Annonce

Annonce

Mulen på en ko ses på nært hold

Paradoksalt nok kan merudledningen betyde en gevinst på landbrugets klimaregnskab, såfremt gyllen behandles i biogasanlæg. Foto: Colourbox

Nye beregninger: Landbrugets klimabelastning er lige steget yderligere

Kvæggylle udleder mere metan end hidtil beregnet. Det kan dog paradoksalt nok vise sig at give gevinster på landbrugets klimaregnskab.

For anden gang på et halvt år bliver dansk landbrugs klimabelastning opjusteret. I december betød en korrektion af en regnefejl, at sektorens udledning af drivhusgasser fra lavbundsjorder blev 1,64 mio. ton højere, og nu viser det sig, at metan fra kvæggylle er 16 pct. højere end hidtil antaget. 

Det svarer til, at sektorens samlede udledninger er 2,7 pct. højere end tidligere beregnet. Det skriver Aarhus Universitet på sin hjemmeside.

De nye tal kommer fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, hvor man siden 2016 har arbejdet med en ny og forbedret regnemodel for metan fra gylle, som trods fortsatte usikkerheder giver et bedre billede end klimapanelet IPCC's standardmetode af, hvor meget metan der udledes fra dansk gyllehåndtering.

"Opdateringen af beregningerne har ført til korrektion af metanudledningen fra kvæggylle. Vores lokale estimater giver trods fortsatte betydelige usikkerheder et mere retvisende billede af metanudledningen, herunder effekten af håndtering og behandlingsteknologier," siger institutleder og professor Jørgen E. Olesen til universitetets hjemmeside.

Paradoksalt nok kan merudledningen imidlertid betyde en gevinst på landbrugets klimaregnskab, såfremt gyllen behandles i biogasanlæg. Afgasningen reducerer metanudledninger fra lagring af gyllen, og øget produktion af biogas kan dermed bidrage til en større, samlet reduktion af drivhusgasudledningen fra landbruget. Effekten af et sådant initiativ og andre reduktionstiltag skal derfor genberegnes.

Kommende forskningsprojekter forventes i løbet af de næste par år at give endnu mere præcis viden om beregningsmetoderne, og resultaterne vil løbende blive indarbejdet i Danmarks nationale emissionsopgørelser af forskere fra Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet, der indrapporterer tallene til FN's klimakonvention.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud