Annonce

Annonce

Loven om beskyttelse tæt ved boringerne er netop stemt igennem i Folketinget, men det er langtfra nok til at sikre mod den stigende påvirkning af miljøfarlige stoffer, mener flere foreninger og organisationer.

Foreninger i fælles opråb: Det haster med grundvandsparker

80 pct. af det unge drikkevand er allerede nu påvirket af pesticidrester, og i 40 pct. af prøverne er forekomsten højere end grænseværdien.

Op mod halvdelen af den danske befolkning er repræsenteret i det opråb, som en række foreninger og organisationer nu kommer med: De mener, at det haster med en bedre indsats for at beskytte danskernes drikkevand.

Bag budskabet står Friluftsrådet, Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Naturfredningsforening, Økologisk Landsforening, Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, Danva og Danske Vandværker, der opfordrer politikerne til at få oprettet grundvandsparker i ca. 200.000 ha sårbare områder med behov for drikkevandsbeskyttelse og samtidig skabe mere plads til natur, friluftsliv og økologisk jordbrug.

"Vi er glade for, at der mellem grønne organisationer og vandbranchen er et sammenhold om, at vi må og skal have en bedre beskyttelse af vores grundvand og drikkevand. På lang sigt er det også langt den billigste løsning for samfundet at sikre en permanent beskyttelse. Rensning er både dyrt, energikrævende og ikke altid praktisk gennemførligt," lyder det i en fælles skriftlig udtalelse fra Carl-Emil Larsen, direktør i Danva, og Susan Münster, direktør i Danske Vandværker.

Drikkevand påvirket af pesticider

80 pct. af det unge drikkevand er allerede nu påvirket af pesticidrester, og i 40 pct. af prøverne er forekomsten højere end grænseværdien, skriver foreningerne i en fælles pressemeddelelse.

Foreningerne og organisationerne har på basis af data fra Miljøministeriet og Aarhus Universitet udarbejdet et danmarkskort, der viser, hvor i landet, der er mulighed for samtidig at beskytte drikkevandsområder, øge arealet med økologisk jordbrug, give mere plads til biodiversiteten og opnå bedre adgang til naturen for befolkningen.

"Vi ser et kæmpe potentiale i både at beskytte grundvand og drikkevand og samtidig skabe mere natur og plads til friluftsliv. Det kræver, at vi udnytter synergien i arealer, der kan anvendes til flere formål. Derfor opfordrer vi sammen med andre grønne organisationer til, at en indsats for renere drikkevand også giver mere natur og bedre muligheder for at flere kan få naturen helt tæt på i hverdagen," siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Loven om beskyttelse tæt ved boringerne er netop stemt igennem i Folketinget, men det er langtfra nok til at sikre mod den stigende påvirkning af miljøfarlige stoffer, mener sammenslutningen; samfundet er også nødt til at beskytte de strategisk vigtige områder, der sikrer forsyningen af rent drikkevand.

Flere artikler fra samme sektion

Her er ØL's næste skridt

POLITISK KLUMME: Forhandlingerne om den grønne trepartsaftale er i gang, og Økologisk Landsforening har adskillige input klar til politikerne. Det er flot, at man fik indgået en aftale, men den mangler ambitioner.

24-09-2024 5 minutter Klumme,   Politik,   Økologisk Landsforening

Pesticider øger risikoen for dødfødsel

Det kan øge risikoen for dødfødsel, hvis man i tiden omkring undfangelse bor under 500 meter fra et landbrug, der benytter visse pesticider. Det viser et amerikansk studie, hvori der også indgik pesticider, som er tilladt herhjemme.

17-09-2024 4 minutter Pesticider,   Forskning

Historisk: EU udnævner for første gang en kommissær for dyrevelfærd

Den nye kommissær for dyrevelfærd skal sørge for at modernisere reglerne for dyrevelfærd. World Animal Protection kalder det en "fantastisk god nyhed", efter at området har været "skammeligt underprioriteret".

17-09-2024 4 minutter Dyrevelfærd,   EU