Annonce

Annonce

En mand i hvid kittel står med et fad med grøntsager og præsenterer det til to spisende gæster, som sidder ved et bord

På Plante- og fødevarevidenskab får de studerende grundlæggende viden om planter som grundlaget for fremtidens bæredygtige produktion af fødevarer, foder og energi. Foto: Andreas Moeslund

Ny uddannelse skal styrke det plantebaserede landbrug

Kandidater fra Aarhus Universitets nye uddannelse skal være med til at finde ud af, hvordan vi dyrker fremtidens fødevarer, samtidig med at vi tager hensyn til både landbrug, klima og miljø.

Fremtidens fødevarer skal i langt højere grad skal være plantebaserede, hvis vi ønsker at passe på klimaet, miljøet og biodiversiteten både lokalt og globalt. Det kræver, at vi gentænker den måde, vi producerer fødevarer på i dag.

Det siger professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet, der er institutleder på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitets campus nær Viborg. Her åbner til sommer en ny uddannelse i Plante- og fødevarevidenskab:

”I Danmark har vi fået skabt en planteproduktion, der har foder som omdrejningspunkt. Nu er det tid til at vende bøtten, så vores afgrøder i langt højere grad også anvendes direkte i fødevareproduktionen," siger han i en pressemeddelelse.

Han tilføjer:

”Når vi skal have udviklet fremtidens fødevarer og bedre måder at dyrke dem på i et klima under hastig forandring, har vi brug for specialister, der ved en masse om afgrøder, plantebaseret protein og bæredygtige dyrkningsmetoder. Vi har brug for unge mennesker, der kan se potentialerne ved planter som grundlaget for det, vi skal spise, men også til brug i fremtidens materialer, fossilfri energi og meget andet."

Skal gå bedre i spænd sammen

Noget, som de studerende på Plante- og fødevarevidenskab kommer til at have fokus på, er, hvordan landbruget i fremtiden kan gå bedre i spænd med det omgivende samfund, så det i mindre grad belaster naturen, vandmiljøet og klimaet.

"Den nye uddannelse i Plante- og fødevarevidenskab skal hjælpe os med at håndtere den grønne omstilling og tage hånd om samspillet mellem landbrug og natur. Det kræver, at de studerende får en dyb forståelse for plante- og fødevareproduktion, men også for bæredygtighed og udfordringer og muligheder ved de nye teknologier, vi udvikler," siger Bo Vangsø Iversen, der er lektor ved Institut for Agroøkologi og uddannelsesansvarlig for den nye uddannelse.

På Plante- og fødevarevidenskab får de studerende grundlæggende viden om planter som grundlaget for fremtidens bæredygtige produktion af fødevarer, foder og energi. De får indsigt i, hvordan vi bruger vores ressourcer optimalt fx i form af plantebaseret protein til mad, nye fødevareteknologier og produktion af biogas.

Læs mere om den nye uddannelse her

Flere artikler fra samme sektion

Den var på vej i papirkurven, men nu er EU's store naturlov alligevel vedtaget

Flertallet bag EU's naturgenopretningslov var egentlig sikret, men i løbet af foråret smuldrede det pludselig. Nu lykkedes det så alligevel at få vedtaget loven, men det kan ende med at koste Østrigs miljøminister dyrt.

17-06-2024 3 minutter Natur,   EU

Verdens lande er kun ved at opfylde 16 pct. af FN's bæredygtige mål, og for nogle går det tilbage

Verdens nationer er gode til at aftale målsætninger for bæredygtig udvikling - det halter imidlertid med at opfylde dem. I kun 16 pct. af tilfældene er verdenssamfundet ved at nå FN's verdensmål inden deadline.

17-06-2024 6 minutter Bæredygtighed,   Biodiversitet,   Klima,   Natur

Økologisk Landsforening roser politisk aftale: Vil gøre livet nemmere for de små

Et enigt folketing har indgået en ny fødevare- og veterinæraftale. Økologisk Landsforening kalder aftalen for "en god nyhed for økologien" på flere områder.

11-06-2024 3 minutter Politik,   Økologiregler