Annonce

Annonce

En traktor kører oven på en bunke nyslået græs

OECD mener, at det giver god økonomisk mening at pålægge landbruget klimakrav frem for at lade det slippe og fokusere på transportsektoren i stedet. Foto: Colourbox

OECD: Det er dyrt at lade landbruget slippe for en klimaindsats

Regeringen vil vente med at pålægge landbruget klimakrav og i stedet gå efter transportsektoren. Det er et dyrt valg, mener OECD.

Regeringens prioritering med at pålægge transportsektoren klimakrav og vente med at gøre det samme i landbruget er et dyrt valg. 

Sådan lyder vurderingen fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling, OECD, i en ny rapport. Det skriver Ritzau.

OECD mener, at det vil være mere omkostningseffektivt at reducere CO2-udslippet fra landbruget end fra transportsektoren.

"I transportsektoren lægger man afgifter på brændstof. I landbruget kan man også lægge afgifter på gødning og på den måde give landmændene en tilskyndelse til at være mere innovative," siger Mikkel Hermansen, økonom hos OECD, ifølge Ritzau.

Ifølge OECD har regeringen i sit klimaudspil, der kom i efteråret, fokuseret snævert på transportsektoren for at opfylde EU's reduktionskrav. 

Løsninger ventes i 2020

Finansminister Kristian Jensen (V) anerkender, at landbruget også skal reducere sin klimabelastning - bare ikke lige nu. Frygten er nemlig, at for mange byrder vil flytte produktionen til udlandet. 

"Vi har valgt at investere mere i forskning til at få nye måder til at reducere CO2 fra den landbrugsproduktion, vi har i Danmark, siger han ifølge Ritzau.

Ministeren forventer derfor først at have fået de første anbefalinger til, hvordan landbruget kan sænke sin udledning, i løbet af 2020.

Ifølge Mette Kronborg, der er klimakonsulent i Økologisk Landsforening, kan man som landmand dog allerede nu gå i gang med at analysere sin bedrift og nedbringe sit klimaaftryk, bl.a. plantning af træer, mere græs i sædskiftet, flere efterafgrøder og bedre ressourceudnyttelse af bl.a. dyr og foder.

"Det er forkert at sige, at landmændene ikke kan gøre noget. I forskningsverdenen siger man, at der reelt er et reduktionspotentiale i landbruget," sagde Mette Kronborg tirsdag til Økologisk.

Flere artikler fra samme sektion

Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det

Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.

18-11-2024 5 minutter Klima,   Miljø,   Politik

Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«

Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.

18-11-2024 5 minutter Miljø,   Klima,   Politik

Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb

Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.

18-11-2024 4 minutter Miljø,   Klima