Annonce

Annonce

En dreng drikker vand af et glas

Hver femte dansker svarer, at deres største miljømæssige bekymring er forurening af drikkevandet. Foto: Colourbox

Forurenet drikkevand er blandt danskernes største miljøbekymringer

En ny meningsmåling viser, at forurening af drikkevandet er den miljømæssige bekymring, som næstflest danskere går med. Én anden problemstilling fylder dog markant mere i danskernes sind.

Klimaforandringerne er den altoverskyggende bekymring, som de danske vælgere går med, når det kommer til miljømæssige udfordringer. Det viser en ny meningsmåling foretaget af Epinion for Altinget og DR.

Undersøgelsen, der er foretaget blandt 1.025 danskere over 18 år, viser, at 40,2 pct. bekymrer sig mest over klimaforandringerne. Dernæst er 20,5 pct. mest bekymrede for forurening af drikkevandet. På tredjepladsen ligger forureningen af hav og søer, efterfulgt af planter og arters uddøen og skadelige kemikalier. Blot to pct. er mest bekymrede for hhv. luftforurening og støj.

En lignende undersøgelse fra 2016 viste, at 30 pct. dengang var mest bekymrede over klimaforandringerne, mens 25 pct. bekymrede sig mest over drikkevandet.

Bjarke Møller, der er direktør i Rådet for Grøn Omstilling, er ikke overrasket over, at de fleste svarer klimaforandringerne i undersøgelsen. Han havde selv svaret det samme, fortæller han til Altinget.

”Det giver rigtigt god mening, at der er stor klimabevidsthed i befolkningen. Klimaforandringer er noget, der kan true mange menneskers liv, og det er også det spørgsmål, der er øverst på politikernes dagsorden,” siger han blandt andet.

Han ser det også som et sundt tegn, at en del danskere også har blik for andre problemstillinger såsom truslen mod det rene drikkevand.

”Der er fundet sprøjtegifte i rigtigt mange boringer, og jeg kan godt forstå, at folk er bekymrede,” siger Bjarke Møller til Altinget.

Advarer mod ensidigt fokus

Louise Køster, forperson i Økologisk Landsforening, er ikke overrasket over, at klimaet ligger øverst i målingen.

"Klimaet er det, vi som borgere bliver bombarderet med hver eneste dag som den overordnede trussel for os og planeten. Og klimaet er en vigtig dagsorden, som vi skal handle på. Absolut," siger hun til Økologisk Nu.

Hun advarer dog imod at have et alt for ensidigt fokus på udelukkende at løse klimaproblemerne, da man så risikerer at skabe eller overse andre problemstillinger, som også kræver handling:

"Helt basalt står vi over for at skulle genskabe balancen mellem det, vi tager, og det vi giver tilbage til jorden, havet og luften. Det betyder, at samtidig med at vi skal mindske udledninger af CO2 i landbruget og alle andre steder, skal vi også øge biodiversiteten, så vi kan sikre bestøvning af den stigende produktion af grønt til konsum. Det er, når vi alle handler på helheden, at vi for alvor kan flytte den grønne omstilling og dermed også genskabe et klima til gavn for mennesker, dyr og planeten."

Den øgede bevidsthed om klimaforandringerne har samtidig medvirket til at skubbe forurening af drikkevandet lidt i baggrunden, vurderer Louise Køster, som minder om, at danskerne kan være med til at beskytte deres drikkevand ved at vælge økologiske fødevarer.

"Hvis vi sørger for, at der ikke bruges pesticider nær drikkevandsboringer, så er vi med til at sikre, at der i fremtiden også kan hives rent drikkevand op ad jorden. Rent drikkevand er desværre noget, vi stadig tager for givet her i Danmark, lige som vi også tog et godt klima for givet for år tilbage."

Flere artikler fra samme sektion

Klimarådet anbefaler at udtage et landbrugsareal på Sjællands størrelse - så når vi vores mål

Staten skal hurtigt udpege målrettede arealer, der løser flere bæredygtighedsproblemer i et hug, fordi det vil udløse en synergieffekt - men det kræver en bedre politisk koordinering af arealanvendelsen.

23-04-2024 8 minutter Politik,   Natur,   Biodiversitet,   Klima,   Miljø

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik