Annonce

Annonce

Folk demonstrerer til fordel for vandmiljøet - enkelte holder skilte

12 organisationer indkalder til demonstration lørdag og opfordrer alle til at medbringe syltetøjsglas med vand fra deres lokale fjord eller kyst med angivelse af stedet. Glassene med vandet vil så blive overdraget til politikerne. Foto: Michael Hedelain/Greenpeace

12 organisationer indkalder til akut-demonstration: Medbring et syltetøjsglas med vand

Lørdag vil 12 organisationer mødes på Christiansborg Slotsplads for at demonstrere mod regeringens trepartsaftale, som ifølge organisationerne svigter vandmiljøet.

Midt i det værste tilfælde af iltsvind i danske farvande i 22 år lægger regeringen op til at lempe kravene til landbrugets kvælstofudledning. Det får nu 12 organisationer til at indkalde til en akut-demonstration lørdag på Christiansborg Slotsplads mod det, de betegner som "regeringens svigt af havmiljøet i trepartsforhandlingerne".

Bag demonstrationen står blandt andre Greenpeace, Danmarks Sportsfiskerforbund, Danmarks Jægerforbund, Den Grønne Ungdomsbevægelse og Gammel Rye Miljøudvalg.

"Regeringen ser ud til at have lagt en særdeles uambitiøs kurs i de igangværende trepartsforhandlinger, hvor man både slækker på kvælstofmål og kvælstofindsatser. Det er uacceptabelt og et svigt af vores fælles havmiljø. Det vil hverken vi eller alle de danskere, der holder af vores kyster og fjorde finde os i - derfor slår vi ring om miljøet på lørdag," siger Torben Kaas, formand for Danmarks Sportsfiskerforbund.

Arrangørerne bag demonstrationen

  • Danmarks Sportsfiskerforbund
  • Greenpeace i Danmark
  • Den Grønne Ungdomsbevægelse
  • Danmarks Jægerforbund
  • Andelsgaarde
  • Gammel Rye Miljøarbejdsgruppe
  • NOAH
  • Landsforeningen mod Svinefabrikker
  • Klimabevægelsen i Danmark
  • Frederikssund Klimaforening
  • Bedsteforældrenes Klimaaktion
  • Foreningen for et godt hav- og strandmiljø i As Vig og omegn.

Demonstrationen er kl. 12-13.30 lørdag d. 16/11.

Finansministeriet har opstillet tre scenarier for reduktionen af kvælstof, så Danmark kan opfylde EU's vandrammedirektiv i 2027, som vi forpligtede os til i 2000. Eksperter har vurderet, at kun det scenarie med den største reduktion på 14.000 ton årligt er tilstrækkeligt for at opnå god økologisk tilstand i vandmiljøet, men et lækket notat fra trepartsforhandlingerne viser, at regeringen vil gå med den mindste reduktion. Det vil samtidig være et brud på landbrugsaftalen fra 2021.

I notatet har man nemlig regnet ud, at status på kvælstofindsatsen i 2027 vil være en reduktion på 10.120 ton. Det tal er lavere, end landbrugsaftalens reduktion på 10.800 ton, dels fordi tiltag fra den dén aftale ikke har leveret det ventede, dels fordi nye tiltag i den grønne trepart ikke er nok til at kompensere for manglerne.

De 12 organisationer opfordrer derfor alle demonstranter til at medbringe syltetøjsglas med vand fra deres lokale fjord eller kyst med angivelse af stedet. Glassene med vandet vil så blive overdraget til politikerne.

”Regeringen forsøger tilsyneladende endnu engang kortsigtet at sætte erhvervsinteresser over vores havmiljø. Det voldsomme iltsvind truer livet for planter, bunddyr, fisk og trækfugle, så alle gode kræfter må samles for at få regeringen til at forstå: Så gik den ikke længere. Det er nu kurven skal vendes,” siger Claus Lind Christensen, formand for Danmarks Jægerforbund.

Til dr.dk har ministeren for Grøn Trepart, Jeppe Bruus (S), sagt, at notatet er taget ud af en sammenhæng.

"Nu fortæller jeg dig, hvad vi sidder og forhandler om. Vi forhandler om noget, hvor vi har 40 mia. kr. ovenpå det, man egentlig havde i landbrugsaftalen. Til at plante skov, til at udtage lavbundsjord og til at gøre noget for alvor ved kvælstofindsatsen," uddybede han.

Flere artikler fra samme sektion

Forskere er målløse over ekstrem varmerekord: »Det er helt grotesk«

Klodens temperatur styrer mod en ny rekord, der er så høj, at klimaprofessor Eigil Kaas ikke længere tror på, at vi når Paris-aftalens målsætning om maksimalt 1,5 graders opvarmning. Klodens nedbørsmønstre ændrer sig nu, og det rammer landbruget.

08-11-2024 5 minutter Klima

Iltsvind er på et højt usædvanligt niveau for årstiden

De danske farvande og dyrene deri gisper efter vejret, i en grad som er usædvanlig for årstiden. Iltsvind rammer lige nu et areal svarende til Lolland-Falster og Bornholm lagt sammen.

08-11-2024 3 minutter Miljø,   Klima

EU har sænket sit klimaaftryk - men det er sket på trods af landbruget

Mens særligt den europæiske energisektor har sænket sit klimaaftryk markant, ser det anderledes ud for transportsektoren og landbruget, der hænger i bremsen.

07-11-2024 3 minutter Klima,   EU