Annonce
Annonce
Ny forskning skal udvikle værktøjer til at forudsige, hvordan og på hvilke arealer naturgenopretning i relation til landbrugsproduktion vil have den største effekt på biodiversiteten i fremtiden. Arkivfoto: Irene Brandt
Nyt forskningscenter skal øge biodiversiteten i landbruget
Forskere fra Aarhus Universitet skal de kommende år vurdere, hvor det giver bedst mening at arbejde med øget biodiversitet i landbruget.
Der mangler viden om landbrugets påvirkning på biodiversiteten og omvendt, og det skal forskere ved Aarhus Universitet de kommende år søge at finde svar på.
Forskerne har netop modtaget 60 mio. kr. fra Novo Nordisk Fondens Challenge Program til et nyt seksårigt center kaldet SustainScapes. Her skal de forske i biodiversiteten i kulturlandskabet - altså den del af naturen, som er præget af landbrugsproduktionen. Det skriver universitetet på sin hjemmeside.
Forskningen skal hjælpe eksperterne med at forstå, hvordan ændringer i arealanvendelsen og klimaforhold historisk set har påvirket biodiversiteten på tværs af Danmark. Ved hjælp af den nye viden skal der udvikles værktøjer til at forudsige, hvordan og på hvilke arealer naturgenopretning i relation til landbrugsproduktion vil have den største effekt på biodiversiteten i fremtiden.
”Særligt glæder vi os til at undersøge værdien af naturbaserede løsninger for bæredygtig produktion, samt hvordan landmændene vil tage imod de nye udfordringer og muligheder, der opstår som følge af nationale og europæiske reformer af landbrugs-, klima- og miljøpolitikken," siger professor Tommy Dalgaard, der sammen med professor Signe Normand, varetager de landbrugsfaglige aspekter i centeret.
Signe Normand forklarer, at arbejdet bl.a. skal give viden om, hvor og hvor hurtigt man kan forvente at biodiversiteten kan genoprettes.
"Vi ønsker at gøre det nemmere for borgere og beslutningstagere at igangsætte lokale initiativer for en bæredygtig fremtid," siger hun.
SustainScapes er et samarbejde mellem Institut for Biologi og Institut for Agroøkologi - begge dele af Aarhus Universitet.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.