Ny professor på Aarhus Universitet: »Vi bliver nødt til at ændre den måde, vi producerer og spiser på. Og her spiller grøntsager altså bare hovedrollen«
Grøntsager spiller en alt for lille rolle i vores samfund, selvom de kan kan bidrage til at løse flere af de problemer, vi står med, som forsyningssikkerhed, klimaforandringerne og folkesundheden. "Vi mangler politikere, der tør tage ansvar for klima og miljø," mener Hanne Lakkenborg Kristensen, som er ny professor i grøntsagsvidenskab.

”Jeg har været bekymret for klimaet siden 90’erne. Den bekymring er kun blevet større, og jeg synes faktisk, at det går ad helvede til.”
Ordene kommer fra Hanne Lakkenborg Kristensen, der er ny professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet (AU FOOD), i et interview på universitetets nyhedsside.
Hun fortsætter:
"Det er ikke landmændenes eller forbrugernes ansvar alene. De store samfundsbeslutninger må ikke overlades til den enkelte. Vi mangler politikere, der tør tage ansvar for klima og miljø. Hvis vi – et rigt, højtuddannet samfund – ikke kan vise, at det kan lade sig gøre at reducere vores klimaaftryk, hvordan kan vi så forvente, at andre lande gør det? Den grønne trepart har gode takter, men samtidig er det spørgsmålet, om den vil levere varen."
Vi er selvforsynende med kød og mælkeprodukter i Danmark, men vi kan ikke brødføde os selv med frugt og grønt, hvis grænserne lukker. Det gør os sårbare.
— Hanne Lakkenborg Kristensen, professor i grøntsagsvidenskab, Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet
Som sektionsleder på AU FOOD og leder af forsøgsstationen AU Auning har Hanne Lakkenborg Kristensen gennem mere end to årtier arbejdet for at udvikle en mere bæredygtig grøntsagsproduktion. Nu, som ny professor, vil hun løfte diskussionen op i en større samfundsmæssig sammenhæng.
"Vi er selvforsynende med kød og mælkeprodukter i Danmark, men vi kan ikke brødføde os selv med frugt og grønt, hvis grænserne lukker. Det gør os sårbare,” siger hun.
Hun er af den klare holdning, at grøntsager bør spille en langt større rolle både i forskningen, politik og samfundets bevidsthed, end de gør i dag. Både af hensyn til klimaet, folkesundheden og Danmarks forsyningssikkerhed.
”Vi skal skabe landbrugssystemer, der hænger sammen både miljømæssigt, klimamæssigt og samfundsøkonomisk. Og her spiller de plantebaserede fødevarer en nøglerolle. Det er enkelt: Det er bare mere klimavenligt og sundt, hvis vi dyrker flere grøntsager og spiser flere grøntsager," forklarer hun, men anerkender, at den omstilling kræver både politisk mod og et opgør med danskernes madkultur:
”Det handler ikke kun om, at vi har nogle grøntsagsproducenter og infrastruktur. Det handler også om ny viden og udvikling, mediernes opmærksomhed, og at grøntsager bliver noget, vi taler om, laver mad med og spiser flere af.”
Fra hede til hvidkål – og en klar klimakritik
Hanne Lakkenborg Kristensen er i dag blandt de mest citerede forskere i Skandinavien inden for grøntsagsproduktion og økologi. Hun har ledet store europæiske forskningsprojekter med partnere over hele kontinentet, og hendes drivkraft er den samme som altid: En dyb tro på, at forskning kan og skal bruges til at skabe løsninger, der gavner både mennesker og planeten.
”Jeg har børn. Jeg vil gerne være med til at sikre, at de kan leve i en verden, hvor vi ikke har ødelagt kloden. Vi bliver nødt til at ændre den måde, vi producerer og spiser på. Og her spiller grøntsager altså bare hovedrollen. Vi har som samfund ikke råd til at tage grøntsagerne for givet,” siger hun
Hanne Lakkenborg Kristensen tiltrådte som professor i grøntsagsvidenskab ved Aarhus Universitet den 1. oktober 2025. Hun holder sin tiltrædelsesforelæsning 'Vegetables in green transition' den 31. oktober i Agro Food Park i Aarhus.
Artiklen bygger på et interview foretaget af Aarhus Universitet. Citater er gengivet fra pressemeddelelsen og bearbejdet redaktionelt af Økologisk Nu. Læs interviewet i sin fulde længde her.