Annonce

Annonce

En flok køer står ved et hegn

På det seneste er der i flere medier sået tvivl om, hvorvidt koen er klimaneutral eller ej. Foto: Colourbox

Klimaforskere kritiserer påstand om, at køer er klimaneutrale

Professorer fra Aarhus Universitet og landbrugsbranchen selv har på det seneste sået tvivl om køernes klimabelastning, lyder det fra klimaforskere og grønne organisationer.

Mens vi går og venter på, om politikerne fremlægger en plan for en mulig CO2-afgift på landbrugets biologiske processer, er debatten om kvægets rolle i klimaforandringerne skærpet.

Blandt andet har både Jørgen E. Olesen, professor på Institut for Agroøkologi, og Mette Olaf Nielsen, professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab - begge på Aarhus Universitet - ifølge kritikere sået tvivl om, at koen bidrager til global opvarmning og dermed klimaforandringer. Det skriver Information.

Kritikken kommer, efter at Mette Olaf Nielsen i en artikel i Berlingske gav udtryk for, at koen i princippet er klimaneutral, hvis man ser ud over den 12-årige periode, der går, før metanen er nedbrudt i atmosfæren. Argumentet lød, at koen ikke kan udlede mere CO2, end den har indtaget fra de planter, den æder.

Jørgen E. Olesen har for nylig sagt til Weekendavisen, at "hvis man ser nationalt på problemet, er metanudledningen fra dansk malkekvæg kun et problem, hvis udledningen stiger, fordi kvægbestanden bliver større".

Mangler kontekst

Både Jens Hesselbjerg, professor i klimafysik på Københavns Universitet, og Henrik Wenzel, der er professor i livscyklusanalyser ved SDU, fastslår, at koens udledning af metangasser har en opvarmende effekt i atmosfæren. Indholdet af metan er nu ca. 2,5 gange højere end i 1850 - i høj grad på grund af den stigende produktion af oksekød og mejeriprodukter.

"Hvis vi fortsætter med at have det samme antal køer frem til 2100, og at vi forestiller os, at resten af verden heller ikke udvider bestanden af køer, så bidrager de samme køer stadig til, at drivhuseffekten fra metan er mindst det dobbelte af, hvad den var før 1850. Det er ikke klimaneutralt," siger Jens Hesselbjerg til Information.

Henrik Wenzel påpeger, at andre faktorer i produktionen også udleder drivhusgasser, såsom rydningen af skovområder, der kunne have optaget store mængder CO2. Han forklarer også, at set over 20 år opvarmer metan kloden over 80 gange mere, end CO2 gør, og over 100 år er opvarmningen 28 gange kraftigere.

Afviser at have sagt noget forkert

Information citerer også DMI's tidligere direktør Lars Philipsen Prahm, Niels Bastian Kristensen, chefkonsulent hos Seges og tidligere kvægdirektør i Landbrug & Fødevarer Gitte Grønbech for at hævde, at koen er klimaneutral. Alle afviser over for Information, at deres udtalelser er forkerte.

Den grønne tænketank Concito kalder udmeldingerne for "vildledning", og Danmarks Naturfredningsforening mener, at de bidrager til en form for misinformation.

Jørgen E. Olesen og Mette Olaf Nielsen afviser begge at have sagt noget forkert eller bidraget til misforståelser og fastslår, at metan-udledningen skal ned.

"Koen er ikke klimaneutral i de 12 år, metanen lever deroppe, og den opvarmning, som metanen når at lave, holder længere end de 12 år, og derfor skal vi have gjort noget ved det," siger Mette Olaf Nielsen.

Jørgen E. Olesen forklarer, at hans pointe er, at eftersom den danske kvægbestand ikke er steget de seneste mange årtier, kan den ikke have bidraget til den øgede mængde metangasser i samme periode.

Flere artikler fra samme sektion

Kristian Andersen og hans køer blev gravet frem på et gammelt sort-hvid billede - her er, hvad han laver i dag

Museumsinspektører fra Det Grønne Museum fandt et flot billede fra økologiens spæde start i 1990, og så viste det sig, at hovedpersonen på billedet Kristian Andersen stadig er i fuld gang – men han er trådt ind i et nyt kapitel i hans egen økologiske historie.

15-01-2025 4 minutter Økologiens historie

Nu er tiden inde: Økologien skal på museum

Økologisk Landsforening og dansk økologi kommer nu på museum. Ikke fordi økologien er et stykke støvet forhistorie, der skal arkiveres og gemmes væk, men tværtimod fordi den har spillet – og stadig spiller – en historisk rolle i dansk landbrug og for danskernes valg af fødevarer.

15-01-2025 6 minutter Økologiens historie,   Økologisk Landsforening

2024 bød på rekordhøjt niveau af pesticider i vandboringer, og grænseværdien blev brudt i flere tilfælde

Nye data afslører rekordhøje niveauer af pesticidrester i danske vandboringer, hvor grænseværdierne overskrides i et stigende antal tilfælde. En professor advarer om alvorlige sundhedsrisici, mens danske vandselskaber forudser stigende priser på drikkevand i fremtiden.

14-01-2025 6 minutter Pesticider