Annonce

Annonce

En dreng drikker vand af et glas

To af fundene i grundvandsboringer overskrider det fastsatte sundhedsmæssige acceptable niveau for børn for indhold af nedbrydningsproduktet LM6 i drikkevand. Foto: Colourbox

Myndighederne finder nye nedbrydningsprodukter fra pesticider i grundvandet

"Vi ser nu med al ønskelig tydelighed resultaterne af menneskelig aktivitet," siger Carl-Emil Larsen fra vandbranchens forening Danva, efter at myndighederne har gjort nye fund af pesticidrester i grundvandet.

Frem til 2008 havde ukrudtsmidlet terbuthylazin været brugt i årtier til at bekæmpe ukrudt i majs og ærter, skovkulturer, frugttræer, læhegn og buske. Og i næsten to årtier frem til 2000 blev chlorothalonil brugt som svampemiddel i hvede, kartofler, ærter, løg, porre, solbær, ribs og jordbær på friland, samt agurker og prydplanter på friland og i væksthus. 

Nu viser det sig, at brugen har sat sine spor. I en massescreening har Miljøstyrelsen nemlig fundet tre nedbrydningsprodukter fra midlerne i grundvandet, og flere af fundene ligger over den tilladte kravværdi i drikkevand.

"Vi ser nu med al ønskelig tydelighed resultaterne af menneskelig aktivitet. Det tager mange år for stoffer at nå grundvandet. Det gælder også de stoffer, der stadig er tilladte til anvendelse i både landbruget og kemikalieindustrien," siger Carl-Emil Larsen, direktør i vandbranchens forening Danva, i en kommentar til fundene.

Massescreeningen går ud på at tage vandprøver fra 250 udvalgte overvågningsstationer over hele landet, og fra forskellige dybder analyseres de udvalgte stoffer, der både tæller aktivstoffer fra pesticiderne og deres nedbrydningsprodukter.

Blandt de nye fund er to nedbrydningsprodukter LM6 og LM5 af ukrudtsmidlet terbuthylazin over den tilladte kravværdi. LM6 er påvist i 18 prøver ud af 250 undersøgte, og to af fundene i grundvandsboringer overskrider det fastsatte sundhedsmæssige acceptable niveau for børn for indhold af LM6 i drikkevand. Drikkevand og drikkevandsboringer skal derfor undersøges for indhold af LM6.  

LM5 er påvist i 16 prøver ud af 250 undersøgte, men ingen af fundene overskrider det fastsatte sundhedsmæssige acceptable niveau for børn eller voksne i drikkevand.

Miljøministeren: "Meget bekymrende"

Derudover har man fundet stoffet R471811, som er et nedbrydningsprodukt fra sprøjtemidlet chlorothalonil. Der er gjort 29 fund af R471811 i de 250 indtag, der er med i massescreeningen, og ni af fundene var over kravværdien for sprøjtemidler i grundvand, men de overskrider ikke det fastsatte sundhedsmæssige acceptable niveau i drikkevand.

"Det er meget bekymrende, at massescreeningen igen viser, at der er fundet rester af sprøjtemidler i vores grundvand. Det er netop derfor, vi har udvidet screeningerne med flere stoffer, som der så desværre er fundet eksempler på. Det skal være trygt at drikke vandet fra vandhanen i Danmark. Derfor har jeg bedt Miljøstyrelsen om at tage kontakt til kommunerne og vandforsyningerne, så drikkevandet og drikkevandsboringerne så hurtigt som muligt bliver undersøgt for de tre stoffer," siger miljøminister Lea Wermelin (S).

LM6 og LM5 er to af de stoffer, der er omtalt i Rigsrevisionens beretning om sikring af grundvandet mod pesticider fra december 2019, og som Statsrevisorerne i januar 2022 har påtalt, at der ikke var moniteret for.

I et brev fra revisorerne sendt til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg kritiserede de, at Miljøstyrelsen kun havde screenet grundvandet for tre af de ni pesticider, som Rigsrevisionen havde omtalt mere end to år forinden. Stofferne var med i Rigsrevisionens beretning, fordi GEUS i 2011 foreslog at overvåge for dem i grundvandet via en screeningsundersøgelse, fordi de var fundet i grundvand i Italien og Tyskland.

LM5 og LM6 har været udbudt som en del af massescreeningerne i 2019 og 2020, men ingen analyselaboratorier tilbød at analysere for dem.

Vigtig viden for vandselskaberne

De senere år er man begyndte at screene for flere midler end før, og af den årsag gør man også flere fund. Hos Danva er man trods fundene glad for, at der nu bliver undersøgt for flere pesticider og nedbrydningsprodukter, da den viden er vigtig for vandselskabernes arbejde.

”Det er altid alvorligt, når vandselskaberne skal forholde sig til nye stoffer i grundvandet. Vandselskaberne har ansvaret for, at drikkevandet overholder de gældende krav. Nye fund af sprøjtemidler og kemikalier i grundvandet må ikke påvirke kvaliteten af drikkevandet,” siger Carl-Emil Larsen og fortsætter:

"Fundene illustrerer endnu engang, hvor vigtigt det er med en sammenhæng mellem godkendelsesordninger og analysemetoder. Det er helt praktisk nødvendigt, at der i godkendelsesordningen også indgår nedbrydningsprodukter og analysemetoder. Vi skal kunne analysere for de stoffer, der potentielt kan true grundvandet – også nedbrydningsprodukter. Den analyse skal være på plads som en del af godkendelsen af stofferne."

Han understreger, at drikkevandsproduktion og sprøjtemidler "skal holdes adskilt".

Flere artikler fra samme sektion

Kristian Andersen og hans køer blev gravet frem på et gammelt sort-hvid billede - her er, hvad han laver i dag

Museumsinspektører fra Det Grønne Museum fandt et flot billede fra økologiens spæde start i 1990, og så viste det sig, at hovedpersonen på billedet Kristian Andersen stadig er i fuld gang – men han er trådt ind i et nyt kapitel i hans egen økologiske historie.

15-01-2025 4 minutter Økologiens historie

Nu er tiden inde: Økologien skal på museum

Økologisk Landsforening og dansk økologi kommer nu på museum. Ikke fordi økologien er et stykke støvet forhistorie, der skal arkiveres og gemmes væk, men tværtimod fordi den har spillet – og stadig spiller – en historisk rolle i dansk landbrug og for danskernes valg af fødevarer.

15-01-2025 6 minutter Økologiens historie,   Økologisk Landsforening

2024 bød på rekordhøjt niveau af pesticider i vandboringer, og grænseværdien blev brudt i flere tilfælde

Nye data afslører rekordhøje niveauer af pesticidrester i danske vandboringer, hvor grænseværdierne overskrides i et stigende antal tilfælde. En professor advarer om alvorlige sundhedsrisici, mens danske vandselskaber forudser stigende priser på drikkevand i fremtiden.

14-01-2025 6 minutter Pesticider