Annonce
Annonce
Kommuner bruger økologi i arbejdet med bæredygtighed
Over 30 danske kommuner bruger økologisk landbrug aktivt i arbejdet med bæredygtige løsninger. Lige fra sikring af rent drikkevand, naturpleje, bæredygtige måltider i kommunale køkkener og til klimaindsatsen i landbruget. Alle kommunalpolitikere får lige nu tilsendt magasinet 'Løft Verdensmålene' med eksempler på kommuner, der har succes med økologi som redskab.

Magasinet 'Løft Verdensmålene' skal vise lokalpolitikerne, hvordan økologi kan bruges som et redskab til at nå FN's verdensmål. Skærmdump fra magasinet
Mange danskere får glæde af mere rent drikkevand i hanen, klimaforbedringer i landbruget, og sundere, klimavenlige og økologiske måltider i offentlige køkkener. Det skyldes mange kommuners aktive arbejde med økologi.
I et nyt
magasin, 'Løft Verdensmålene', beskriver
Økologisk Landsforening (ØL) en række kommuner, som har succes med at bruge
økologi i jagten på FN’s Verdensmål og en bæredygtig fremtid.
"Flere og flere kommuner arbejder aktivt med FN’s 17 Verdensmål for bæredygtighed, og mange har fået øje på, at økologisk landbrug og økologiske fødevarer er et godt redskab til at forfølge flere af verdensmålene. Vi samarbejder i dag med kommuner om naturpleje, beskyttelse af rent drikkevand fra pesticider, en styrket indsats for klimaet i landbruget, og sundere, økologisk og mere klimavenlig mad i offentlige køkkener," siger Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening, og fortsætter:
"Og næsten halvdelen af alle kommuner har økologiske skolehaver, hvor børn lærer om mad, natur og økologi. Økologien er lidt af en schweizerkniv, som kommunerne kan bruge til at løse helt centrale, kommunale opgaver. Vi står klar til at hjælpe flere kommuner med de næste skridt."
Omlægningstjek sikrer rent drikkevand
Et eksempel fra 'Løft Verdensmålene' er fra Aalborg Kommune, der i flere år er gået i partnerskab med Økologisk Landsforening om at lave frivillige økologi-omlægningstjek hos konventionelle landmænd.
"Økologien passer rigtig godt ind i forhold til sårbare drikkevandsområder, dyrevelfærd og biodiversitet," siger Mette Larsen, projektleder i Aalborg Kommunes Netværk for Bæredygtig Landbrugsudvikling.
Landets kommuner står over for en stor opgave: Et nyt pesticidforlig giver dem kun tre år til at lave frivillige aftaler med landmænd om pesticidstop tæt på drikkevandsboringer. Her er omlægningstjek en god løsning.
"Det er meget nemmere at lave en aftale med en landmand om økologisk drift, end de mere permanente aftaler, hvor hans dyrkningsret nær en vandboring ophører. Et omlægningstjek er en rigtig effektiv måde at beskytte kommunernes drikkevandsarealer," siger økologikonsulent hos ØL Jens Peter Hermansen.
Magasinet 'Løft Verdensmålene' viser også, hvem kommunerne kan kontakte for hjælp. Ikke blot med at sikre rent drikkevand, men også køkkenomlægninger, natur-/klimaindsatser og mere økologi i skolerne.
Læs magasinet online
”Løft Verdensmålene” uddeles i disse dage til landets kommunalpolitikere. Læs magasinet her (via linket issuu.com/okologidk/docs/lv). På www.okologi.dk/kommunerer der flere eksempler fra kommunerne.
For yderligere oplysninger
Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening, tlf.: 28 19 19 62, ph@okologi.dk
Peter Nordholm Andersen, redaktør og pressemedarbejder, tlf. 24 66 64 36, pna@okologi.dk
Flere artikler fra samme sektion
Økologisk Landsforening har fået nyt forpersonskab
Bestyrelsen i Økologisk Landsforening har nu konstitueret sig. Den består af seks medlemmer, og en ny næstforperson.
Ny politisk aftale skal styrke beskyttelsen af drikkevandet
Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om at afsætte 190 mio. kr. i perioden 2026-2027 til beskyttelse af det danske drikkevand. Midlerne skal fordeles via Drikkevandsfonden, som blandt andet støtter omlægning til økologi og skovrejsning.
Efterspørgslen på økologi stiger - men arealet har lige taget det største dyk i 20 år
Sidste år bød på den største årlige tilbagegang i det økologiske areal siden 2004-2005. Det sker dog, samtidig med at efterspørgslen på økologi er stigende. Minister ærgrer sig over udviklingen.