Annonce
Annonce
Landbrugskommissær Janusz Wociechowski siger, at økologi vil spille en nøglerolle i at gøre EU's landbrug bæredygtigt. Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2019 – Source: EP
Nu tager EU første skridt mod mere økologi
EU har igangsat processen, der skal øge det økologiske areal og forbrug, så unionen kan nå sin 2030-målsætning.
EU har nu taget første skridt på vejen mod sin målsætning om, at 25 pct. af landbrugsarealet skal være økologisk i 2030.
Kommissionen har nemlig åbnet for indsendelse af forslag til initiativer, der kan stimulere den økologiske efterspørgsel og dermed øge produktionen.
Der vil være mulighed for at indsende forslag indtil den 27. november, hvorefter de skal vurderes og være med til at danne grundlag for en decideret økologisk handlingsplan, der skal booste den økologiske udvikling. Handlingsplanen forventes at være klar til vedtagelse tidligt næste år.
"Strategierne for 'Farm to Fork' og biodiversiteten sætter ambitiøse mål for landbrugssektoren for at sikre, at den er klar til Green Deal (EU's grønne pagt, red.) Økologisk landbrug vil spille en nøglerolle i omstillingen, som vi stræber efter for et mere bæredygtigt fødevaresystem og en bedre beskyttelse af vores biodiversitet," siger landbrugskommissær Janusz Wociechowski i en pressemeddelelse.
Europa-Kommissionen planlægger desuden at afsætte 40 mio. euro til kampagner for økologisk landbrug for at øge efterspørgslen.
'Farm to Fork'- og biodiversitetsstrategien er to strategier, der blev præsenteret af kommissionen i maj. De skal understøtte EU's overordnede grønne pagt - Green Deal - der skal sikre klimaneutralitet i 2050. Det økologiske landbrugsareal i EU udgør p.t. ca. 7,7 pct.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.