Annonce
Annonce
Nyt digitalt værktøj bringer naturen tættere på alle danskere
Det nye website Arter.dk, og den tilhørende app skal give kortlægningen af den danske biodiversitet optimale betingelser.

Med det nye website Arter.dk bliver det nu lidt nemmere at finde ud af hvilke arter af planter, dyr og svampe, du møder i naturen. Arkivfoto: Jakob Brandt
Biodiversitet er et ord, der er kommet på alles læber, og danskerne strømmer ud i naturen som aldrig før. Vi glædes over at høre sangdroslen synge eller at se skoven dækket af anemoner. Samtidig vil mange gerne hjælpe med at passe på naturen, og første skridt er at lære arterne at kende, skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse om det nye website Arter.dk som med en tilhørende app, skal gøre det nemmere for danskerne at afkode naturen.
For hvordan skal man lære at passe på en art, når man ikke engang ved, hvad man har set, spørger miljøminister Lea Wermelin (S) i meddelelsen.
"Vores natur er i krise. Mange vil heldigvis gerne hjælpe med at passe på naturen, og et godt første skridt er at lære arterne at kende. Derfor er det en stor milepæl for biodiversiteten, at vi nu får et helt nyt værktøj, hvor vi kan samle og dele viden om de danske arter. Danskere og forskere får opdateret viden om vores arter, og samtidig får forvalterne i kommuner og stat et hurtigt og enkelt overblik over arternes tilstedeværelse i vores natur, som de kan bruge i deres arbejde," siger Lea Wermelin.
Database og app til alle danskere
Værktøjet hedder ”Arter”, og hovedformålet med Arter er at samle og formidle viden om de arter, der lever i vores natur. Foruden at brugerne af Arter indberetter fund, så samler og udstiller Arter også flere end 40 mio. fund fra andre databaser. Det er første gang i Danmarkshistorien, at der samles så mange arter på et sted.
Arter.dk er tænkt som et digitalt mødested for alle, der interesserer sig for den danske biodiversitet. Den bliver først og fremmest et stærkt værktøj for forskere og forvaltere – men også for de mange danskere og naturhistoriske foreninger, der bruger mange timer i den danske natur, og som interesser sig for at blive klogere på arterne og dele deres viden med hinanden og andre, som måske blot kan genkende få arter.
"Danmarks natur er langt rigere, end de fleste af os tror. Det myldrer med forskelligt liv—også sjældne arter. Men den er også under pres. Nu kan alle være med til at gøre en forskel. Arter er et fantastisk projekt, der kombinerer forskning, formidling og naturoplevelser, og inviterer alle danskere med til at få et bedre overblik over vores fælles natur, så vi bedre kan passe på den og sikre den for fremtiden," siger direktør Peter C. Kjærgaard, Statens Naturhistoriske Museum.
Arter.dk
-
Den nye app Arter.dk er et digitalt mødested for alle, der interesserer sig for den danske biodiversitet.
-
Den er et stærkt værktøj for forskere og forvaltere – men også for de mange danskere og naturhistoriske foreninger, der bruger mange timer i den danske natur, og som interesser sig for at blive klogere på arterne og dele deres viden med hinanden og andre, som måske blot kan genkende få arter.
-
Arter er udviklet i et tæt samarbejde mellem Statens Naturhistoriske Museum og Miljøstyrelsen og sammen med Naturhistoriske Museum Aarhus og de mange naturhistoriske foreninger i Danmark.
-
De næste par år videreudvikles hjemmeside og app med billedgenkendelse, valideringsalgoritmer og flere fortællinger om den danske natur og de helt unikke arter, der lever i og er helt afhængige af naturen.
-
Udover årlige bevillinger på finansloven siden 2015 er udviklingen af støttet med 30. mio kroner fra Aage V. Jensens Naturfond og 15. Juni Fonden.
Kilde: Miljøministeriet
Flere artikler fra samme sektion
Økologien får et rygstød i ny politisk aftale
En ny, bred aftale vil give flere incitamenter til at omlægge til økologi. Bl.a. skal der være mulighed for økologistøtte på arealer med sprøjteforbud, hvilket ikke er tilfældet i dag.
Politikerne vil skærpe kontrollen med landbruget efter omfattende regelbrud for brugen af pesticider
Selvom der de seneste år er afsat flere midler til kontrollen med brugen af sprøjtemidler, så finder myndighederne fortsat overtrædelser i cirka 40 pct. af alle fysiske kontroller. Også sprøjtejournalerne viser omfattende regelbrud.
Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet
Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.