisemærke," svarer Dansk Folkepartis fødevareordfører, Lise Bech.
Målsætningen har været fremme før, men den nuværende regering fravalgte at forfølge målet.
Se partiernes svar her:
De fem spørgsmål til partierne lød:
Vil du arbejde for vedtagelse af Økologisk Landsforenings forslag til en ny målsætning for økologisk areal og markedsudvikling, svarende til 30 pct. af landbrugsarealet og 30 pct. af det danske fødevareindkøb i 2030?
Vil du arbejde for en økologisk Vækst- og Innovationspakke på minimum 60 mio. kr. årligt, således at indsatsen for økologisk markedsudvikling, forbrugeroplysning, uddannelse og innovation igen tilnærmer sig tidligere niveauer?
Vil du arbejde for genetablering af en national målsætning om 60 pct. økologi i de offentlige køkkener?
Vil du arbejde for genetablering af puljen til støtte af den uddannelsesindsats i offentlige køkkener, der har fremmet omlægning til økologi og til sundere og klimavenlige måltider med mere grønt, mindre kød og mindre spild?
Vil du arbejde for en årlig bevilling til økologiforskning på minimum 40 mio. kr., for at styrke de danske økologers konkurrencedygtighed og skabe ny viden og nye løsninger i økologi for klimaet, dyrevelfærden og miljøet?
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.