Annonce
Annonce
Europa-Parlamentet stemte i onsdag for en ambtiøs klimalov, som sigter efter at reducere EU's CO2-udledning med 60 procent i 2030. Foto: Colourbox
Skærpet klimalov med dansk aftryk stemt igennem i EU
EU’s klimalov med et reduktionsmål på 60 procent i 2030 blev stemt igennem Europa-parlamentet. Flere danskeres forslag er taget med i den endelig tekst.
60 procents CO2-reduktion i 2030 i forhold til 1990.
Det er målet for EU, efter at et flertal i Europa-Parlamentet onsdag aften stemte for en ny klimalov. Stemmerne fordelte sig således: 392 for, 161 imod og 142 hverken/eller, hvilket betød at Europa-Parlamentet med et smalt flertal stemte en ambitiøs klimalov igennem.
Den nye klimalov øger reduktionsmålet på CO2 med yderligere 5 procentpoint fra de 55 procent, som Ursula von der Leyen lagde op til i årets ‘State of the European Union’-tale sidste måned.
Ud over klimalovens nye reduktionsmål lykkedes det også en række danske parlamentsmedlemmer at få deres ændringsforslag med i klimalovens endelige tekst. Blandt andet Asger Christensens (V) forslag om en fælles klimastandard for alle landmænd i EU.
Asger Christensen skriver på Twitter:
KÆMPE KLIMASEJR! Europa-Parlamentet har netop vedtaget mit ændringsforslag til EU’s #Klimalov. Nu er vi et skridt tættere på fælles klimastandarder for europæiske landmænd - og måske separat kvotesystem for at opsuge og lagre CO2. #eudk #dkpol #dkgreen #landbrug #dkmedier #dkbiz pic.twitter.com/rds2bpNFUb
— Asger Christensen (@AsgerChristens2) October 7, 2020
Asger Christensens forslag om en fælles klimastandarder for landmænd i EU var tidligere blevet stemt igennem EU’s Landbrugsudvalg, men blev valgt fra i Miljøudvalget, hvorefter det altså nu er stemt igennem som et ændringsforslag.
Forslaget går ud på, at den enkelte landmand i EU skal monitorere sin CO2-udledning, og at denne information bliver offentlig for forbrugeren.
Klimalovens endelige lovtekst bliver vedtaget i en såkaldt triologiforhandling mellem Europa-Parlamentet, Europa-Kommissionen og EU-Rådet.
Klimaloven, skal sikre en drivhusgasreduktion på 60 procent i 2030 og er et led i en større plan, hvor forhåbningen er, at EU’s enkelte medlemslande er CO2-neutrale i 2050.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.