Annonce

Annonce

Søren Egge Rasmussen, Anna Brændemose, Birgitte Kehler Holst, Camilla Fabricius og Jens Salling sidder ved at bord og debatterer

Søren Egge Rasmussen (EL) (t.v.) mener, at Danmark har muligheden for at blive et foregangsland inden for produktionen af vegetariske produkter. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

"Nogen skal gå forrest og tage nogle tæv"

Socialdemokratiets Camilla Fabricius har fået mod på at arbejde for mere plantebaseret kost i offentlige køkkener. De politiske visioner for klimavenlig mad var til debat i Aarhus.

Socialdemokratiets Camilla Fabricius er udmærket klar over, at hendes mål om mere plantebaseret kost i det offentlige og ønsket om en grundlæggende ændring af landbruget nok går lidt længere end partiets officielle politik.

"Nogen skal gå forrest og tage nogle tæv," sagde hun, da Dansk Vegetarisk Forening afholdt debatmøde i Aarhus om politikernes vision for mere klimavenlig mad.

Hun så sig til begge sider, hvor de øvrige paneldeltagere sad og repræsenterede Enhedslisten, SF, Alternativet og Det Konservative Folkeparti.

"Der er andre i dette panel, som har en holdning, der er fuldstændig lig partilinjen, men skal man have noget gennemført, er man nødt til at samarbejde med mit parti eller Venstre, og derfor er det nødvendigt med grønne partimedlemmer, som kan bide sig fast i haserne på partiet," tilføjede hun.

Sammen med partifæller og kolleger i byrådspartierne Alternativet og Det Radikale Venstre foreslog hun sidste år, at alle offentlige institutioner i Aarhus Kommune skulle tilbyde et plantebaseret alternativ - forslaget er dog sparket til hjørne. Alligevel har Camilla Fabricius fået mod på at arbejde for endnu mere plantebaseret kost i det offentlige.

"For rent klimamæssigt er det væsentligt, at vi går den vej," fastslog hun.

Konservative er åben for momsjustering

De virkede alle til at have en forståelse for, at der skal gøres noget for at mindske fødevareproduktionens klimabelastning - ingen af de tilstedeværende betvivlede i hvert fald problemstillingen. 

Jens Salling (K), der var enlig repræsentant for de borgerlige partier, så dog lidt anderledes på løsningsforslagene end oppositionspartierne. Han ønsker ikke en klimaafgift på oksekød, sådan som Alternativet og Enhedslisten har foreslået, eller, at dansk landbrug nødvendigvis skal omlægges til mindre husdyrproduktion.

"Klimaudfordringer er globale, og løsningerne skal være globale. Vi skal hurtigst muligt opfinde løsninger, som virker i Kina, Afrika og Indonesien, og jeg synes ikke, at en CO2-afgift i Danmark bidrager ret meget til en global klimaløsning. Det er et forsøg på at gøre så meget som muligt, uden at det egentlig gør nogen forskel i det store billede," sagde Jens Salling. 

De fremmødte politikere var enige om, at der skal gøres noget ved fødevareproduktionens klimabelastning, men de var ikke helt enige om løsningerne. Fra venstre: Søren Egge Rasmussen (EL), Anna Brændemose (SF), Birgitte Kehler Holst (AL), Camilla Fabricius (S) og Jens Salling (K). Rune-Christoffer Dragsdahl fra Dansk Vegetarisk Forening var ordstyrer. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Han finder det vigtigt, at oplysning driver adfærden, så borgerne selv kan træffe et valg, og han var enig med de øvrige paneldeltagere i, at der skal bruges offentlige midler til oplysningskampagner - eksempelvis oplysning om hvilke konsekvenser kødproduktionen har. Han er dog åben for samtidig at justere momsen på bestemte fødevarer for at påvirke forbruget.

Til gengæld er han imod, at landmændene pålægges ekstra afgifter og regler, for produktionen rykker til udlandet, hvis det bliver for dyrt at producere i Danmark, argumenterede han.

Det argument købte Enhedslistens Søren Egge Rasmussen dog ikke:

"Alle EU-lande har CO2-reduktionskrav, så den animalske produktion kan ikke bare vokse i et andet EU-land. Ethvert land skal nedbringe sine emissioner, og nu har vi alletiders mulighed for at blive foregangsland og dyrke vegetariske produkter," sagde han og argumenterede for, at en omlægning til økologi medfører færre husdyr per ha grundet regler om plads, hvilket automatisk vil reducere kødproduktionen.

Det er både-og

Birgitte Kehler Holst, der stiller op for Alternativet, var til dels enig med Jens Sallings ønske om fokus på globale teknologiløsninger - dog ser hun det ikke som enten-eller, men både-og. Hun mener, at man alene ved at ændre de offentlige indkøb kan nå et langt stykke af vejen mod et mere bæredygtigt forbrug.

"Vi vil gerne bruge den offentlige indkøbsmuskel. De indkøb skal være langt mere bæredygtige, hvad enten det handler om økologi i de offentlige køkkener eller indkøb af tøj," sagde Birgitte Kehler Holst, der gerne ser, at myndighederne reviderer kostrådene, så de bliver mere klimavenlige, og at man i folkeskoler underviser i plantebaseret kost.

Birgitte Kehler Holst (AL) mener, at det offentlige indkøb skal have fokus på bæredygtighed. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Også SF's Anna Brændemose anser forskningen som et vigtigt værktøj; hun foreslog, at der forskes endnu mere i alternativer til kød samt i mere klima- og miljøvenlige fødevarer. Hun bakker imidlertid ikke op om en afgift på oksekød, selvom hun mener, at der skal produceres langt mindre kød.

"Umiddelbart går jeg ikke ind for skat på oksekød, men jeg vil gerne undersøge, hvilke fødevarer der er mest klimabelastende og så beskatte efter dét, så man ikke kun rammer ét produkt," sagde hun.

27 personer var mødt frem til debatten i Aarhus. Få dage forinden havde Dansk Vegetarisk Forening afholdt et lignende arrangement på Sjælland, hvor ca. 30 var mødt op. Herunder kan man se videooptagelsen af mødet på Sjælland.

Flere artikler fra samme sektion

EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning

EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.

21-11-2024 4 minutter EU,   Bæredygtighed

Miljøstyrelsen giver igen dispensation til forbudt pesticid, der kobles til Parkinsons

Miljøministeren vil have Miljøstyrelsen til at redegøre for, hvorfor den igen har givet dispensation til, at danske landmænd kan bruge Reglone, der er mærket som både giftigt, miljøfarligt, farligt for bier og kan give kronisk sundhedsskade

21-11-2024 3 minutter Pesticider

Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det

Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.

18-11-2024 5 minutter Klima,   Miljø,   Politik