Annonce

Annonce

En mand er ved at binde et nyplantet træ fast til en kæp i jorden.

Regeringen undersøger aktuelt mulighederne for at etablere en skovfond. Foto: Colourbox

Finansloven giver milliarder til klima- og naturindsats i landbruget

Landmænd skal kompenseres for at udtage lavbundsjord, og en fond skal finansiere skovrejsning.

Regeringen og støttepartierne har besluttet at afsætte i alt to mia. kr. frem mod 2030 til grønne indsatser i og omkring landbruget.

Milliardpuljen betyder, at der årligt i perioden 2020-2029 bruges 200 mio. kr. på at understøtte grønne initiativer, der understøtter natur-, vandmiljø- og klimaformål. Det skal bl.a. ske ved, at man udtager kulstofrig lavbundsjord fra landbruget, eksempelvis ved at fjerne dræn eller give tilskud eller kompensation i forbindelse med værditab, når man videresælger jorden.

Derudover undersøger regeringen aktuelt mulighederne for at etablere en skovfond, der i samarbejde med staten, kommuner, erhvervslivet og civilsamfundet kan sikre mere skov. Her afsættes 100 mio. kr. i 2020 til fonden, hvis model endnu er ved at blive drøftet.

Hos Danmarks Naturfredningsforening (DN) er der glæde over politikernes velvilje til at udtage lavbundsjorde og give midler til mere natur. DN's præsident, Maria Reumert Gjerding, tvivler dog på, at pengene rækker.

"200 millioner om året er en god start – men hvis potentialet ved jordudtagning skal forløses, kræver det en større volume, siger hun og glæder sig over, at regeringen og støttepartierne også ser udtagning af landbrugsjord som et vigtigt virkemiddel til de kommende forhandlinger om en klimahandlingsplan," siger hun.

I Økologisk Landsforenings klimapolitik peger man også på udtagning af lavbundsjord som et af ni konkrete tiltag til at gøre landbruget mere klimavenligt.

Flere artikler fra samme sektion

Året der gik i Økologisk Landsforening

Særligt den grønne trepartsaftale står stærkt i bevidstheden, når man ser tilbage på 2024, og der er både gode og dårlige aspekter i aftalen, skriver Sybille Kyed, som her opremser nogle af de vigtigste politiske kampe - og sejre - for Økologisk Landsforening det forgangne år.

26-12-2024 7 minutter Klumme,   Politik,   Økologisk Landsforening

Utålmodighed på Gram Slot, konventionelle bananer sneg sig tilbage og glyphosat fundet i sæd: Her er de mest læste artikler i 2024

Det var især artikler om pesticider og en om Økologisk Landsforenings nye repræsentantskab og bestyrelse, der var populære blandt økonu.dk's læsere i det forgangne år.

25-12-2024 6 minutter Pesticider,   Økologisk Landsforening

Er dit juletræ konventionelt? Så er det sandsynligvis sprøjtet med PFAS-pesticider

Over halvdelen af de producenter, der har sprøjtet juletræerne med pesticider, har brugt PFAS-pesticider. Lektor og PFAS-ekspert holder sig til økologiske juletræer: "Jeg vil ikke have et kemitræ stående, hvor børn og familie opholder sig".

20-12-2024 3 minutter Skovbrug og juletræer,   Pesticider,   PFAS