Annonce
Annonce
Beskyttelse af drikkevandet skal op i tempo
Landets kommuner er langt fra at nå i mål med at beskytte drikkevandet ved sårbare indvindingsområder. Nu skal der fart på arbejdet.

Miljøminister Lea Wermelin mener, at arbejdet med at sikre vandboringerne mod forurening går for langsomt. Foto: Miljø- og Fødevareministeriet
Arbejdet med at beskytte drikkevandsboringerne går for langsomt. Derfor iværksætter parterne i arbejdet med de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) nu en række initiativer, der skal sætte skub i sagerne.
Parterne tæller Miljøministeriet, Danske Vandværker, Danva, Landbrug & Fødevarer og Kommunernes Landsforening.
»Vi skal kunne drikke rent vand fra vandhanen, og det skal de fremtidige generationer også. Det har vi alle en stor interesse i. Vores drikkevand skal ikke blive forurenet af sprøjtemidler. Desværre er arbejdet med at sikre drikkevandboringerne mod forurening indtil videre gået for langsomt. Derfor er jeg glad for, at alle parter er blevet enige om en fælles plan for, at der bliver sat turbo på arbejdet med henblik på at nå i mål,« siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.
Generelt forbud næste år
Planen indebærer bl.a., at parterne afholder en række regionale møder, hvor vandforsyninger, kommuner og landboforeninger kan få svar på spørgsmål og få viden om gode eksempler. Derudover skal parterne følge op på hver enkelt BNBO og skubbe på for, at de lokale aktører kommer i gang med beskyttelsen.
Der var 5.607 BNBO per 1. januar 2022 - indtil videre er der vurderet en risiko for 2.902 BNBO.
Kommunerne, vandforsyningerne og lodsejerne skal nå i mål med den frivillige beskyttelse af områderne inden udgangen af i år. Ellers har et bredt flertal i Folketinget besluttet, at der vil komme et generelt forbud mod anvendelsen af pesticider i områderne omkring drikkevandsboringerne.
Flere artikler fra samme sektion
Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet
Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.
Økologisk Landsforening har fået nyt forpersonskab
Bestyrelsen i Økologisk Landsforening har nu konstitueret sig. Den består af seks medlemmer, og en ny næstforperson.
Ny politisk aftale skal styrke beskyttelsen af drikkevandet
Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om at afsætte 190 mio. kr. i perioden 2026-2027 til beskyttelse af det danske drikkevand. Midlerne skal fordeles via Drikkevandsfonden, som blandt andet støtter omlægning til økologi og skovrejsning.