Annonce
Annonce
Fra august 2022 falder loftet for, hvor meget uafgasset ikke-økologisk kvælstof økologer må bruge: fra 100 kg N per ha til 40 kg. Arkivfoto: Økologisk Landbrug
Økologer advarer: Skrappere øko-krav kan føre til dødsspiral
Grænsen for, hvor stor en andel konventionel gylle, der må bruges af økologer, sænkes snart. Det er flere økologiske planteavlere utilfredse med. Økologiforeninger står fast på, at det konventionelle input skal reduceres.
Tidsplanen for udfasningen af konventionel gylle i økologisk planteavl er urealistisk og vil potentielt føre til en dødsspiral for økologien. Det mener 40 økologer, som ifølge Landbrugsavisen kritiserer den økologiske strategiplan, der bl.a. har til formål at sænke den økologiske sektors brug af konventionel husdyrgødning og øge graden af selvforsyning og dansk produktion.
Niels Hauge Mikkelsen, der er planteavler fra Ejby på Fyn, tvivler på, at han kan fortsætte sin økologiske drift, hvis strategien bliver gennemført. Han har 516 hektar, hvoraf de 136 hektar er økologisk drevet.
For hans vedkommende er det særligt den varslede ændring af anvendelsen af ikke-økologisk uafgasset gødning, han gruer for: Fra august 2022 falder grænsen fra 100 kg N per ha til 40 kg, og det kan være et problem for de økologiske planteavlere i den østlige del af Danmark, hvor det økologiske husdyrbrug ikke er så udbredt som i den vestlige del af landet.
Hvis vi troede, at det her ville tage livet af økologiske planteavlere, havde vi selvfølgelig ikke vedtaget det.
— Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarers Økologisektion
Han advarer om, at stramningen vil udløse en dødsspiral i økologien, hvor udbytterne og proteinindholdet vil falde, omkostningerne vil stige, og grovvaresektoren vil søge billigere leverandører uden for Danmarks grænser.
"Vi er ikke sure gamle mænd, og vi er ikke imod ændringer, men vi mener, tidsplanen er urealistisk. Flere i gruppen overvejer direkte at stoppe, for det her hænger ikke sammen," siger Niels Hauge Mikkelsen til Landbrugsavisen.
Foreninger står fast
Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarers Økologisektion, er uenig i kritikken og afviser at ændre målene i strategien.
"Det er hele vejen rundt, vi lægger op til stramninger, selvforsyning og dansk produktion. Og hvis vi troede, at det her ville tage livet af økologiske planteavlere, havde vi selvfølgelig ikke vedtaget det. Tværtimod vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at finde næringsstoffer, så alle bliver tilpasse og tilfredse," siger økologiformanden til Landbrugsavisen og minder om, at udfasningen af konventionel gylle har været på tegnebrættet siden 2008.
Søren Bilstrup, formand for Planteavlsudvalget i Økologisk Landsforening, har været medarkitekt på strategien og anser den som vigtig for hele den økologiske tankegang om recirkulering og bæredygtighed. Derfor afviser også han kritikken af strategien, der har været flere år undervejs.
"Vi bakker 100 pct. op om den aftale, vi har lavet," siger han til Økologisk Nu.
Han tilføjer, at det nu handler om at have fokus på at finde produkter, som fungerer og er tilladt i økologisk jordbrug, så nye næringsstoffer kan indfases, mens de konventionelle kilder udfases.
Flere artikler fra samme sektion
Året der gik i Økologisk Landsforening
Særligt den grønne trepartsaftale står stærkt i bevidstheden, når man ser tilbage på 2024, og der er både gode og dårlige aspekter i aftalen, skriver Sybille Kyed, som her opremser nogle af de vigtigste politiske kampe - og sejre - for Økologisk Landsforening det forgangne år.
Utålmodighed på Gram Slot, konventionelle bananer sneg sig tilbage og glyphosat fundet i sæd: Her er de mest læste artikler i 2024
Det var især artikler om pesticider og en om Økologisk Landsforenings nye repræsentantskab og bestyrelse, der var populære blandt økonu.dk's læsere i det forgangne år.
Er dit juletræ konventionelt? Så er det sandsynligvis sprøjtet med PFAS-pesticider
Over halvdelen af de producenter, der har sprøjtet juletræerne med pesticider, har brugt PFAS-pesticider. Lektor og PFAS-ekspert holder sig til økologiske juletræer: "Jeg vil ikke have et kemitræ stående, hvor børn og familie opholder sig".