Annonce

Annonce

Nyt internationalt projekt vil reducere klimabelastningen fra husdyr

15 lande deltager i et flerårigt projekt, som skal undersøge, hvilke værktøjer der findes til at dokumentere drivhusgasudledningen fra husdyrsystemer, og rådgive om, hvordan vi kan reducere den.

17. oktober 2022
Læsetid: 3 minutter
Køer på græsmark

I et nyt projekt skal Innovationscenter for Økologisk Landbrug se på og sammenligne de værktøjer, de forskellige lande bruger til at beregne klimaaftryk fra bedrifter. Første skridt er at indsamle danske cases og beskrive de værktøjer, vi bruger, som ESGreen Tool og RISE. Arkivfoto

Innovationscenter for Økologisk Landbrug er med som dansk partner i et nystartet internationalt projekt, hvor i alt 15 lande går sammen om at finde optimerede husdyrsystemer med kvæg og grise for at reducere drivhusgasudledningen. Det oplyser innovationscentret i en pressemeddelelse.

"Vi vil finde cases og beregne på dem på tværs af de forskellige deltagerlande. Det er et oplagt og relevant emne at samarbejde om på tværs af lande, for drivhusgasser skeler ikke til landegrænser, og klimaudfordringen er global," siger Julie Cherono Schmidt Henriksen, der er specialkonsulent og projektleder hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Hun synes, projektets fokus på husdyr er vigtigt i den aktuelle klimadagsorden:

"Ofte handler klimahensyn om at omstille vores produktion til at blive mere plantebaseret, og den retning skal vi gå, men vi skal også udvikle vores husdyrsystemer, så de bliver så klimavenlige og klimarobuste som muligt."

Lære af hinanden

Projektet hedder Re-Livestock og er finansieret af Horizon Europe med et fælles kickoff for de deltagende lande i Spanien til november. Formålet er at undersøge, hvilke værktøjer der findes til at dokumentere drivhusgasudledning og rådgive om, hvordan vi kan reducere udledningen, og hvordan vi kan lære af hinandens cases med eksempler på bedrifter, der gør det godt i de forskellige lande.

"Det bliver spændende at se, om vi kan optimere, simplificere og ensrette vores praksis på tværs af landegrænser, eller om de regionale forskelle er for store. Jeg håber og forventer, at vi kan lære af hinanden på trods af geografiske forskelle. Vi står med klimakrisen og kommende klimaforandringer som en fælles udfordring, der rammer og vil ramme landbruget, så det er en fordel at stå sammen internationalt for at finde fælles, innovative løsninger. Lige nu sker der rigtigt meget herhjemme i udviklingen af bedriftsspecifikke værktøjer til at beregne bæredygtighed og påvirkning af klimaet, og det vil styrke udviklingen at se, hvad andre lande gør og ensrette på tværs af landgrænser, hvis det er muligt," siger Julie Cherono Henriksen.

Det er netop Innovationscenter for Økologisk Landbrugs rolle i projektet at se på og sammenligne de værktøjer, de forskellige lande bruger til at beregne klimaaftryk fra bedrifter. Første skridt er at indsamle danske cases og beskrive de værktøjer, vi bruger, som ESGreen Tool og RISE.

Projektet er lige startet og kører de næste fire år. Innovationscenter for Økologisk Landbrug er med som partner i hele perioden. Det er ét af i alt seks nye EU-projekter, som Innovationscenter for Økologisk Landbrug deltager i med opstart inden for det næste halve år. 

Flere artikler fra samme sektion

Økologien får et rygstød i ny politisk aftale

En ny, bred aftale vil give flere incitamenter til at omlægge til økologi. Bl.a. skal der være mulighed for økologistøtte på arealer med sprøjteforbud, hvilket ikke er tilfældet i dag.

12-04-2025 6 minutter Politik,   Tilskud,   Grøn trepart

Politikerne vil skærpe kontrollen med landbruget efter omfattende regelbrud for brugen af pesticider

Selvom der de seneste år er afsat flere midler til kontrollen med brugen af sprøjtemidler, så finder myndighederne fortsat overtrædelser i cirka 40 pct. af alle fysiske kontroller. Også sprøjtejournalerne viser omfattende regelbrud.

11-04-2025 3 minutter Pesticider

Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet

Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.

07-04-2025 3 minutter Pesticider