Annonce

Annonce

Hjortetrøst

Hjortetrøst er en af de planter, som det kan være en god ide at plante i haven, hvis man vil hjælpe det naturlige insekt- og dyreliv. Den er især et velegent valg i den østlige del af landet, fremgår det af den nye hjemmeside. Foto Kor!An (Wikimedia Commons)

Giv en hånd til det vilde liv i din egen have

AU-forsker står bag hjemmesiden Find Planten.dk, som fortæller danske haveejere, hvilke planter der kan redde biodiversiteten i deres have.

Det er ikke kun landmandens ansvar at bremse biodiversitetskrisen, og på Naturmødet i Hirtshals præsenterer Beate Strandberg lørdag en ny hjemmeside, som skal inspirere de private haveejere til at sikrer bedre rammer for insekter og andre smådyr.

Det sker under parolen: "Ud med de eksotiske blomster og buske og ind med hjemmehørende danske arter". Som seniorforsker ved Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet forsker hun i biodiversitet og samspillet mellem hjemmehørende planter og insekter, og hun tilbyder nu viden om, hvilke danske planter der passer bedst til at give biodiversiteten et løfte i forskellige egne af landet.

Ideen til hjemmesiden "Find planten til dit biodiversitetsprojekt" fik hun, da hun som en del af sit arbejde i 2021 udgav en rapport over, hvilke danske planter der er bedst for insekter, smådyr og fugle. Efterfølgende tikkede den ene besked efter den anden ind på hendes mail.

Boligforeninger, haveejere og anlægsgartnere ville have adgang til hendes data, så de kunne se lige præcis, hvilke planter der var bedst at plante i deres haver for at hjælpe biodiversiteten på vej.

"Jeg opdaterer hele tiden mit regneark - og jeg kunne ikke bare dele det med alle. Dataen var jo heller ikke super brugervenligt sat op. Derfor fik jeg ideen til at lave en platform, hvor folk selv kan finde informationer om de planter, der ville være gode i deres have," siger hun.

Når brugerne af den nye hjemmeside har fundet deres egen have på Danmarkskortet og besvaret spørgsmål om jordtypen, bliver de præsenteret for et større udvalg af planter, som er velegnet til at give en hånd til biodiversiteten i det pågældende område.

Find Planten.dk er udviklet af Aarhus Universitet med midler fra 15. juni fonden.

Flere artikler fra samme sektion

Organisationer går sammen for at redde Det Økologiske Spisemærke

Flere organisationer opfordrer nu kraftigt regeringen til at finde en ny og langsigtet finansiering af Det Økologiske Spisemærke, når den på torsdag præsenterer sin strategi for økologi for forligskredsen.

28-11-2023 5 minutter Det Økologiske Spisemærke

Finansloven giver dødsstødet til Det Økologiske Spisemærke

Tyskland har netop kopieret det danske økologiske spisemærke, og Storbritannien overvejer det. Nu har et flertal bag finansloven imidlertid valgt at fjerne alle midler til at drive mærket. "Økologistrategien er ikke det papir værd, den bliver skrevet på," lyder det fra Økologisk Landsforening.

Stort nederlag til skrappere pesticidlov: »Det er en mørk dag for miljøet«

Et lovforslag i EU om at halvere brugen af sprøjtegifte led et eftertrykkeligt nederlag i parlamentet. Dermed er en central søjle i EU's 'Green Deal' i ruiner.

24-11-2023 5 minutter Pesticider,   EU,   Miljø