Annonce
Annonce
Der skal flere planter og mindre kød på tallerkenen, hvis landbruget skal bidrage væsentligt til den grønne omstilling og styrke borgernes sundhed, mener lektor og forskergruppeleder Christian Bugge Henriksen. Foto: Colourbox
Forsker: Der er behov for omfattende omstilling af landbruget
Hvis dansk landbrug skal producere fødevarer, der både bidrager til vores sundhed og en grøn omstilling, skal produktionssystemet ændres markant med langt større fokus på plantebaserede fødevarer, mener forsker.
Der er behov for en gennemgribende forandring af den danske fødevareproduktion, hvis den både skal bidrage til borgernes sundhed og en reduktion i udledningen af drivhusgasser.
Det mener Christian Bugge Henriksen, der er lektor og forskergruppeleder ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.
I forbindelse med politikernes udarbejdelse af en klimahandlingsplan for landbruget omtaler han i et debatindlæg på altinget.dk gevinsterne ved at omstille landbruget fra primært at producere dyrefoder og animalske fødevarer til i overvejende grad at producere planter, der anvendes direkte til menneskeføde.
"Hvilke fødevarer vil vi gerne have, at dansk landbrug skal producere i fremtiden? Skal det være fødevarer, der bidrager til vores egen og den globale sundhed? Skal det være fødevarer, der bidrager til en reduktion af de globale drivhusgasemissioner? Hvis vi kan svare ja til disse spørgsmål, så er der ingen tvivl om, at vi skal have arbejdstøjet på og i gang med at understøtte en omfattende omstilling af vores fødevareproduktion," skriver han på altinget.dk.
Omstillingen afhænger dog af tre væsentlige forudsætninger, skriver han: For det første at forbrugerne i langt højere grad end i dag fravælger kød og efterspørger plantebaserede fødevarer, for det andet at det bliver lettere for landmændene at omlægge fra animalsk produktion til vegetabilsk, og for det tredje skal der udvikles nye forretningsmodeller og jobmuligheder for den del af branchen, som i dag er afhængig af den animalske produktion.
Hertil kommer han med en række anbefalinger, som kan hjælpe landbruget på vej i omstillingen, bl.a. revidering af de officielle kostråd, så de baseres på EAT-Lancet-kosten, informationskampagner om fordelene ved en mere plantebaseret kost, justeringer af afgifter, støtte og tilskud til fordel for plantebaseret produktion, landbrugsrådgivning og efteruddannelse samt internationalt samarbejde med både EU, FAO, WHO, FN og WTO for at fremskynde omstillingen globalt.
"Vi har brug for politikere, der tager lederskab og understøtter omstillingen til et mere plantebaseret fødevaresystem," skriver han.
Klimarådet og ØL ser også behov for ændringer
Christian Bugge Henriksen står ikke alene med sit syn på omstillingsbehovet. Samme budskab lød i Klimarådets rapport 'Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion', som udkom i foråret.
Heri står bl.a.: 'Det er helt centralt, at vi skal ændre madvaner', og 'omstillingen mod plantebaserede fødevarer kan bidrage til at reducere udledningerne væsentligt'.
I forbindelse med præsentationen af rapporten understregede rådsmedlem professor Katherine Richardson, leder af Sustainability Science Centre ved Københavns Universitet, behovet for en omfattende omstilling.
"Vi bliver nødt til at acceptere, at vi når ikke klimamålsætningen ved bare at dreje på små knapper i det system, som vi kender i dag, men at vores landbrug i 2050 vil være væsentligt, væsentligt anderledes, end det er i dag, og vi er nødt til at sætte det arbejde i gang snarest muligt," sagde hun.
Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, udtalte også i foråret nødvendigheden i en ændring af nutidens landbrug fra at være husdyrdomineret til at være mere plantebaseret.
"Vi tror ikke på, at vi kan løse udfordringerne ved at reparere og forbedre det landbrug, vi kender i dag. Fremtidens landbrug skal reelt løse den komplekse opgave. Vi skal sætte nye afgrøder på markerne og nye plantebaserede produkter på hylderne i butikken. Derfor skal vi spørge os selv, hvilken rolle husdyrbruget skal spille i dansk landbrug i fremtiden? Det betyder, at fremtidens husdyr skal være økologiske med bedre plads, mere velfærd og samlet set færre," sagde han i forbindelse med foreningens generalforsamling i marts.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.