Annonce

Annonce

Nyt forskningscenter skal øge biodiversiteten i landbruget

Forskere fra Aarhus Universitet skal de kommende år vurdere, hvor det giver bedst mening at arbejde med øget biodiversitet i landbruget.

14. oktober 2020
Læsetid: 2 minutter
Blomstrende natur

Ny forskning skal udvikle værktøjer til at forudsige, hvordan og på hvilke arealer naturgenopretning i relation til landbrugsproduktion vil have den største effekt på biodiversiteten i fremtiden. Arkivfoto: Irene Brandt

Der mangler viden om landbrugets påvirkning på biodiversiteten og omvendt, og det skal forskere ved Aarhus Universitet de kommende år søge at finde svar på.

Forskerne har netop modtaget 60 mio. kr. fra Novo Nordisk Fondens Challenge Program til et nyt seksårigt center kaldet SustainScapes. Her skal de forske i biodiversiteten i kulturlandskabet - altså den del af naturen, som er præget af landbrugsproduktionen. Det skriver universitetet på sin hjemmeside.

Forskningen skal hjælpe eksperterne med at forstå, hvordan ændringer i arealanvendelsen og klimaforhold historisk set har påvirket biodiversiteten på tværs af Danmark. Ved hjælp af den nye viden skal der udvikles værktøjer til at forudsige, hvordan og på hvilke arealer naturgenopretning i relation til landbrugsproduktion vil have den største effekt på biodiversiteten i fremtiden.

”Særligt glæder vi os til at undersøge værdien af naturbaserede løsninger for bæredygtig produktion, samt hvordan landmændene vil tage imod de nye udfordringer og muligheder, der opstår som følge af nationale og europæiske reformer af landbrugs-, klima- og miljøpolitikken," siger professor Tommy Dalgaard, der sammen med professor Signe Normand, varetager de landbrugsfaglige aspekter i centeret.

Signe Normand forklarer, at arbejdet bl.a. skal give viden om, hvor og hvor hurtigt man kan forvente at biodiversiteten kan genoprettes.

"Vi ønsker at gøre det nemmere for borgere og beslutningstagere at igangsætte lokale initiativer for en bæredygtig fremtid," siger hun.

SustainScapes er et samarbejde mellem Institut for Biologi og Institut for Agroøkologi - begge dele af Aarhus Universitet.

Flere artikler fra samme sektion

Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet

Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.

07-04-2025 3 minutter Pesticider

Økologisk Landsforening har fået nyt forpersonskab

Bestyrelsen i Økologisk Landsforening har nu konstitueret sig. Den består af seks medlemmer, og en ny næstforperson.

04-04-2025 1 minutter Økologisk Landsforening

Ny politisk aftale skal styrke beskyttelsen af drikkevandet

Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om at afsætte 190 mio. kr. i perioden 2026-2027 til beskyttelse af det danske drikkevand. Midlerne skal fordeles via Drikkevandsfonden, som blandt andet støtter omlægning til økologi og skovrejsning.

03-04-2025 3 minutter Drikkevand,   Politik