Annonce
Annonce
På det seneste er der i flere medier sået tvivl om, hvorvidt koen er klimaneutral eller ej. Foto: Colourbox
Klimaforskere kritiserer påstand om, at køer er klimaneutrale
Professorer fra Aarhus Universitet og landbrugsbranchen selv har på det seneste sået tvivl om køernes klimabelastning, lyder det fra klimaforskere og grønne organisationer.
Mens vi går og venter på, om politikerne fremlægger en plan for en mulig CO2-afgift på landbrugets biologiske processer, er debatten om kvægets rolle i klimaforandringerne skærpet.
Blandt andet har både Jørgen E. Olesen, professor på Institut for Agroøkologi, og Mette Olaf Nielsen, professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab - begge på Aarhus Universitet - ifølge kritikere sået tvivl om, at koen bidrager til global opvarmning og dermed klimaforandringer. Det skriver Information.
Kritikken kommer, efter at Mette Olaf Nielsen i en artikel i Berlingske gav udtryk for, at koen i princippet er klimaneutral, hvis man ser ud over den 12-årige periode, der går, før metanen er nedbrudt i atmosfæren. Argumentet lød, at koen ikke kan udlede mere CO2, end den har indtaget fra de planter, den æder.
Jørgen E. Olesen har for nylig sagt til Weekendavisen, at "hvis man ser nationalt på problemet, er metanudledningen fra dansk malkekvæg kun et problem, hvis udledningen stiger, fordi kvægbestanden bliver større".
Mangler kontekst
Både Jens Hesselbjerg, professor i klimafysik på Københavns Universitet, og Henrik Wenzel, der er professor i livscyklusanalyser ved SDU, fastslår, at koens udledning af metangasser har en opvarmende effekt i atmosfæren. Indholdet af metan er nu ca. 2,5 gange højere end i 1850 - i høj grad på grund af den stigende produktion af oksekød og mejeriprodukter.
"Hvis vi fortsætter med at have det samme antal køer frem til 2100, og at vi forestiller os, at resten af verden heller ikke udvider bestanden af køer, så bidrager de samme køer stadig til, at drivhuseffekten fra metan er mindst det dobbelte af, hvad den var før 1850. Det er ikke klimaneutralt," siger Jens Hesselbjerg til Information.
Henrik Wenzel påpeger, at andre faktorer i produktionen også udleder drivhusgasser, såsom rydningen af skovområder, der kunne have optaget store mængder CO2. Han forklarer også, at set over 20 år opvarmer metan kloden over 80 gange mere, end CO2 gør, og over 100 år er opvarmningen 28 gange kraftigere.
Afviser at have sagt noget forkert
Information citerer også DMI's tidligere direktør Lars Philipsen Prahm, Niels Bastian Kristensen, chefkonsulent hos Seges og tidligere kvægdirektør i Landbrug & Fødevarer Gitte Grønbech for at hævde, at koen er klimaneutral. Alle afviser over for Information, at deres udtalelser er forkerte.
Den grønne tænketank Concito kalder udmeldingerne for "vildledning", og Danmarks Naturfredningsforening mener, at de bidrager til en form for misinformation.
Hvis nogen skulle være i tvivl om, hvorvidt køer belaster klimaet...
— Michael Minter (@micminter) October 3, 2023
Ifølge dugfrisk rapport fra Seges til @spisekammeret udledte danske køer i 2020 godt 5 mio. ton CO2e eller ca. 1/3 af landbrugets udledning (ex. foder og husdyrgødning)👉https://t.co/GjMAJE3OMG #dkgreen #dkfood pic.twitter.com/3AvFADN5HX
Jørgen E. Olesen og Mette Olaf Nielsen afviser begge at have sagt noget forkert eller bidraget til misforståelser og fastslår, at metan-udledningen skal ned.
"Koen er ikke klimaneutral i de 12 år, metanen lever deroppe, og den opvarmning, som metanen når at lave, holder længere end de 12 år, og derfor skal vi have gjort noget ved det," siger Mette Olaf Nielsen.
Jørgen E. Olesen forklarer, at hans pointe er, at eftersom den danske kvægbestand ikke er steget de seneste mange årtier, kan den ikke have bidraget til den øgede mængde metangasser i samme periode.
Flere artikler fra samme sektion
Det kommer fra pesticider og kølemidler: Evighedskemikaliet TFA er nu fundet i kildevand fra flere EU-lande
Fluorstoffet TFA, der er et restprodukt fra bl.a. pesticider og kølemidler, er fundet i kildevand rundt om i Europa, viser en ny undersøgelse. I flere tilfælde var koncentrationen over grænseværdien. Herhjemme har Geus netop fastslået, at flere lovlige pesticider kan danne TFA.
Syv pesticider testet i dansk forsøg - alle blev nedbrudt til PFAS-type, som har forurenet grundvandet
De senere år har der været omfattende fund i grundvandet af PFAS-forbindelsen TFA. Myndighederne har derfor undersøgt syv pesticider for, om de kan danne TFA, og forsøg bekræfter, at de alle gør det. Nogle af dem har et "ikke uvæsentligt bidrag" til TFA i dansk grundvand.
Videoer giver indblik i danske grises forhold: »Det er ikke den måde, vi skal behandle dyr på her i landet«
Ny TV 2-dokumentar giver et indblik i den konventionelle griseproduktion. Eksperter kritiserer forholdene, og Landbrug & Fødevarer erkender, at branchen ikke kan holde til, at de afslørede forhold kan finde sted.