Annonce
Annonce
EU-politikere beder om at få udskudt nye økologiregler
Den økologiske branche bakker op om politikeres ønske om at udskyde nye økologiregler, der skulle træde i kraft i 2021.

Europa-Parlamentets landbrugsudvalg har anmodet landbrugskommissær Janusz Wojciechowski om at udskyde en ny økologilov med et år. Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2019 – Source: EP
Det er nødvendigt at udskyde de kommende økologiregler med et år, så de først træder i kraft 1. januar 2022.
Sådan lyder appellen i et brev fra Europa-Parlamentets landbrugsudvalg til landbrugskommissær Janusz Wojciechowski.
Ifølge mediet Euractiv.com mener udvalget ikke, at der er tid nok til at få implementeret de nye regler, der blev vedtaget i 2018. De skal bl.a. harmonisere økologireglerne på tværs af EU og styrke økologikontrollen.
I brevet skriver de, at selv uden corona-pandemien ville det gavne lovarbejdet, hvis loven udskydes, bl.a. fordi debatterne i forvejen har forsinket processen.
Den økologiske paraplyorganisation Ifoam bakker op om udskydelsen.
"Taget EU's komplicerede økologiforordning i betragtning og den tidskrævende proces, der er i at udarbejde den sekundære lov, ville det have været en udfordring at nå til den 1. januar 2021 selv uden COVID-19. Derfor forstærker pandemien et allerede eksisterende problem," siger Ifoams direktør, Eduardo Cuoco, til Euractiv.com.
Flere artikler fra samme sektion
Økologien får et rygstød i ny politisk aftale
En ny, bred aftale vil give flere incitamenter til at omlægge til økologi. Bl.a. skal der være mulighed for økologistøtte på arealer med sprøjteforbud, hvilket ikke er tilfældet i dag.
Politikerne vil skærpe kontrollen med landbruget efter omfattende regelbrud for brugen af pesticider
Selvom der de seneste år er afsat flere midler til kontrollen med brugen af sprøjtemidler, så finder myndighederne fortsat overtrædelser i cirka 40 pct. af alle fysiske kontroller. Også sprøjtejournalerne viser omfattende regelbrud.
Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet
Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.