Annonce
Annonce
Minister lover nu at skabe sikkerhed om Det Økologiske Spisemærke
Finansieringen bag Det Økologiske Spisemærke har været omgærdet af usikkerhed de seneste par år, men på Økologisk Landsforenings generalforsamling sagde fødevareminister Jacob Jensen (V), at han vil skabe mere stabile rammer om spisemærket.

Fødevareminister Jacob Jensen (V) forsikrede de knap 200 tilhørere til Økologisk Landsforenings generalforsamling, at hans mål er at skabe stabile rammer for Det Økologiske Spisemærke. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
I 2023 manglede finansieringen af Det Økologiske Spisemærke på finansloven, og efter vedvarende kritik fra fødevareerhvervet fandt politikerne en redningskrans i 11. time.
Siden har mærket alligevel levet en usikker tilværelse, hvilket har fået køkkenprofessionelle til at råbe op - og det er blevet hørt, forsikrede fødevareminister Jacob Jensen (V), da han fredag holdt tale til Økologisk Landsforenings (ØL) generalforsamling, som i år blev afholdt på Gram Slot.
"Da der var uro omkring spisemærket, fik jeg det også at vide og tak for det, for man kan altid blive klogere," sagde ministeren.
Han forsikrede samtidig de ca. knap 200 tilhørere, at hans mål er at skabe stabile rammer for de mange køkkener, som også bruger spisemærket:
"Det Økologiske Spisemærke har været med til at fremme det økologiske forbrug, og det er et vigtigt initiativ for at få en forbrugerdrevet efterspørgsel. Mit mål er at skabe en stabil og planlægningsmæssig sikkerhed for de mange køkkeners som også bruger spisemærket, så jeg er i gang med at afklare de rammer, der skal være med til at stabilisere spisemærket for den kommende tid."
Handling er vigtigere end taler
Det var en melding, der blev mødt med klapsalver, men Mona Carøe, forperson for Udvalget af Professionelle Køkkener i ØL og cheføkonoma for Regionshospitalet Randers, som har spisemærket i guld, mangler fortsat at se handling.
"Det er rigtig fint, men det er nu også vigtigt, at der kommer handling bag ordene, så vi ikke hvert år skal til at forhandle om spisemærkets fremtid. Vi skal have ro omkring det, og hvis flere køkkener skal tro på mærket, skal der være en permanent løsning," sagde hun efter talen.
Jacob Jensens tale gik særligt på økologiens rolle i den grønne trepart og regeringens fordoblingsmål for økologien, og det var også centralt i flere af de spørgsmål, der blev stillet fra folk i salen. Ministeren blev bl.a. spurgt, hvordan man vil gå fra skåltaler til reel handling, eftersom det økologiske areal mere eller mindre er stagneret de foregående år.
"Jeg er fuldstændig med på, at man ikke bare kan gentage sit regeringsgrundlag, men at der også skal handling til," sagde han og gav herefter flere eksempler på "redskaber i værktøjskassen", som kan drive økologien frem, for eksempel at økologien spiller en rolle i den grønne trepart, at der kan bruges finansiering fra EU, og så vil han se på rammerne for generationsskift.
"Det handler om at få lavet afbureaukratiseringer og så skabt noget mere fleksibilitet, så det ikke bare bliver ved skåltalen, men at vi kan se hinanden i øjnene i 2030 og sige, at vi har realiseret målsætningen," sagde han og forsikrede, at økologien får en "central rolle" i den grønne trepart.
"Og så skal finansloven reflektere de ambitioner, vi har i regeringen," fastslog han.
Trepartsminister bekræfter økologiens rolle
Også minister for Grøn Trepart Jeppe Bruus (S) deltog ved generalforsamlingen med en videohilsen. Her bekræftede han ambitionen om at give økologien en vigtig rolle i den grønne trepart:
"Vi havde et mål om en fordobling af økologien før den grønne trepart, og det mål har vi stadigvæk. Økologien er ekstremt vigtig, også i den grønne trepart, og den er en vigtig del af det arbejde, fordi vi skal finde ud af, hvordan vi passer godt på havmiljøet og fjordene og kan udtage lavbundsjord. Vi skal finde ud af, hvor der skal være skov, og hvordan vi laver den bedste plan for at fremme en bæredygtig produktion af fødevarer og landbrug - alt det rimer på økologi," sagde Jeppe Bruus og fortsatte:
"Vi skal arbejde med økologi, og der er allerede afsat penge til at forske i den, og i fællesskab skal vi finde ud af, hvordan vi får taget 15 pct. landbrugsjord ud af drift, samtidig med at det økologiske produktionsareal fordobles. Vi skal også styrke værdikæden, så I får mulighed for at afsætte jeres varer."
Flere artikler fra samme sektion
Ny teknologi skal give 50 pct. mere grøn gas fra biogasanlæg
Aarhus Universitet har netop modtaget en millionbevilling til at udvikle og bygge en prototype på en ny biogas-teknologi, der gør det muligt at opskalere ganske betragteligt på både eksisterende og nye biogasanlæg.
Miljøministeren vil ikke vente på EU-vurdering af PFAS-pesticider
Pesticidbranchen opfordrer Magnus Heunicke til at afvente EU's revurering af PFAS-pesticider, men miljøministeren afviser og kræver hurtig handling fra branchen. Kartoffelavlere gruer for produktionen, hvis de mister adgang til PFAS-pesticider.
»Alarmerende«: PFAS-stof er fundet i vin på tværs af Europa, og mængderne stiger støt
TFA, der bl.a. stammer fra pesticider, er fundet i vin fra flere europæiske lande - især i vin produceret efter 2010. "Vi indtager sandsynligvis betydeligt mere TFA gennem vores kost end tidligere antaget," siger miljøkemikeren bag studiet.