Annonce
Annonce
De nye økologiregler, der bl.a. skal gøre det lettere for små landbrug at omlægge til økologi, bliver sandsynligvis udskudt med ét år. Foto: Colourbox
EU udskyder med stor sandsynlighed nye økologiregler
Det var planen, at en ny økologilovgivning skulle træde i kraft om fire måneder, men nu er der lagt op til at udskyde lovgivningen med et år.
EU's nye økologilovgivning træder efter alt at dømme først i kraft et år senere end oprindeligt planlagt.
Det var hensigten, at lovgivningen skulle træde i kraft 1. januar 2021, men nu foreslår Europa-Kommissionen, at den udskydes med ét år med start 1. januar 2022.
Flere parter foreslog udskydelsen allerede inden sommer, fordi kompleksiteten har vist sig at være for stor til, at man kan nå at færdiggøre arbejdet. Processen blev yderligere forhalet af corona-pandemien. Det forventes, at både parlamentet og de enkelte medlemslande vil bakke op om den foreslåede dato. Også den økologiske sammenslutning Ifoam bakker op om en udskydelse.
"Udskydelsen sikrer en mere smidig omstilling for landbrug, virksomheder, kontroltilsyn og myndigheder, hvilket gør det muligt for dem at tilpasse sig ændringerne på hensigtsmæssig vis og lave de nødvendige forberedelser," siger Jan Plagge, præsident for Ifoam Organic Europe, til organic-market.info.
Han opfordrer til, at forslaget vedtages hurtigst muligt.
De nye regler skal bl.a. sikre, at kontrolsystemet styrkes, at det bliver nemmere for mindre landbrug at omlægge til økologi, at økologi importeret uden for EU skal efterleve EU's krav, og at flere produkter kan markedsføres som økologiske.
Flere artikler fra samme sektion
Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det
Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.
Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«
Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.
Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb
Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.