Annonce

Annonce

Et nærbillede af en humlebi

Humlebien Bombus terrestris får ødelagt sin døgnrytme, når den eksponeres for imidacloprid - verdens mest udbredte insektgift. Foto: Don Home/Wikimedia Commons/CC-BY 4.0

Kontroversielt pesticid smadrer biers søvnrytme

Ny forskning viser, at realistiske doser af neonikotinoider vender op og ned på insekters døgnrytme. Insektgiftene er egentlig forbudt i EU, men bruges stadig pga. dispensationer.

Hvis bier ikke kan finde ud af at indsamle føde ved daggry, hvor der er mest nektar og pollen, vil det begrænse mængden af føde, de kan samle, og det betyder, at kolonien producerer færre bier.

Derfor er det kritisk, når biernes døgnrytme vendes rundt, og det er nøjagtig, hvad der sker, når de eksponeres for imidacloprid - verdens mest udbredte insektgift.

I to nye studier har forskere eksponeret insekter for realistiske doser af en række insektgifte - de såkaldte neonikotinoider. I det ene studie udsatte de humlebier - Bombus terrestris - for realistiske doser af imidacloprid og observerede herefter, hvordan bierne i højere grad begyndte at indsamle føde om natten og sove om dagen. De var desuden mere inaktive, idet de var på færre ture end normalt.

Det ændrede søvnmønster har også konsekvenser for deres kommunikation, idet de bruger solens position til at navigere efter, så de kan få sværere ved at finde frem til områder med de bedste fødemuligheder og kommunikere det videre til deres artsfæller.

"Det er vigtigt at vide, hvad tid på dagen, det er, for at kunne være vågen og indsamle føde, og det ser ud til, at de udsatte insekter ikke var i stand til at sove. Vi ved, at en god søvn er vigtig for insekter, ligesom det er for mennesker, for deres sundhed og evne til at forme vedvarende minder," siger dr. James Hodge, seniorforfatter til studierne, i en pressemeddelelse.

Negative påvirkninger på frugtfluer

I det andet studie undersøgte forskerne neonikotinoidernes effekt på fluen Drosophila og udsatte dem for realistiske doser af hhv. imidacloprid, thiacloprid, clothianidin og thiamethoxam. Forsøgene viste bl.a. tegn på nedsat levetid i forhold til kontrolgruppen af fluer. Mest markant var effekten af clothianidin, der næsten halverede levetiden: fra kontrolgruppens 49 dage til blot 28 dage. Også fluernes søvnmønster blev påvirket negativt efter eksponering.

Tre af de fire neoniks - undtaget var thiacloprid - påvirkede desuden hukommelsen negativt.

"De neonikotinoider, vi testede, havde en markant påvirkning på mængden af søvn hos både fluer og bier. Hvis et insekt bliver eksponeret for en mængde, det er muligt at blive eksponeret for på et landbrug, hvor pesticidet er blevet benyttet, sov det mindre, og dets daglige adfærdsrytme blev slået ud af kurs i forhold til den normale 24-timers cyklus," forklarer dr. Kiah Tasman, hovedforfatter til studierne i pressemeddelelsen.

De fire neonikotinoider er alle blevet forbudt i EU, men en afdækning af har vist, at flere EU-lande, heriblandt Danmark, siden da har givet dispensation til brugen af midlerne.

I en kronik, hun har forfattet på det videnskabelige medie The Conversation, advarer hun mod at fortsætte tendensen med at give dispensation til brugen af de forbudte neonikotinoider. Advarslen kommer efter, at den britiske regering efter brexit har givet tilladelse til "nødbrug" af thiamethoxam.

"Humlebier er ligesom honningbier og andre bier vigtige pollenspreder for 84 pct. af afgrøderne og 80 pct. af de vilde blomster i Europa. Neonikotinoider udgør en seriøs trussel ikke kun mod sundheden for disse vilde pollenspredende insekter, men også landbruget og de økosystemer, der afhænger af dem. Som en forsker, der studerer effekterne af disse kemikalier, håber jeg, at den nødbrug, der for nylig blev tilladt af den britiske regering ikke er et tegn på værre ting forude."

Studierne 'Neonicotinoids disrupt memory, circadian behaviour and sleep' og 'The Neonicotinoid Insecticide Imidacloprid Disrupts Bumblebee Foraging Rhythms and Sleep' er publiceret i hhv. Scientific Reports og iScience.

Flere artikler fra samme sektion

Plan er nu på plads for 70.000 ha urørt statsskov

Efter gennemgang af 343 høringssvar er forvaltningsplanen nu endelig på plads for 52 statsskove, hvor naturen i fremtiden skal være ”urørt”. Det betyder, at der kommer mere vand og lys i skovbundene – men der bliver også udlagt arealer til afgræsning med kvæg.

09-07-2024 4 minutter Biodiversitet,   Natur

Vi er nødt til at mindske vores kødforbrug, lyder opfordringen nu fra Verdensbanken

Selv hvis udledningerne fra andre sektorer end fødevaresektoren stopper, vil det næppe være nok til at overholde Paris-aftalen, fordi fødevareproduktionen og den animalske produktion ser ud til at vokse massivt de kommende årtier.

05-07-2024 6 minutter Klima,   Bæredygtighed

Glyphosat er nu fundet i mænds sæd og kobles til barnløshed

For første gang har forskere fundet glyphosat i sæden hos mænd. De fandt desuden en stærk sammenhæng mellem forekomsten af glyphosat og oxidativ stress, som skader både celler og dna.

05-07-2024 3 minutter Pesticider,   Forskning,   Udland