Annonce

Annonce

Hjortetrøst

Hjortetrøst er en af de planter, som det kan være en god ide at plante i haven, hvis man vil hjælpe det naturlige insekt- og dyreliv. Den er især et velegent valg i den østlige del af landet, fremgår det af den nye hjemmeside. Foto Kor!An (Wikimedia Commons)

Giv en hånd til det vilde liv i din egen have

AU-forsker står bag hjemmesiden Find Planten.dk, som fortæller danske haveejere, hvilke planter der kan redde biodiversiteten i deres have.

Det er ikke kun landmandens ansvar at bremse biodiversitetskrisen, og på Naturmødet i Hirtshals præsenterer Beate Strandberg lørdag en ny hjemmeside, som skal inspirere de private haveejere til at sikrer bedre rammer for insekter og andre smådyr.

Det sker under parolen: "Ud med de eksotiske blomster og buske og ind med hjemmehørende danske arter". Som seniorforsker ved Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet forsker hun i biodiversitet og samspillet mellem hjemmehørende planter og insekter, og hun tilbyder nu viden om, hvilke danske planter der passer bedst til at give biodiversiteten et løfte i forskellige egne af landet.

Ideen til hjemmesiden "Find planten til dit biodiversitetsprojekt" fik hun, da hun som en del af sit arbejde i 2021 udgav en rapport over, hvilke danske planter der er bedst for insekter, smådyr og fugle. Efterfølgende tikkede den ene besked efter den anden ind på hendes mail.

Boligforeninger, haveejere og anlægsgartnere ville have adgang til hendes data, så de kunne se lige præcis, hvilke planter der var bedst at plante i deres haver for at hjælpe biodiversiteten på vej.

"Jeg opdaterer hele tiden mit regneark - og jeg kunne ikke bare dele det med alle. Dataen var jo heller ikke super brugervenligt sat op. Derfor fik jeg ideen til at lave en platform, hvor folk selv kan finde informationer om de planter, der ville være gode i deres have," siger hun.

Når brugerne af den nye hjemmeside har fundet deres egen have på Danmarkskortet og besvaret spørgsmål om jordtypen, bliver de præsenteret for et større udvalg af planter, som er velegnet til at give en hånd til biodiversiteten i det pågældende område.

Find Planten.dk er udviklet af Aarhus Universitet med midler fra 15. juni fonden.

Flere artikler fra samme sektion

Det vil koste op mod 15 billioner kroner, hvis vi vil fjerne giftige PFAS-stoffer fra miljøet

Et hold af internationale journalister og eksperter har beregnet, hvad det vil koste at fjerne de skadelige PFAS-stoffer, der bl.a. stammer fra pesticider, fra miljøet. Samtidig kæmper industrien imod et PFAS-forbud og bruger en taktik, som er kendt fra tobaksindustrien.

17-01-2025 6 minutter PFAS,   EU,   Miljø,   Drikkevand

Kristian Andersen og hans køer blev gravet frem på et gammelt sort-hvid billede - her er, hvad han laver i dag

Museumsinspektører fra Det Grønne Museum fandt et flot billede fra økologiens spæde start i 1990, og så viste det sig, at hovedpersonen på billedet Kristian Andersen stadig er i fuld gang – men han er trådt ind i et nyt kapitel i hans egen økologiske historie.

15-01-2025 4 minutter Økologiens historie

Nu er tiden inde: Økologien skal på museum

Økologisk Landsforening og dansk økologi kommer nu på museum. Ikke fordi økologien er et stykke støvet forhistorie, der skal arkiveres og gemmes væk, men tværtimod fordi den har spillet – og stadig spiller – en historisk rolle i dansk landbrug og for danskernes valg af fødevarer.

15-01-2025 6 minutter Økologiens historie,   Økologisk Landsforening