Annonce

Annonce

Traktor sprøjter stubmark

Forsinkelserne skyldes bl.a., at man har modtaget omtrent 3.000 siders høringssvar fra 368 respondenter. Foto: Colourbox

Afgørelse om glyphosats skæbne udskydes

Arbejdet med en fornyelse af godkendelsen af sprøjtemidlet glyphosat trækker ud i EU. Den nuværende godkendelse forventes derfor forlænget med et år.

De to EU-agenturer, EFSA og ECHA, oplyser i en meddelelse, at arbejdet med en fornyelse af godkendelsen af aktivstoffet glyphosat er forsinket.

Agenturerne er ansvarlige for en såkaldt fornyelsesvurderingsrapport, som skal være færdig, før EU kan beslutte, om den nuværende godkendelse af glyphosat, som er aktivstoffet i ukrudtsmidlet Roundup, skal fornyes.

Rapporten er nu udskudt og forventes først færdig i juli 2023 frem for senere i år, som oprindeligt var planen.

Godkendelsen udløber officielt den 15. december i år, men det forventes på baggrund af forsinkelsen i godkendelsesprocessen, at den nuværende godkendelse bliver midlertidigt forlænget med ét år.

Forsinkelserne skyldes bl.a., at man har modtaget omtrent 3.000 siders høringssvar fra 368 respondenter.

EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet) skal vurdere alle mulige risici, som eksponering for glyphosat kan udgøre for mennesker, dyr og miljøet. I 2015 blev glyphosat vurderet af IARC (International Agency for Research on Cancer) som værende "sandsynligvis kræftfremkaldende", men den konklusion har mødt kritik, og spørgsmålet om en fornyet godkendelse deler vandene i EU.

Tidligere i år har et flertal i Folketinget desuden vedtaget, at det fra 2024 skal være forbudt herhjemme at sprøjte med bl.a. glyphosat på både offentlige og private befæstede arealer, fordi det øger risikoen for nedsivning til grundvandet.


Flere artikler fra samme sektion

Kristian Andersen og hans køer blev gravet frem på et gammelt sort-hvid billede - her er, hvad han laver i dag

Museumsinspektører fra Det Grønne Museum fandt et flot billede fra økologiens spæde start i 1990, og så viste det sig, at hovedpersonen på billedet Kristian Andersen stadig er i fuld gang – men han er trådt ind i et nyt kapitel i hans egen økologiske historie.

15-01-2025 4 minutter Økologiens historie

Nu er tiden inde: Økologien skal på museum

Økologisk Landsforening og dansk økologi kommer nu på museum. Ikke fordi økologien er et stykke støvet forhistorie, der skal arkiveres og gemmes væk, men tværtimod fordi den har spillet – og stadig spiller – en historisk rolle i dansk landbrug og for danskernes valg af fødevarer.

15-01-2025 6 minutter Økologiens historie,   Økologisk Landsforening

2024 bød på rekordhøjt niveau af pesticider i vandboringer, og grænseværdien blev brudt i flere tilfælde

Nye data afslører rekordhøje niveauer af pesticidrester i danske vandboringer, hvor grænseværdierne overskrides i et stigende antal tilfælde. En professor advarer om alvorlige sundhedsrisici, mens danske vandselskaber forudser stigende priser på drikkevand i fremtiden.

14-01-2025 6 minutter Pesticider