Annonce

Annonce

En bøgeskov syd for Aarhus

Ligesom i 2013 er der både naturtyper og arter, som er i ugunstig bevaringsstatus ifølge Danmarks seneste rapportering til EU-Kommissionen. Foto: Peter Leth/flickr/CC By 2.0

Danmarks kriseramte natur har ikke fået det bedre

Danmark har rapporteret til EU-Kommissionen, at den danske naturs tilstand er uændret siden 2013.

Den danske natur er i krise, og det er ikke blevet bedre siden 2013. Sådan opsummerer Miljø- og Fødevareministeriet sin rapportering til EU-Kommissionen om status for EU-beskyttede naturtyper og arter.

Rapporteringen sker hver 6. år, og der er altså ikke sket nogen forbedring på området siden den seneste rapportering, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse. Ligesom i 2013 er der både naturtyper og arter, som er i ugunstig bevaringsstatus.

"Den nedslående sandhed er, at naturen og de truede arter herhjemme ikke har fået det bedre siden 2013, hvor Danmark sidst gav en status til EU på, hvordan blandt andet vores heder, søer og moser har det. Det understreger, at vi står i en naturkrise, som vi er nødt til at handle på. Regeringen vil give naturen og miljøet et markant løft med blandt andet større sammenhængende naturarealer og mere urørt skov. Og så har det været vigtigt for mig, at vi med rapporteringen følger anbefalingerne fra Aarhus Universitet," siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Støttepartiet Enhedslisten ser alvorligt på konklusionen.

"Dagens udmelding om den danske naturs deroute sætter endnu en tyk streg under, at det er dybt nødvendigt, at vi for alvor giver mere plads til naturen. Og vi skal sætte i gang med det samme. Vi forventer således også, at regeringen afsætter tilstrækkelige midler på finansloven til at indføre naturzoner i form af naturnationalparker, urørt skov og områder med urørt hav," siger Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen, til altinget.dk.

Danmark rapporterer for omkring 80 EU-habitatarter og 60 forskellige EU-naturtyper, og det sker på grundlag af rådgivning og metodevalg fastlagt af Aarhus Universitet.

Der er dog stor forskel på de metoder, som de enkelte lande anvender, og derfor vil ministeriet nu iværksætte en analyse med henblik på at sikre bedre sammenligning mellem landene i fremtiden.

Flere artikler fra samme sektion

Professor: Økologien når ikke fordoblingsmålet uden mere græs og biogas

Danmark skal fordoble det økologiske landbrugsareal inden 2030, og der er kun een vej frem, lyder det fra ny professor på Aarhus Universitet, der i årtier har forsket i biogas, kvælstof og landbrug.

06-01-2025 5 minutter Næringsstoffer,   Biogas

Året der gik i Økologisk Landsforening

Særligt den grønne trepartsaftale står stærkt i bevidstheden, når man ser tilbage på 2024, og der er både gode og dårlige aspekter i aftalen, skriver Sybille Kyed, som her opremser nogle af de vigtigste politiske kampe - og sejre - for Økologisk Landsforening det forgangne år.

26-12-2024 7 minutter Klumme,   Politik,   Økologisk Landsforening

Utålmodighed på Gram Slot, konventionelle bananer sneg sig tilbage og glyphosat fundet i sæd: Her er de mest læste artikler i 2024

Det var især artikler om pesticider og en om Økologisk Landsforenings nye repræsentantskab og bestyrelse, der var populære blandt økonu.dk's læsere i det forgangne år.

25-12-2024 6 minutter Pesticider,   Økologisk Landsforening