Annonce

Annonce

Køer står på række i en udendørs stald

Ændringen af husdyrloven skete i 2017 som led i den borgerlige regerings landbrugspakke, hvilket medførte, at kommunerne fik en meget begrænset mulighed for at afslå og påvirke ansøgninger om markante udvidelser af husdyrbrug. Foto: Karen Munk Nielsen

Klimamål og husdyrudvidelser kolliderer - kommuner føler sig magtesløse

Vordingborg Kommune er en af flere kommuner, der beder regeringen om at ændre i loven, så kommuner atter kan sige nej tak til udvidelser af husdyrbrug.

I Vordingborg Kommune er man træt af, at man ikke kan sige nej til udvidelser af store svinefarme og kvæghold. For når man som kommune har et klimamål, bliver det sværere at nå, hvis husdyrproducenterne samtidig udvider og dermed øger kommunens udledninger af drivhusgasser.

Derfor har kommunalbestyrelsen i Vordingborg sendt et brev til fire ministerier, hvori de beder om at få husdyrbrugloven ændret, så de får ret til at afvise disse udvidelser. Det skriver sn.dk.

"På nuværende tidspunkt opleves der ikke mulighed for at sige »nej« til placering og udvidelser af store landbrugsanlæg så som husdyrbrug og biogasanlæg, hvis ansøger overholder de generelle krav fastsat i lovgivningen. Kommunen mener, at placering og udvidelse af større landbrugsanlæg kan være i direkte modstrid med regeringens målsætninger på klimaområdet. Reduktion af CO2-udledningen kræver også, at reduktionen skal ske hos landbruget," står der bl.a. i brevet underskrevet af borgmester Mikael Smed (S), hvori det også nævnes, at kommunen ikke nødvendigvis vil forhindre større landbrugsanlæg, men bare ønsker muligheden på baggrund af en helhedsvurdering.

Ændringen af husdyrloven skete i 2017 som led i den borgerlige regerings landbrugspakke, hvilket medførte, at kommunerne fik en meget begrænset mulighed for at afslå og påvirke ansøgninger om markante udvidelser af eksempelvis svinebrug.

Flere kommuner har protesteret

Ændringen har flere kommuner siden protesteret over. Ud over Vordingborg har også Næstved, Esbjerg, Middelfart, Skanderborg, Lejre og Holbæk ifølge Agriwatch udtrykt utilfredshed med den manglende indflydelse, når det kommer til udvidelsen af landbrug. Næstved har eksempelvis også bedt regeringen om at ændre loven i forbindelse med storlandbruget Tybjerggaards planer om nye stalde.

Sidste år afviste regeringens fødevareordfører, Anders Kronborg (S), at man ville ændre loven og give flere beføjelser til kommunen.

"Vi synes, det er fornuftigt, at der er en national miljølovgivning, der regulerer det her område, så der er ens vilkår, om man bor i Vejen, Thy eller et tredje sted", sagde han til Landbrugsavisen.

Landbrug & Fødevarer har kaldt det "en katastrofe", hvis kommuner får lov at sige nej til udvidelserne.

Flere artikler fra samme sektion

Året der gik i Økologisk Landsforening

Særligt den grønne trepartsaftale står stærkt i bevidstheden, når man ser tilbage på 2024, og der er både gode og dårlige aspekter i aftalen, skriver Sybille Kyed, som her opremser nogle af de vigtigste politiske kampe - og sejre - for Økologisk Landsforening det forgangne år.

26-12-2024 7 minutter Klumme,   Politik,   Økologisk Landsforening

Utålmodighed på Gram Slot, konventionelle bananer sneg sig tilbage og glyphosat fundet i sæd: Her er de mest læste artikler i 2024

Det var især artikler om pesticider og en om Økologisk Landsforenings nye repræsentantskab og bestyrelse, der var populære blandt økonu.dk's læsere i det forgangne år.

25-12-2024 6 minutter Pesticider,   Økologisk Landsforening

Er dit juletræ konventionelt? Så er det sandsynligvis sprøjtet med PFAS-pesticider

Over halvdelen af de producenter, der har sprøjtet juletræerne med pesticider, har brugt PFAS-pesticider. Lektor og PFAS-ekspert holder sig til økologiske juletræer: "Jeg vil ikke have et kemitræ stående, hvor børn og familie opholder sig".

20-12-2024 3 minutter Skovbrug og juletræer,   Pesticider,   PFAS