Annonce
Annonce
Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening har sendt et konkret forslag til fødevareminister Rasmus Prehn (S) om oprettelse af en planteafgiftsfond, der skal arbejde med udviklingen af planteproduktionen som helhed, uanset hvad afgrøderne bruges til. Foto: Vivienne Kallmeyer
Ny fond skal sikre grøn udvikling for hele markbruget
Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening foreslår fødevareminister Rasmus Prehn, at der oprettes en ny landbrugsfond, som fremover skal investere i innovation inden for planteproduktion.
Dette er en pressemeddelelse fra Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening. Den er ikke journalistisk bearbejdet af redaktionen.
Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening vil med en ny planteafgiftsfond sikre rammerne for brede, grønne løsninger til både den økologiske og den konventionelle planteproduktion i Danmark.
Forslaget kommer fra de to organisationer, efter at Landbrugsaftalen tidligere på året omprioriterede de midler, som landbruget gennem en årrække har fået til udvikling og forskning gennem Promilleafgiftsfonden for landbrug.
”Vi skal og vil sikre bredde i den grønne omstilling. Det gør vi ved at være aktive i at sikre løsninger til hele planteproduktionen og de forhold, der er knyttet til marken. Det er afgørende, at vi fremtidssikrer innovation og udvikling, så dansk planteproduktion kan forsætte med at gøre en forskel for en bæredygtig udvikling og grøn omstilling. Det vil gavne både klimaet, miljøet samt erhvervets økonomi og fremtid,” siger Anders Martin Klöcker, der er erhvervs- og forskningsdirektør i Landbrug & Fødevarer.
Kommer samfundet til gode
Økologisk Landsforening ser ligeledes en nødvendighed i, at der i fremtiden fortsat er midler til at undersøge og udvikle metoder, som skaber konkrete indsatser, der understøtter en grøn og bæredygtig omstilling af landbruget.
”Økologien er rigtig godt på vej med fremtidens løsninger, og skal vi fortsætte med at udvikle fødevaresystemet, så det fremover bygger på bæredygtighed, har vi brug for at investere de nødvendige ressourcer. Det er en opgave, der kommer hele samfundet til gode,” siger Helle Borup Friberg, direktør i Økologisk Landsforening.
Organisationerne har sendt et konkret forslag til fødevareminister Rasmus Prehn (S) om oprettelse af en planteafgiftsfond, der skal arbejde med udviklingen af planteproduktionen som helhed, uanset hvad afgrøderne bruges til. Den skal fremme, at landbrugets samlede arealer bruges ansvarligt ved at producere bedre og mere, men på basis af et lavere input af ressourcer og med mindre aftryk på miljø, klima og biodiversitet.
Erhvervet tager ansvar
De seneste årtier har forskning, udvikling og formidling på området i meget høj grad været støttet af Promilleafgiftsfonden for landbrug. Men med Landbrugsaftalen fra 2021 blev midlerne fra fonden omprioriteret og målrettet formål vedrørende plantebaserede fødevarer.
”Dermed er udviklingen af bæredygtige løsninger til den generelle danske planteproduktion udfordret. Men vi skal fortsætte udviklingen mod en mere bæredygtig produktion,” siger Anders Martin Klöcker, fra Landbrug & Fødevarer.
”Bæredygtige løsninger er en del af økologien, og derfor er det vigtigt, at vi går forrest. At hele landbrugserhvervet nu kan stå sammen og selv tage ansvar for at skabe en alternativ finansieringskilde er glædeligt,” siger Helle Borup Friberg fra Økologisk Landsforening.
Planteafgiftsfonden skal med midler fra landbruget selv sikre, at den danske planteproduktion kan fastholdes og udvikles. Midlerne i den nye fond kommer via en afgift opkrævet hos alle danske planteavlere, som dermed bidrager solidarisk med samme beløb. I 2023 forventes det at være 15 kroner per hektar, i alt cirka 35-40 millioner kroner.
Da der er tale om en produktionsafgift skal fødevareministeren tage det formelle skridt med oprettelsen, og det har de to organisationer nu anmodet ministeren om.
Bygger på landmænds historiske fællesskab om innovation
Midlerne i den nye produktionsafgiftsfond – og landbrugets øvrige produktionsafgiftsfonde - kan søges inden for fondens strategiske ramme, og den viden, der udvikles, stilles efterfølgende til rådighed for alle og er offentligt tilgængelig. Det er præcis sådan de øvrige af landbrugets produktionsafgiftsfonde fungerer.
I generationer har landmænd bidraget på lige fod til landbrugets produktionsafgiftsfonde. Sådan har dansk landbrug drevet bæredygtig udvikling inden for blandt andet dyrevelfærd, miljø, kvalitet, sundhed, natur med videre. Udvikling, der har bragt dansk landbrug til den stærke position på kvalitet, effektivitet, miljø og klimaaftryk, og som er grobund for den internationale markedsposition danske landbrugsprodukter og fødevarer har i dag.
Nogle eksempler på brede indsatser, der historisk er støttet af Promilleafgiftsfonden for Landbrug, er udvikling af viden om bæredygtig anvendelse af næringsstoffer og husdyrgødning både til økologisk og konventionel produktion, landsforsøg med fokus på lattergas fra planteproduktionen, forsøg med sorter målrettet fremtidens klimaforandringer, udvikling af præcisionsjordbrug, miljøtiltag og viden om markdriftens påvirkning af kystvande.
Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.