Annonce
Annonce
Ny uddannelse skal styrke det plantebaserede landbrug
Kandidater fra Aarhus Universitets nye uddannelse skal være med til at finde ud af, hvordan vi dyrker fremtidens fødevarer, samtidig med at vi tager hensyn til både landbrug, klima og miljø.

På Plante- og fødevarevidenskab får de studerende grundlæggende viden om planter som grundlaget for fremtidens bæredygtige produktion af fødevarer, foder og energi. Foto: Andreas Moeslund
Fremtidens fødevarer skal i langt højere grad skal være plantebaserede, hvis vi ønsker at passe på klimaet, miljøet og biodiversiteten både lokalt og globalt. Det kræver, at vi gentænker den måde, vi producerer fødevarer på i dag.
Det siger professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet, der er institutleder på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitets campus nær Viborg. Her åbner til sommer en ny uddannelse i Plante- og fødevarevidenskab:
”I Danmark har vi fået skabt en planteproduktion, der har foder som omdrejningspunkt. Nu er det tid til at vende bøtten, så vores afgrøder i langt højere grad også anvendes direkte i fødevareproduktionen," siger han i en pressemeddelelse.
Han tilføjer:
”Når vi skal have udviklet fremtidens fødevarer og bedre måder at dyrke dem på i et klima under hastig forandring, har vi brug for specialister, der ved en masse om afgrøder, plantebaseret protein og bæredygtige dyrkningsmetoder. Vi har brug for unge mennesker, der kan se potentialerne ved planter som grundlaget for det, vi skal spise, men også til brug i fremtidens materialer, fossilfri energi og meget andet."
Skal gå bedre i spænd sammen
Noget, som de studerende på Plante- og fødevarevidenskab kommer til at have fokus på, er, hvordan landbruget i fremtiden kan gå bedre i spænd med det omgivende samfund, så det i mindre grad belaster naturen, vandmiljøet og klimaet.
"Den nye uddannelse i Plante- og fødevarevidenskab skal hjælpe os med at håndtere den grønne omstilling og tage hånd om samspillet mellem landbrug og natur. Det kræver, at de studerende får en dyb forståelse for plante- og fødevareproduktion, men også for bæredygtighed og udfordringer og muligheder ved de nye teknologier, vi udvikler," siger Bo Vangsø Iversen, der er lektor ved Institut for Agroøkologi og uddannelsesansvarlig for den nye uddannelse.
På Plante- og fødevarevidenskab får de studerende grundlæggende viden om planter som grundlaget for fremtidens bæredygtige produktion af fødevarer, foder og energi. De får indsigt i, hvordan vi bruger vores ressourcer optimalt fx i form af plantebaseret protein til mad, nye fødevareteknologier og produktion af biogas.
Flere artikler fra samme sektion
Miljøministeren melder 25 kommuner for at bryde lov om danskernes drikkevand
Fristen for frivillige aftaler om at beskytte boringsnære beskyttelsesområder er udløbet, og adskillige kommuner har ikke indgået én eneste aftale. Derfor melder miljøminister Magnus Heunicke nu kommunerne til Ankestyrelsen.
Kvæg påvirker Jordens klima og naturlige miljøer, selvom folk på nettet spreder en fejlopfattelse af det modsatte
KRONIK: De forskellige kødproduktioners klimaaftryk varierer, men generelt har oksekød en af de største indvirkninger på vores klima og naturlige miljøer sammenlignet med alle andre fødevareprodukter. Alligevel florerer der misinformation på nettet om, at alle kvæg græsser og dermed er klimaneutrale.
Lego har nu opkøbt 2.900 ha jysk landbrugsjord til skovrejsning
Siden 2022 har Legos naturfond Kirkbi opkøbt 2.900 ha landbrugsjord i Jylland, som primært skal tilplantes som produktionsskov. Det fremgår af deres seneste årsrapport. Målet er at opkøbe i alt 10.000 ha inden for de næste 10 år.