Annonce
Annonce
EU udskyder med stor sandsynlighed nye økologiregler
Det var planen, at en ny økologilovgivning skulle træde i kraft om fire måneder, men nu er der lagt op til at udskyde lovgivningen med et år.

De nye økologiregler, der bl.a. skal gøre det lettere for små landbrug at omlægge til økologi, bliver sandsynligvis udskudt med ét år. Foto: Colourbox
EU's nye økologilovgivning træder efter alt at dømme først i kraft et år senere end oprindeligt planlagt.
Det var hensigten, at lovgivningen skulle træde i kraft 1. januar 2021, men nu foreslår Europa-Kommissionen, at den udskydes med ét år med start 1. januar 2022.
Flere parter foreslog udskydelsen allerede inden sommer, fordi kompleksiteten har vist sig at være for stor til, at man kan nå at færdiggøre arbejdet. Processen blev yderligere forhalet af corona-pandemien. Det forventes, at både parlamentet og de enkelte medlemslande vil bakke op om den foreslåede dato. Også den økologiske sammenslutning Ifoam bakker op om en udskydelse.
"Udskydelsen sikrer en mere smidig omstilling for landbrug, virksomheder, kontroltilsyn og myndigheder, hvilket gør det muligt for dem at tilpasse sig ændringerne på hensigtsmæssig vis og lave de nødvendige forberedelser," siger Jan Plagge, præsident for Ifoam Organic Europe, til organic-market.info.
Han opfordrer til, at forslaget vedtages hurtigst muligt.
De nye regler skal bl.a. sikre, at kontrolsystemet styrkes, at det bliver nemmere for mindre landbrug at omlægge til økologi, at økologi importeret uden for EU skal efterleve EU's krav, og at flere produkter kan markedsføres som økologiske.
Flere artikler fra samme sektion
Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet
Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.
Økologisk Landsforening har fået nyt forpersonskab
Bestyrelsen i Økologisk Landsforening har nu konstitueret sig. Den består af seks medlemmer, og en ny næstforperson.
Ny politisk aftale skal styrke beskyttelsen af drikkevandet
Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om at afsætte 190 mio. kr. i perioden 2026-2027 til beskyttelse af det danske drikkevand. Midlerne skal fordeles via Drikkevandsfonden, som blandt andet støtter omlægning til økologi og skovrejsning.