Annonce
Annonce
Vakler EU's Green Deal? Flere EU-politikere udtrykker nu ønske om at suspendere planen, der bl.a. tegner retningen for et klimaneutralt EU i 2050. Arkivfoto
EU's højrefløj vil sætte Europas grønne omstilling på pause
Dansk Folkeparti og højrefløjsgruppen Patrioter for Europa vil nu suspendere EU's 'Green Deal', der bl.a. har til formål at gøre Europa klimaneutral, skabe mere urørt natur og forbedre vandmiljøets tilstand og luftkvaliteten.
EU's såkaldte 'Green Deal' - den grønne pagt - skal sættes i bero. Det mener Dansk Folkeparti og partiets gruppefæller i Europa-Parlamentet ifølge flere medier.
I et brev sendt til resten af Parlamentets højrefløj skriver Jordan Bardella, formand for Patrioter for Europa, at Europa ender i "verdens periferi" ved at give "forrang til grøn ideologi frem for fornuft". Han argumenterer for, at den grønne omstilling hæmmer den økonomiske vækst og svækker konkurrenceevnen over for USA og Kina.
Anders Vistisen (DF) er helt på linje med Jordan Bardella.
"Vi taber forholdsvis meget vækst og beskæftigelse til både Asien og USA. Der er ikke nogen vej udenom at gøre tingene mindre bureaukratiske, og her er Green Deal i vores optik en af de største forhindringer. Den har gjort energiproduktionen i Europa dyrere og har medført en masse regulering, som gør, at vi ikke er konkurrencedygtige," mener Anders Vistisen ifølge Altinget.dk.
EU’s Green Deal er en omfattende plan, der blev vedtaget for ca. seks år siden og har til formål at gøre Europa klimaneutralt inden 2050. Den indeholder strategier for at reducere drivhusgasudledningerne og den generelle forurening, fremme den cirkulære økonomi og beskytte biodiversiteten, samtidig med at økonomien omstilles til bæredygtig vækst. Aftalen indebærer bl.a. skærpede klimamål, en CO₂-afgift på importvarer og støtte til grønne investeringer.
Uklar afvisning
Højrefløjen har flertal, hvis alle grupper går sammen, men Vistisen og Bardellas forslag har ikke entydig opbakning fra fløjen.
"Jeg vil bare sige nej. Vi har et helt andet syn på den (Green Deal, red.)," siger Peter Liese, som er miljøtalsperson for EPP, til Euractiv.com.
Til gengæld har gruppens næstformand, François-Xavier Bellamy, tilbage i november åbnet for muligheden for at suspendere de grønne tiltag.
"Det er bedre at suspendere anvendelsen (af Green Deal-tiltag, red.), før det er for sent, og få tingene tilbage på sporet i stedet for at fortsætte ad samme vej, bare fordi vi ikke ønsker at gå tilbage til det, der blev gjort tidligere," sagde han.
"En bunden opgave"
De Konservatives Niels Flemming Hansen mener dog heller ikke, at man skal droppe den grønne plan "bare fordi der er nogle ekstremt højreorienterede mennesker, der mener, at man ikke skal passe på vores natur og miljø".
Sybille Kyed er også imod forslaget om at droppe eller suspendere Green Deal. Hun er landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, som har fulgt udarbejdelsen af den oprindelige aftale tæt og er engageret i implementeringen af tiltagene, der bl.a. berører landbrugsstøtten og udviklingen af det økologiske landbrug.
"Den grønne omstilling er en bunden opgave, og det kan kun lykkes, hvis det sker i et bredt samarbejde med andre lande. Så intet kan være mere forkert end at suspendere Green Deal. Green Deal er en god køreplan, som lægger skinnerne ud til de næste mange års indsatser. EU's Farm to Fork-strategi, som hører under Green Deal, er den bedste fremtidssikring af landbruget og går igen i anbefalingerne, der i september sidste år blev offentliggjort af den strategiske dialoggruppe om fremtiden for EU's landbrug."
Flere artikler fra samme sektion
Tænketank med ny beregning: Stor risiko for, at Danmark ikke når sit klimamål
Concito vurderer, at Danmark får svært ved at indfri sit klimamål i 2030, og det er bl.a. baseret på en forventning om, at reduktionerne i landbruget ikke bliver så store, som politikerne regner med.
Ny lov kan gøre generationsskiftet lettere
Et nyt lovforslag skal gøre det lettere at overdrage familieejede virksomheder, herunder landbrug, til næste generation. Med lavere bo- og gaveafgifter, forudsigelig værdiansættelse og nye skatteregler skal generationsskifter blive mere overkommelige.
Nye afsløringer: Miljøministeriet undlod at sikre kontrol af ulovlige pesticider
I 2019 fik Miljøministeriet kritik af Rigsrevisionen for ikke at følge op på indberetninger af ulovlig brug af pesticider. Ministeriet lovede at løse det, men det er ikke sket.