Annonce

Annonce

Rasmus Prehn på talerstolen til ØL's GF 2022 i Horsens

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) mener, at krigen i Ukraine understreger behovet for en grøn omstilling i landbruget. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Danmark afviser at lempe grønne landbrugstiltag trods krigen i Ukraine

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) fastslår, at Danmark ikke bakker op om forslaget i EU om, at de grønne tiltag i landbruget skal sættes på pause for at sikre fødevareforsyningen.

Det bliver ikke med Danmarks opbakning, hvis EU vedtager at suspendere en række grønne krav til landbruget.

Det fastslår fødevareminister Rasmus Prehn (S) i et skriftligt svar til Altinget. Heri skriver ministeren, at krisen snarere understreger behovet for mere grøn omstilling frem for det modsatte.

”Ruslands krig mod Ukraine understreger behovet for at sætte turbo på den grønne udvikling, som vi i forvejen ønsker os. Det bliver min og Danmarks position i EU. Det er langt mere perspektivrigt og visionært, end det Venstre foreslår,” skriver Rasmus Prehn desuden ifølge Altinget, med henvisning til Venstres forslag om at dyrke brakmarker og muligvis også lavbundsjorder.

En række medlemslande, Europa-Parlamentets landbrugsudvalg, landbrugskommissær Janusz Wojciechowski, Venstres EU-parlamentariker Asger Christensen og Landbrug & Fødevarer har alle talt for at suspendere og genoverveje grønne tiltag i EU's Farm to Fork-strategi for at sikre fødevareforsyningen, mens krigen i Ukraine står på.

Overvejelserne om at lempe på området har samtidig affødt modreaktioner fra en lang række grønne organisationer, der ligesom regeringen mener, at krisen understreger behovet for en mere bæredygtig produktion. De nævner desuden, at en produktion, der er mere plantebaseret og med færre husdyr, øger muligheden for selvforsyning, fordi der skal produceres og importeres mindre foder.

Flere artikler fra samme sektion

Kritikere kalder det »en skandale«, at EU nu fjerner krav om småbiotoper i landbruget

For at imødekomme landmændenes protester rundt om i Europa har Europa-Parlamentet nu vedtaget at fjerne et krav, der skulle tilgodese dyr og planter på landbrugsarealerne.

26-04-2024 3 minutter EU,   Biodiversitet

CO2-afgiften lader til at virke

I 10 år havde de mest klimabelastende virksomheder i Danmark ikke sænket deres CO2-udledninger - lige indtil politikerne vedtog en afgift. Så faldt udledningen markant.

26-04-2024 3 minutter Klima,   Politik

Medlem af Svarer-udvalget havde gerne undersøgt, hvad en afgift betyder for økologien

Økologisk Landsforening har kritiseret Svarer-udvalgets klimaafgiftsmodeller for at lægge op til en yderligere intensivering af landbruget og ikke tilgodese andre faktorer end klimaet. Udvalgsmedlem Peter Birch Sørensen ærgrer sig over, at man ikke så nærmere på konsekvenserne for økologien.

26-04-2024 2 minutter Klima,   Politik