Annonce
Annonce
Det er muligt at sænke klimaaftrykket fra madvanerne med op mod 35 pct. ved at reducere forbruget af kød og mejeriprodukter til fordel for langt flere bælgfrugter, nødder, frø og mørkegrønne grøntsager. Foto: Økologisk Landsforening
Ny kampagne skal få danskerne til at skrue ned for kødforbruget
Klimaministeren og fødevareministeren er gået sammen om at få danskerne til at spise mere klimavenligt. 22 tip skal give inspiration til at skrue op for det grønne og ned for kødet.
Skru ned for kødet og op for det grønne på tallerkenen. Sådan lyder en del af de 22 tip, som fødevareministeren og klimaministeren netop har lanceret i en ny fælles kampagne, der skal gøre danskernes madvaner mere klimavenlige.
Blandt eksemplerne er at putte revet grønt i kødfarsen, så portionen rækker til flere, at erstatte oksebøffen med en grønsagsbøf og spise grønt i sæson.
"Det har et kæmpestort potentiale, hvis vi er mange, der ændrer lidt i vores madvaner. Jeg har stor respekt for dem, der går hele vejen og eksempelvis dropper kødet, men mindre kan også gøre det. Det kan de her tips forhåbentlig inspirere og hjælpe til," siger fødevareminister Mogens Jensen (S) i en pressemeddelelse.
Ifølge en undersøgelse fra Madkulturen, der er en selvejende institution under Miljø- og Fødevareministeriet, ønsker seks ud af ti danskere at spise mere klimavenligt. Klimaminister Dan Jørgensen (S) håber derfor, at kampagnen kan være en inspiration for danskerne.
"Vi har brug for, at den grønne omstilling når helt ud på vores tallerkener, og derfor er jeg rigtig glad for, at mange også gerne vil spise mere klimavenligt. Men det kan være nemmere sagt end gjort i en travl hverdag. Derfor kommer vi nu med de her helt konkrete tips, så det bliver lettere at træffe de klimavenlige valg," siger klimaminister Dan Jørgensen.
Og man behøver ikke at lægge madvanerne drastisk om - lidt kan nemlig også gøre det, mener Sisse Fagt, der er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet.
"Man kan sagtens ændre en smule og gøre en forskel. Det er bedre, at mange gør lidt, frem for at få gør meget," siger hun til dr.dk og tilføjer, at grønnere madvaner godt nok ikke alene løser klimaproblemet, men at det trods alt er en faktor, som danskerne selv har direkte indflydelse på.
En typisk dansk kost står for ca. 20 pct. af en danskers årlige udledning af drivhusgasser. Ifølge DTU Fødevareinstituttet er det muligt at sænke denne udledning med op mod 35 pct. ved at reducere forbruget af kød og mejeriprodukter til fordel for langt flere bælgfrugter, nødder, frø og mørkegrønne grøntsager. Ved at spise vegansk - altså helt droppe kød- og mejeriprodukter - kan man reducere sit klimaaftryk fra fødevarerne med op mod 50 pct.
Den nye kampagne og de 22 madtip kan findes på klimatips.dk. De 22 tip er i øvrigt ikke at sammenligne med de officielle kostråd, der kommer i en opdateret og mere klimavenlig version i 2021.
De 22 klimavenlige madtip
- Vælg fisk eller lyst kød som kylling, når menuen står på burger, pizza eller sandwich
- Lav flere klassiske retter som kartoffel- eller tomatsuppe.
- Skær én god bøf i skiver og servér en salat med bøf i stedet for bøf med salat. Sådan når én bøf hele bordet rundt.
- Tilsæt masser af revet eller snittet grønt til din kødsovs, f.eks. gulerødder, selleri eller squash.
- Lav en grøntsagsbøf ved at stege en paneret grøntsag som f.eks. en skive selleri eller pastinak.
- Brug grillen til andet end kød - grill grøntsager.
- Lav kartoffelrösti, kartoffelsalat eller bagte kartofler med fyld og gør kødet til tilbehør.
- Lav enkle retter hvor sæsonens frugt og grønt er i centrum. Så får du den bedste smag og spiser samtidig varieret og klimavenligt.
- Lav lækker indisk dhal med linser eller thai curry med grønsager.
- De fleste laver de samme retter igen og igen. Øv dig i en til to grønne retter og lad dem blive en del af rutinen.
- Supplér din mad med grøntsagsstave med hummus eller anden dip.
- Fyld din pita med falafel, fiskefrikadeller eller stegte grøntsager som f.eks. aubergine og squash. Top op med spidskål.
- Køb rodfrugter og andet grønt, som allerede er snittet. Det kan nemt blandes i f.eks. lasagne, tærter og gryderetter.
- Gør det grønne til stjernen på tallerkenen og brug lidt stegt bacon eller hakket kød som krydderi frem for som hovedingrediensen.
- Tilføj mere umami - altså ligesom smagen af kød - med eksempelvis stegte champignoner, soltørret tomat, revet ost eller fiskesovs.
- Udskift hakket oksekød med hakket kylling i dine pastafavoritter og sæt fut i smagen med tomatpuré, hvidløg og masser af krydderurter.
- Rør kødfarsen med revet grønt og giv den sma med f.eks. ansjos, kapers eller lidt chili. Så er der til både frikadeller og boller i karry i samme pakke kød.
- En dåse kogte bønner eller kikærter kan nemt bruges i salater, blendede supper og gryderetter. De giver både mæthed og god smag.
- Lav flere æggeklassikere som omelet, æggekage og biksemad med masser af grønt og spejlæg. Så sparer du på kødet, men får samtidig proteiner.
- Find soja, HP-sauce, fiskesovs og eddike frem. De kan give dine retter dybde og smag uden brug af kød.
- En grøn tærte er hurtigt i ovnen, når du bruger rul-ud-dej. Brug fuldkorn og spis en grov salat til, så bliver du mæt.
- Brug rester af kogte kartofler eller bagte grøntsager på et stykke rugbrød.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.