Annonce
Annonce
Den røde murerbi, Osmia bicornis, var med 13.000 registreringer den næstmest udbredte bi i den nylige optælling. Antallet er dog langt fra de 55.000 gange, en honningbi blev spottet. Foto: Orangeaurochs/CC-BY-2.0/Wikimedia-Commons
Hoteller og busskure kan have bremset biernes tilbagegang i Nederlandene
I 2018 gik et landsdækkende initiativ i luften i Nederlandene: Biernes tilbagegang skulle bremses. Optællinger tyder på, at det har virket - i hvert fald i byerne. Honningbien er dog den klart mest udbredte art, og det bekymrer.
Når mange personer samles om et fælles mål, kan det give resultater. Det ser i hvert fald ud til, at en national bi-strategi i Nederlandene virker efter hensigten.
Sidste uge deltog over 11.000 frivillige i den fjerde nationale bi-optælling, hvor de i en halv time sad i deres haver og registrerede, hvilke bier der kom forbi. Resultaterne viser, at hver have i gennemsnit havde besøg af 18-20 bier og blomsterfugle i løbet af den halve time, hvilket indikerer, at antallet af bier i byerne er stabilt. Det skriver The Guardian.
Det er det nederlandske Ministerium for Landbrug, Natur og Fødevarekvalitet, der er ansvarligt for initiativet, som blev præsenteret i 2018 med opbakning fra 43 samarbejdspartnere. Hensigten har været at bremse tilbagegangen af bier ved at give dem bedre forhold.
I Amsterdam har bystyret eksempelvis oprettet en bæredygtighedsfond på over 200 mio. kr., bygget såkaldte bi-hoteller, som kan være en samling pinde, kviste og træstammer med små hulrum, sået blomster frem for græs flere steder i byen og indført et forbud mod brug af pesticider på offentlige arealer.
I Utrecht har man sået blomster på tagene på busstoppestederne - både for at tiltrække bier og absorbere partikelos og regnvand - og biodiversitetsforkæmperen Deborah Post har stiftet Honey Highway, der er et projekt, som sørger for at så bivenlige flerårige blomster i vejsider, diger og ved togskinner.
Honningbien dominerer
Den hyppigst forekommende bi i den nylige optælling var imidlertid ikke en vild bi, men honningbien Apis mellifera, der blev observeret 55.000 gange ud af de i alt godt 200.000 observationer. Den næstmest observerede bi var den røde murerbi, Osmia bicornis, med 13.000 fund efterfulgt af humlebien Bombus terrestris, der blev spottet 12.800 gange.
Honningbiens markante udbredelse i forhold til de vilde arter bekymrer Vincent Kalkman, der er entomolog ved Naturalis, der er en af organisationerne bag initiativet.
"Det øgede antal af biavlere i byerne kan resultere i øget konkurrence for føde mellem honningbier og vilde bier. Vi er nødt til at samarbejde med biavlerne for at øge mængden af føde til alle bier," siger Vincent Kalkman til The Guardian.
Debatten om honningbiernes konkurrence med de vilde bier er ikke forbeholdt Nederlandene; også herhjemme diskuterer forskere, om honningbierne tager vigtig føde fra de vilde bier.
Folkene bag initiativet ønsker at indsamle data over fem år, før de drager en endelig konklusion.
Flere artikler fra samme sektion
Forskere vil undersøge mulig sammenhæng mellem pesticider og Alzheimers
Med mere end tre årtiers data fra 5.000 personer vil amerikanske forskere nu undersøge, om der er en sammenhæng mellem eksponeringen for bl.a. pesticider og udviklingen af demenssygdomme som Alzheimers.
Engang vidste de, hvornår og hvor længe regnen faldt. Sådan er det ikke længere
At øge jordens frugtbarhed ved at udbrede økologiske metoder er et centralt komponent i Økologisk Landsforenings projektarbejde i Østafrika. Men nye vejrmønstre med højere temperaturer, længere tørketider og kraftigere nedbør gør, at metoderne holder hårdt.
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.