Annonce

Annonce

Et opslag fra magasinet

Magasinet 'Løft Verdensmålene' skal vise lokalpolitikerne, hvordan økologi kan bruges som et redskab til at nå FN's verdensmål. Skærmdump fra magasinet

Kommuner bruger økologi i arbejdet med bæredygtighed

Over 30 danske kommuner bruger økologisk landbrug aktivt i arbejdet med bæredygtige løsninger. Lige fra sikring af rent drikkevand, naturpleje, bæredygtige måltider i kommunale køkkener og til klimaindsatsen i landbruget. Alle kommunalpolitikere får lige nu tilsendt magasinet 'Løft Verdensmålene' med eksempler på kommuner, der har succes med økologi som redskab.

Mange danskere får glæde af mere rent drikkevand i hanen, klimaforbedringer i landbruget, og sundere, klimavenlige og økologiske måltider i offentlige køkkener. Det skyldes mange kommuners aktive arbejde med økologi. 

I et nyt magasin, 'Løft Verdensmålene', beskriver Økologisk Landsforening (ØL) en række kommuner, som har succes med at bruge økologi i jagten på FN’s Verdensmål og en bæredygtig fremtid.

"Flere og flere kommuner arbejder aktivt med FN’s 17 Verdensmål for bæredygtighed, og mange har fået øje på, at økologisk landbrug og økologiske fødevarer er et godt redskab til at forfølge flere af verdensmålene. Vi samarbejder i dag med kommuner om naturpleje, beskyttelse af rent drikkevand fra pesticider, en styrket indsats for klimaet i landbruget, og sundere, økologisk og mere klimavenlig mad i offentlige køkkener," siger Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening, og fortsætter:

"Og næsten halvdelen af alle kommuner har økologiske skolehaver, hvor børn lærer om mad, natur og økologi. Økologien er lidt af en schweizerkniv, som kommunerne kan bruge til at løse helt centrale, kommunale opgaver. Vi står klar til at hjælpe flere kommuner med de næste skridt."

Omlægningstjek sikrer rent drikkevand

Et eksempel fra 'Løft Verdensmålene' er fra Aalborg Kommune, der i flere år er gået i partnerskab med Økologisk Landsforening om at lave frivillige økologi-omlægningstjek hos konventionelle landmænd.

"Økologien passer rigtig godt ind i forhold til sårbare drikkevandsområder, dyrevelfærd og biodiversitet," siger Mette Larsen, projektleder i Aalborg Kommunes Netværk for Bæredygtig Landbrugsudvikling.

Landets kommuner står over for en stor opgave: Et nyt pesticidforlig giver dem kun tre år til at lave frivillige aftaler med landmænd om pesticidstop tæt på drikkevandsboringer. Her er omlægningstjek en god løsning.

"Det er meget nemmere at lave en aftale med en landmand om økologisk drift, end de mere permanente aftaler, hvor hans dyrkningsret nær en vandboring ophører. Et omlægningstjek er en rigtig effektiv måde at beskytte kommunernes drikkevandsarealer," siger økologikonsulent hos ØL Jens Peter Hermansen.

Magasinet 'Løft Verdensmålene' viser også, hvem kommunerne kan kontakte for hjælp. Ikke blot med at sikre rent drikkevand, men også køkkenomlægninger, natur-/klimaindsatser og mere økologi i skolerne.

Læs magasinet online

”Løft Verdensmålene” uddeles i disse dage til landets kommunalpolitikere. Læs magasinet her (via linket issuu.com/okologidk/docs/lv). På www.okologi.dk/kommunerer der flere eksempler fra kommunerne.

 

For yderligere oplysninger

Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening, tlf.: 28 19 19 62, ph@okologi.dk

Peter Nordholm Andersen, redaktør og pressemedarbejder, tlf. 24 66 64 36, pna@okologi.dk 

Flere artikler fra samme sektion

Det er vigtigt, at landbrugets nyudviklede klimaberegner bliver grundlaget for klimaafgiften

POLITISK KLUMME: Det er helt afgørende, at vores politikere, der skal tage beslutning om klimaafgiften, ved, at de ikke må bruge Svarer-udvalgets klimaregnskab som grundlag for afgiften. Regnskabet er for simpelt, og dermed giver det ikke et retvisende resultat.

03-05-2024 4 minutter Klumme,   Politik

Pesticidfabrik pumper skadelige kemikalier ud i havet

Cheminova har i årevist udledt giftige kemikalier ud i havområder, hvor grænseværdierne for kemikalierne allerede er overskredet. Myndighederne ser igennem fingre med det, selvom det ifølge eksperter er ulovligt.

29-04-2024 4 minutter Miljø,   Pesticider

Økologisk Landsforening frygter, at politikerne har glemt de små landbrug

Økologisk Landsforening har erfaret, at småskalalandbrugene er fraværende i den landbrugs- og veterinæraftale, som politikerne lige nu forhandler om. Stigende gebyrer og et kontrolsystem, der er udformet til storlandbrug, går ud over de små, mener foreningen.

26-04-2024 6 minutter Gårdbutikker & direkte salg,   Politik