Annonce

Annonce

Økologisk Landsforening ser mere økologisk vækst forude

Selvom 2024 var et svært år for Økologisk Landsforening, var der flere indikatorer på, at økologien atter er i vækst, og foreningens bestyrelse forventer mere af dét i 2025.

11. marts 2025
Læsetid: 2 minutter

Bestyrelsen i Økologisk Landsforening beretter om et svært 2024, men ser også flere tegn på vækst i økologien.

Efter en række år med usikkerheder på markedet ser Økologisk Landsforening positivt på fremtiden. Det skriver foreningens bestyrelse i sin nye årsberetning, der udkom i forbindelse med generalforsamlingen.

Optimismen bunder i et 2024, hvor man atter så en positiv udvikling for økologien, da salget steg med syv pct., og foreningen forventer, at væksten fortsætter i 2025, understøttet både af foreningens kommende projekter og politiske initiativer.

Bestyrelsen peger bl.a. på aftalen om den grønne trepart, der understøtter regeringens økologistrategi og fordoblingsmål. Selvom man ikke er tilfreds med aftalen som helhed, vil Økologisk Landsforening arbejde for at præge de lokale forhandlinger om, hvordan aftalen konkret skal implementeres, med fokus på at sikre at økologien kan bidrage til løsningerne.

Derudover skal Danmark i år være vært for Organic Summit, et internationalt topmøde, der samler landmænd, forskere, virksomheder og politikere for at diskutere, hvordan EU’s mål om 25 pct. økologi i 2030 kan realiseres.

Arrangementet skal munde ud i et fælles charter, som videregives til EU-Kommissionen, og som beskriver muligheder og udfordringer ved at øge den økologiske andel i europæisk landbrug.

Og så skal der ideudvikles på fremtidens næste store økologi-arrangement. Økologisk Landsforening har nemlig solgt Økodag-brandet, hvilket har givet en sum penge til at udvikle et nyt arrangement, der kan samle forbrugere, producenter og virksomheder.

2024 gav også modvind

Selvom 2024 har givet grund til optimisme, bød det også på særdeles hårde udfordringer; i begyndelsen af året trak Louise Køster sig som forperson på baggrund af udgivelsen af Fra Foder til Føde II, som blev stærkt kritiseret fra visse medlemmer, hvoraf flere meldte sig ud af foreningen.

Det førte til et fald i kontingentindtægter på 1,6 mio. kr., og da der samtidig kom færre fondsbevillinger til projekter, måtte man sige farvel til fire medarbejdere.

"Svære beslutninger, men for at sikre fremtiden for Økologisk Landsforening, har det været nødvendige tiltag. Vi får et tab i 2024, men økonomien er rettet til, og for 2025 har vi et budget i balance," skriver bestyrelsen.

Flere artikler fra samme sektion

Ny teknologi skal give 50 pct. mere grøn gas fra biogasanlæg

Aarhus Universitet har netop modtaget en millionbevilling til at udvikle og bygge en prototype på en ny biogas-teknologi, der gør det muligt at opskalere ganske betragteligt på både eksisterende og nye biogasanlæg.

25-04-2025 4 minutter Biogas,   Forskning

Miljøministeren vil ikke vente på EU-vurdering af PFAS-pesticider

Pesticidbranchen opfordrer Magnus Heunicke til at afvente EU's revurering af PFAS-pesticider, men miljøministeren afviser og kræver hurtig handling fra branchen. Kartoffelavlere gruer for produktionen, hvis de mister adgang til PFAS-pesticider.

25-04-2025 2 minutter PFAS,   Pesticider,   Politik,   Kartofler

»Alarmerende«: PFAS-stof er fundet i vin på tværs af Europa, og mængderne stiger støt

TFA, der bl.a. stammer fra pesticider, er fundet i vin fra flere europæiske lande - især i vin produceret efter 2010. "Vi indtager sandsynligvis betydeligt mere TFA gennem vores kost end tidligere antaget," siger miljøkemikeren bag studiet.

24-04-2025 6 minutter PFAS,   Pesticider,   Vin