Annonce

Annonce

Loven om beskyttelse tæt ved boringerne er netop stemt igennem i Folketinget, men det er langtfra nok til at sikre mod den stigende påvirkning af miljøfarlige stoffer, mener flere foreninger og organisationer.

Foreninger i fælles opråb: Det haster med grundvandsparker

80 pct. af det unge drikkevand er allerede nu påvirket af pesticidrester, og i 40 pct. af prøverne er forekomsten højere end grænseværdien.

Op mod halvdelen af den danske befolkning er repræsenteret i det opråb, som en række foreninger og organisationer nu kommer med: De mener, at det haster med en bedre indsats for at beskytte danskernes drikkevand.

Bag budskabet står Friluftsrådet, Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Naturfredningsforening, Økologisk Landsforening, Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, Danva og Danske Vandværker, der opfordrer politikerne til at få oprettet grundvandsparker i ca. 200.000 ha sårbare områder med behov for drikkevandsbeskyttelse og samtidig skabe mere plads til natur, friluftsliv og økologisk jordbrug.

"Vi er glade for, at der mellem grønne organisationer og vandbranchen er et sammenhold om, at vi må og skal have en bedre beskyttelse af vores grundvand og drikkevand. På lang sigt er det også langt den billigste løsning for samfundet at sikre en permanent beskyttelse. Rensning er både dyrt, energikrævende og ikke altid praktisk gennemførligt," lyder det i en fælles skriftlig udtalelse fra Carl-Emil Larsen, direktør i Danva, og Susan Münster, direktør i Danske Vandværker.

Drikkevand påvirket af pesticider

80 pct. af det unge drikkevand er allerede nu påvirket af pesticidrester, og i 40 pct. af prøverne er forekomsten højere end grænseværdien, skriver foreningerne i en fælles pressemeddelelse.

Foreningerne og organisationerne har på basis af data fra Miljøministeriet og Aarhus Universitet udarbejdet et danmarkskort, der viser, hvor i landet, der er mulighed for samtidig at beskytte drikkevandsområder, øge arealet med økologisk jordbrug, give mere plads til biodiversiteten og opnå bedre adgang til naturen for befolkningen.

"Vi ser et kæmpe potentiale i både at beskytte grundvand og drikkevand og samtidig skabe mere natur og plads til friluftsliv. Det kræver, at vi udnytter synergien i arealer, der kan anvendes til flere formål. Derfor opfordrer vi sammen med andre grønne organisationer til, at en indsats for renere drikkevand også giver mere natur og bedre muligheder for at flere kan få naturen helt tæt på i hverdagen," siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Loven om beskyttelse tæt ved boringerne er netop stemt igennem i Folketinget, men det er langtfra nok til at sikre mod den stigende påvirkning af miljøfarlige stoffer, mener sammenslutningen; samfundet er også nødt til at beskytte de strategisk vigtige områder, der sikrer forsyningen af rent drikkevand.

Flere artikler fra samme sektion

Den var på vej i papirkurven, men nu er EU's store naturlov alligevel vedtaget

Flertallet bag EU's naturgenopretningslov var egentlig sikret, men i løbet af foråret smuldrede det pludselig. Nu lykkedes det så alligevel at få vedtaget loven, men det kan ende med at koste Østrigs miljøminister dyrt.

17-06-2024 3 minutter Natur,   EU

Verdens lande er kun ved at opfylde 16 pct. af FN's bæredygtige mål, og for nogle går det tilbage

Verdens nationer er gode til at aftale målsætninger for bæredygtig udvikling - det halter imidlertid med at opfylde dem. I kun 16 pct. af tilfældene er verdenssamfundet ved at nå FN's verdensmål inden deadline.

17-06-2024 6 minutter Bæredygtighed,   Biodiversitet,   Klima,   Natur

Økologisk Landsforening roser politisk aftale: Vil gøre livet nemmere for de små

Et enigt folketing har indgået en ny fødevare- og veterinæraftale. Økologisk Landsforening kalder aftalen for "en god nyhed for økologien" på flere områder.

11-06-2024 3 minutter Politik,   Økologiregler