Annonce

Annonce

Vandglas placeret i skovbund

Et stort flertal af danskerne betragter det som den vigtigste sidegevinst at beskytte drikkevandet, når der plantes ny skov for at opnå en klimaeffekt, viser ny undersøgelse, som Verian har gennemført for Klimaskovfonden. Foto: Klimaskovfonden

Danskerne er enige: Klimaskov skal også beskytte vores drikkevand

Der er vigtige synergier at hente, når der plantes ny skov. En af dem er beskyttelse af drikkevand, og derfor prioriterer Klimaskovfonden, der rejser nye skove over hele landet, at plante skov på drikkevandsområder.

Flere end 80 pct. af Klimaskovfondens projekter ligger i områder, hvor der er særligt fokus på at beskytte vores vand, og fonden ser fortsat et stort potentiale i at kombinere skovrejsning med beskyttelse af drikkevandet.  

Når der plantes skov på et areal, der tidligere har været dyrket som landbrugsjord, er det med til at sikre renere drikkevand for fremtiden. Når en skov rejses med støtte fra Klimaskovfonden, må der hverken gødskes eller sprøjtes, og træerne er derfor med til at optage overskydende næringsstoffer i jorden, så de ikke forurener grundvandet.

Den egenskab ved klimaskove er ifølge 86 pct. af befolkningen det vigtigste at sikre, når der plantes nye skove i Danmark. Det fremgår af en undersøgelse, som Verian har gennemført for Klimaskovfonden i december 2023.

Fonden driver 77 skovrejsnings- og lavbundsprojekter

  • I Danmark er der udpeget store områder, som enten rummer særlige drikkevandsinteresser (OSD), indvindingsoplande eller boringsnære beskyttelsesområder (BNBO). Det er områder, hvor der dannes grundvand eller pumpes drikkevand, og som derfor skal beskyttes mod nedsivning af kemikalier.

  • 80 pct. af Klimaskovfondens 77 skovrejsnings- og lavbundsprojekter ligger på sådanne områder.

Kilde: Klimaskovfonden

Undersøgelsen omfatter 1.113 danskere, og Poul Erik Lauridsen, direktør i Klimaskovfonden, er glad for de holdninger, som danskerne giver udtryk for:

”Vi har prioriteret højt at rejse skov, der hvor drikkevandsressourcer skal beskyttes, og det er da dejligt, at der er stor opbakning til den strategi,” siger direktøren.

Han oplever både opbakning fra de private landmænd, der har arealer i de pågældende områder og kan også mærker en stigende interesse fra vandselskaber, der køber jord og rejser skov.

”Det bliver helt centralt de kommende år, at vi kan bruge de områder til både at rejse skov og beskytte drikkevandet til de fremtidige generationer,” siger han i en pressemeddelelse.

Synergier er vigtige i kampen om arealerne

Susan Münster, direktør i brancheorganisation Danske Vandværker glæder sig over, at så stor en del af befolkningen også kan se fordelen ved at kombinere grundvandsbeskyttelse og skov:

”Når danskerne sætter beskyttelsen af drikkevandet øverst på listen, så stemmer det godt overens med det, jeg oplever i hverdagen. Rent drikkevand er et stort fokus for forbrugerne, og det er også det, vi hører fra vores medlemmer. Når der er så stor kamp om, hvad vi skal bruge vores arealer til, er det enormt vigtigt med synergier. For ellers har vi simpelthen ikke plads til alt det, vi gerne vil,” siger Susan Münster .

Når vi beskytter drikkevandet, er det efter hendes opfattelse oplagt, at det samtidig kommer biodiversitet, klima og natur til gode.

”Derfor skal indsatserne ses i sammenhæng og kombineres, så de spiller bedst muligt sammen,” siger hun.

Flere artikler fra samme sektion

Frivillige aftaler kunne ikke sikre landets drikkevandsboringer i tide

Efter seks års forsøg er det ikke lykkedes for landets vandværker at lave de frivillige aftaler med landmænd og lodsejere, der skulle sikre landets drikkevandsboringer mod pesticidrester. Nu er opgaven skubbet videre til kommunerne, men det har kun gjort det endnu mere tidskrævende at indgå aftaler.

21-02-2025 10 minutter Pesticider,   Politik,   Drikkevand

Pesticider skyder forbi deres mål og skader organismer, som de ikke burde påvirke

Et metastudie viser, at pesticider også skader organismer, som de aldrig var designet til at påvirke. Og nyere pesticider er ikke bedre end ældre pesticider, når det gælder om at undgå de såkaldte ikke-målarter.

19-02-2025 5 minutter Pesticider,   Miljø,   Forskning

Vandværker hæver priserne for at kunne beskytte drikkevandet mod pesticider

Flere danskere kan se frem til dyrere drikkevand, som en direkte konsekvens af at der bliver brugt pesticider i områder, hvor midlerne risikerer at forurene vandet.

18-02-2025 3 minutter Drikkevand,   Pesticider