Annonce
Annonce
Borgerforslaget om en dansk klimalov får opbakning fra oppositionen - men som mandatfordelingen er lige nu, kræver det, at mindst ét parti på den borgerlige fløj også stemmer for det, før det kan blive en realitet. Foto: Jens Astrup/Flickr/CC2.0
Borgerforslag nåede i mål: Det er en opsang til regeringen, mener ØL-formand
Borgerforslaget om en klimalov har fået massiv folkelig opbakning. Det kan blive centralt i den forestående valgkamp, mener ØL's formand.
På under to uger fik borgerforslaget "Dansk klimalov nu" de nødvendige 50.000 underskrifter, der kvalificerer det til behandling i Folketinget.
Formanden for Økologisk Landsforening, Per Kølster, har tidligere opfordret sine følgere på Facebook til at underskrive forslaget, og han forstår, hvorfor det har fået så stor en opbakning blandt befolkningen.
"Jeg tror, at befolkningens bekymring for klimaforandringerne er meget større, end de klimaforslag som regeringen kom med i sit udspil i efteråret," siger Per Kølster.
Han anser tilmed borgerforslaget som noget, der kan komme til at spille en væsentlig rolle i den kommende valgkamp.
"Det er en opsang til regeringen. Det betyder, at der kan blive kastet noget grus i den kommende valgmaskine, i det øjeblik den røde blok tager det til sig," siger han.
Og det er netop, hvad den røde fløj har gjort. Socialdemokratiet oplyser nemlig til DR Nyheder, at oppositionen bakker op om forslaget, og partiets klimaordfører Jens Joel har da også meldt sin opbakning ud på Twitter.
YES! Massivt krav om styrket dansk klimalov. 50.000 danskere skrevet under og jeg glæder mig virkelig til at diskutere emnet i Folketingssalen. Oppositionen indkalder til forespørgsel asap #dkpol #dkgreen https://t.co/047BIzsDKS
— Jens Joel (@Jens_Joel) 29. januar 2019
Til gengæld mener klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), at forslaget på mange måder ligner den nuværende klimapolitik.
"Der er rigtig mange af de forslag, som vi allerede er i gang med at gennemføre. Så groft sagt vil jeg sige, at det er som at slå en åben dør ind," siger Lars Chr. Lilleholt til Ritzau.
Imod at sætte delmål i sektoren
Han er dog imod forslagets ønske om, at der sættes delmål for CO2-udledningen i de sektorer, der står for den største klimabelastning, da han mener, at det er tilstrækkeligt med et samlet reduktionsmål for Danmark. Han er heller ikke meget for at skrive eksakte reduktionsmål ind i en lov.
Alt imens undrer Per Kølster sig over, at samtlige partier i Folketinget ikke sætter sig sammen og udarbejder en masterplan om klimaet og rammerne for, hvordan man opfylder FN's 17 verdensmål om en bæredygtig verden. En langsigtet plan, der skal udstikke nogle klare retningslinjer på længere sigt end blot frem mod næste folketingsvalg.
"Det handler ikke om at skrive en ny grundlov, men at se i øjnene, at vi har et samfund, der er skruet sammen på nogle præmisser, hvor vi ikke løser de her problemer i løbet af en valgperiode, uanset hvilken regering vi har. Specielt ikke klimaproblemstillingen," siger Per Kølster.
Borgerforslaget baserer sig på seks principper:
Danmark skal yde sit bidrag for at nå Parisaftalens mål
Der skal sættes femårige delmål mindst 15 år frem
Klimahensyn skal integreres i andre politikker
Klimarådet skal styrkes og sikres uafhængighed
Danmark skal satse på udvikling af grønne løsninger
Danmark skal være drivkraft i international klimapolitik
Klimarådets tidligere formand Peter Birch Sørensen bakker op om borgerforslaget.
"Det er meget opmuntrende, at det er lykkedes at samle de nødvendige 50.000 underskrifter så hurtigt," siger han i en video på Twitter.
Flere artikler fra samme sektion
2024 bød på rekordhøjt niveau af pesticider i vandboringer, og grænseværdien blev brudt i flere tilfælde
Nye data afslører rekordhøje niveauer af pesticidrester i danske vandboringer, hvor grænseværdierne overskrides i et stigende antal tilfælde. En professor advarer om alvorlige sundhedsrisici, mens danske vandselskaber forudser stigende priser på drikkevand i fremtiden.
Biblioteker over hele landet vil bygge bro mellem unge og seniorer, så de kan samarbejde om klimahandling
Velux Fonden støtter nyt projekt, som skal skabe omkring 30 lokale fællesskaber for klimahandlinger, hvor over 800 unge og seniorer mødes og sammen udvikler tiltag, der kan bidrage til en grønnere fremtid.
Professor: Økologien når ikke fordoblingsmålet uden mere græs og biogas
Danmark skal fordoble det økologiske landbrugsareal inden 2030, og der er kun een vej frem, lyder det fra ny professor på Aarhus Universitet, der i årtier har forsket i biogas, kvælstof og landbrug.