Annonce

Annonce

Minister skyder klimaplan for landbruget til hjørne - imens er økologerne ved at blive utålmodige

Regeringen dropper at præsentere en klimahandlingsplan for landbruget foreløbig. I Økologisk Landsforening er man ved at være utålmodig.

01. februar 2021
Læsetid: 3 minutter
Rasmus Prehn sidder på sit kontor og læser i papirer

Den nye fødevareminister Rasmus Prehn (S) vil i dialog med landbruget, inden regeringen fremlægger en klimaplan for branchen. Foto: Claus Bech

Man er ved at være utålmodig i Økologisk Landsforening (ØL).

Foreningen var en del af Klimapartnerskabet for Fødevarer og Landbrug, der for knap et år siden præsenterede sine forslag til klimahandling i landbruget. Et politisk udspil blev efterfølgende varslet til at udkomme i efteråret. Det blev siden udskudt til begyndelsen af 2021, og nu er det så udskudt på ubestemt tid.

"Vi er rigtige utålmodige efter at komme i gang med den grønne omstilling. Det har økologien arbejdet for, siden den materialiserede sig som et alternativ til den vej, det konventionelle landbrug er gået," siger Sybille Kyed, der er landbrugs- og fødevarepolitisk chef i ØL.

Det er den nye fødevareminister, Rasmus Prehn (S), der netop har meldt ud, at den plan, der har ligget i skuffen, siden Mogens Jensens tid, ikke bliver til noget alligevel, fordi han frygter, at det kan udvikle sig til, at "man står i hver sin skyttegrav". Det fortæller han i et interview med Avisen Danmark.

"Den her diskussion er uhyre vigtig for vores klode, men også for de mennesker, der arbejder i fødevareerhvervet og de landmænd, der sidder derude. Hver landmand skylder i gennemsnit 27 millioner kroner, og der er mange af dem, der sidder og ryster i bukserne over, hvad vi finder på inde på Christiansborg," siger Rasmus Prehn til Avisen Danmark.

Han tilføjer, at planen ikke som sådan destrueres - den vil snarere virke som en rettesnor, når en ny plan skal udarbejdes.

Sybille Kyed har forståelse for, at Rasmus Prehn som ny fødevareminister efter Mogens Jensen, gerne vil i dialog med branchen, inden han går videre med en klimaplan for landbruget, men hun peger alligevel på flere problemstillinger, der nødvendiggør handling.

"Vi har en ny CAP-periode (EU's fælles landbrugspolitik, red.) foran os og en klima- og biodiversitetskrise, der udspiller sig for øjnene af os, samtidig med at der er udfordringer med antibiotikaresistens og vandboringer, der lukkes. Men jeg forestiller mig heller ikke, at ministerens udmelding betyder, at der kommer en yderligere stor forsinkelse i forhandlingerne. Han er ny minister, og det er klogt at indlede enhver proces med en dialog."

Ifølge Klimaloven skal Danmark reducere sin udledning af drivhusgasser med 70 pct. i 2030 i forhold til 1990. Landbruget står for ca. 14-18 pct. af de globale udledninger, mens dansk landbrug står for godt 22 pct. af Danmarks samlede emissioner.

Flere artikler fra samme sektion

Økologien får et rygstød i ny politisk aftale

En ny, bred aftale vil give flere incitamenter til at omlægge til økologi. Bl.a. skal der være mulighed for økologistøtte på arealer med sprøjteforbud, hvilket ikke er tilfældet i dag.

12-04-2025 6 minutter Politik,   Tilskud,   Grøn trepart

Politikerne vil skærpe kontrollen med landbruget efter omfattende regelbrud for brugen af pesticider

Selvom der de seneste år er afsat flere midler til kontrollen med brugen af sprøjtemidler, så finder myndighederne fortsat overtrædelser i cirka 40 pct. af alle fysiske kontroller. Også sprøjtejournalerne viser omfattende regelbrud.

11-04-2025 3 minutter Pesticider

Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet

Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.

07-04-2025 3 minutter Pesticider