Annonce

Annonce

Økologisk Landsforening kom ud af 2024 med et lille minus

Via en slutspurt i slutningen af året fik foreningen vendt et truende millionunderskud til et mindre minus på 295.000 kr.

07. marts 2025
Læsetid: 4 minutter

Kirsten Bach-Holck, økonomi- og IT-chef i Økologisk Landsforening præsenterede et årsregnskab for 2024, som ikke helt levede op til budgettet, men en soliditetsgrad på 38 pct. vidner efter hendes vurdering om, at foreningen har en stabil økonomi.

Efter flere år med sorte tal på bundlinjen kom Økologisk Landsforening ud af 2024 med et underskud på 295.000 kr. Det blev en realitet efter et noget turbulent år, som ifølge foreningens økonomi- og IT-chef Kirsten Bach-Holck på flere fronter stod i forandringens tegn. 

Dermed sigter hun bl.a. til, at foreningen i løbet af året måtte sige farvel til både forperson Louise Køster og direktør Helle Borup Friberg, mens også flere af de største medlemsvirksomheder i begyndelsen af året forlod foreningen på grund af utilfredshed over foreningens rolle som medunderskriver på rapporten »Fra Foder til Føde II«. Det gjorde det nødvendigt at fokusere på andre forhold end den daglige drift af foreningens mange projekter og nye forretningsinitiativer.

”På generalforsamlingen sidste år sagde jeg, at foreningens økonomi var godt rustet, hvis vi kom i stormvejr. Det kan godt være, at der ikke har været storm i 2024, men det har i alle tilfælde været blæsevejr, og stadig står vi med en solid soliditetsgrad på 38 pct.,” sagde Kirsten Bach-Holck, da hun fredag præsenterer årsregnskabet for de knap 200 deltagere på Økologisk Landsforenings generalforsamling, som blev holdt på Gram Slot.

Udfordringer og økonomisk tilpasning

Siden Helle Borup Friberg i efteråret valgte at stoppe som direktør, har Kirsten Bach-Holck fungeret som konstitueret direktør, og inden en permanent afløser i skikkelse af Rasmus Prehn 1. marts landede i direktørstolen i Agro Food Park 26, var en af hendes sidste opgaver at underskrive årsregnskabet.

Med et minus på 295.000 kr. er 2024-resultatet en mio. kr. dårligere end året før, og underskuddet medfører, at foreningens egenkapital falder fra 7,7 mio. kr. til 7,4 mio. kr., men med en soliditetsgrad på 38 pct. og en mindre tilpasning af medarbejderstaben i efteråret vurderer Kirsten Bach-Holck, at foreningen stadig er godt rustet til fremtiden.

I den skriftlige årsberetning fra Økologisk Landsforening peger bestyrelsen på, at driften i 2024 var præget af både forpersonskiftet og det forhold, at næsten hele bestyrelsen sidste år blev udskiftet på generalforsamlingen, men i forhold til regnskabet var det tilbagegangen i medlemstallet, som fik størst betydning.

”Den største udfordring var en nedgang i kontingentindbetalinger – som blev 1,6 mio. kr. mindre i forhold til det oprindeligt budgetterede beløb,” hedder det i beretningen.

Det betød, at kontingentindbetalingerne i 2024 faldt med ca. en mio. kr. i forhold til året før. 

”Samtidig brugte vi en del ressourcer på at få den nyvalgte bestyrelse godt ombord, og efter tredje kvartal havde foreningen kurs mod et underskud på godt en mio. kr. Set i det lys er jeg tilfreds med, at vi endte med et minus på 295.000 kr., sagde Kirsten Bach-Holck til Økologisk Nu.

Medhold i gammel klagesag

”Når det lykkedes at minimere underskuddet, skyldes det ikke mindst, at foreningen fik medhold i en gammel klagesag om et projekt fra 2017. Samtidig er vi i slutningen af året lykkedes med at løfte en større del af projektleverancerne internt i huset end forudsat,” forklarede Kirsten Bach-Holck.

Det ændrer dog ikke ved, at foreningen samtidig har været nødsaget til at sige farvel til fire medarbejdere, da det i efteråret stod klart, at projektporteføljen for 2025 ligger under det realiserede niveau for 2024.

”Derfor var det nødvendigt at skære i bemandingen, og i oktober blev fire medarbejdere opsagt, men effekten af opsigelserne kan først ses i 2025-budgettet.”

For at nå et resultat i balance vil foreningen i indeværende år arbejde for at indgå flere strategiske partnerskaber og øge antallet af medlemmer.

De tiltag skal generere flere frie midler, så foreningen bliver relativt mindre afhængig af projekterne, som i 2024 stod for 67 pct. af omsætningen, mens medlemskontingenter bidrog med 11 pct. mod 13 pct. året før.

  • ØL’s medarbejderstab udgjorde 40 årsværk i 2024

  • ØL gennemførte 23 projekter i 2024

  • Datterselskabet ØRD bidrog til regnskabet med et overskud på 241.000 kr.

Flere artikler fra samme sektion

Kalø-elever har sået de første frø til en økologisk ungdomsbevægelse

Søndag 16. marts danner Kalø Økologisk Landbrugsskole rammen om et møde for unge, som vil have medindflydelse på, hvilken vej økologien skal udvikle sig - både i Danmark og internationalt.

13-03-2025 4 minutter Politik

Partier er blevet enige: Sådan kommer forsøget med skolemad til at foregå

Forsøgsordningen med skolemad vil bl.a. blive afprøvet med og uden forældrebetaling. Dertil afprøves ordninger, hvor maden produceres lokalt på skolen, og hvor en ekstern leverandør står for maden.

12-03-2025 5 minutter Kost & ernæring,   Politik

Arla afviser flere eksperters kritik af mejerikoncernens klimaregnskab

Flere forskere beskylder Arla for at prale af misvisende klimatal, som får mejerigigantens drivhusgasreduktion til at se større ud, end den reelt er.

12-03-2025 2 minutter Klima,   Mejeri