Annonce
Annonce
12 organisationer indkalder til akut-demonstration: Medbring et syltetøjsglas med vand
Lørdag vil 12 organisationer mødes på Christiansborg Slotsplads for at demonstrere mod regeringens trepartsaftale, som ifølge organisationerne svigter vandmiljøet.

12 organisationer indkalder til demonstration lørdag og opfordrer alle til at medbringe syltetøjsglas med vand fra deres lokale fjord eller kyst med angivelse af stedet. Glassene med vandet vil så blive overdraget til politikerne. Foto: Michael Hedelain/Greenpeace
Midt i det værste tilfælde af iltsvind i danske farvande i 22 år lægger regeringen op til at lempe kravene til landbrugets kvælstofudledning. Det får nu 12 organisationer til at indkalde til en akut-demonstration lørdag på Christiansborg Slotsplads mod det, de betegner som "regeringens svigt af havmiljøet i trepartsforhandlingerne".
Bag demonstrationen står blandt andre Greenpeace, Danmarks Sportsfiskerforbund, Danmarks Jægerforbund, Den Grønne Ungdomsbevægelse og Gammel Rye Miljøudvalg.
"Regeringen ser ud til at have lagt en særdeles uambitiøs kurs i de igangværende trepartsforhandlinger, hvor man både slækker på kvælstofmål og kvælstofindsatser. Det er uacceptabelt og et svigt af vores fælles havmiljø. Det vil hverken vi eller alle de danskere, der holder af vores kyster og fjorde finde os i - derfor slår vi ring om miljøet på lørdag," siger Torben Kaas, formand for Danmarks Sportsfiskerforbund.
Arrangørerne bag demonstrationen
- Danmarks Sportsfiskerforbund
- Greenpeace i Danmark
- Den Grønne Ungdomsbevægelse
- Danmarks Jægerforbund
- Andelsgaarde
- Gammel Rye Miljøarbejdsgruppe
- NOAH
- Landsforeningen mod Svinefabrikker
- Klimabevægelsen i Danmark
- Frederikssund Klimaforening
- Bedsteforældrenes Klimaaktion
- Foreningen for et godt hav- og strandmiljø i As Vig og omegn.
Demonstrationen er kl. 12-13.30 lørdag d. 16/11.
Finansministeriet har opstillet tre scenarier for reduktionen af kvælstof, så Danmark kan opfylde EU's vandrammedirektiv i 2027, som vi forpligtede os til i 2000. Eksperter har vurderet, at kun det scenarie med den største reduktion på 14.000 ton årligt er tilstrækkeligt for at opnå god økologisk tilstand i vandmiljøet, men et lækket notat fra trepartsforhandlingerne viser, at regeringen vil gå med den mindste reduktion. Det vil samtidig være et brud på landbrugsaftalen fra 2021.
I notatet har man nemlig regnet ud, at status på kvælstofindsatsen i 2027 vil være en reduktion på 10.120 ton. Det tal er lavere, end landbrugsaftalens reduktion på 10.800 ton, dels fordi tiltag fra den dén aftale ikke har leveret det ventede, dels fordi nye tiltag i den grønne trepart ikke er nok til at kompensere for manglerne.
De 12 organisationer opfordrer derfor alle demonstranter til at medbringe syltetøjsglas med vand fra deres lokale fjord eller kyst med angivelse af stedet. Glassene med vandet vil så blive overdraget til politikerne.
”Regeringen forsøger tilsyneladende endnu engang kortsigtet at sætte erhvervsinteresser over vores havmiljø. Det voldsomme iltsvind truer livet for planter, bunddyr, fisk og trækfugle, så alle gode kræfter må samles for at få regeringen til at forstå: Så gik den ikke længere. Det er nu kurven skal vendes,” siger Claus Lind Christensen, formand for Danmarks Jægerforbund.
Til dr.dk har ministeren for Grøn Trepart, Jeppe Bruus (S), sagt, at notatet er taget ud af en sammenhæng.
"Nu fortæller jeg dig, hvad vi sidder og forhandler om. Vi forhandler om noget, hvor vi har 40 mia. kr. ovenpå det, man egentlig havde i landbrugsaftalen. Til at plante skov, til at udtage lavbundsjord og til at gøre noget for alvor ved kvælstofindsatsen," uddybede han.
Flere artikler fra samme sektion
Ny politisk aftale skal styrke beskyttelsen af drikkevandet
Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om at afsætte 190 mio. kr. i perioden 2026-2027 til beskyttelse af det danske drikkevand. Midlerne skal fordeles via Drikkevandsfonden, som blandt andet støtter omlægning til økologi og skovrejsning.
Efterspørgslen på økologi stiger - men arealet har lige taget det største dyk i 20 år
Sidste år bød på den største årlige tilbagegang i det økologiske areal siden 2004-2005. Det sker dog, samtidig med at efterspørgslen på økologi er stigende. Minister ærgrer sig over udviklingen.
Kolding, Randers og Odense er blandt de områder, som gerne skulle se en effekt af Miljøministeriets nye krav til spildevand
16 fjorde og kystvande skal mærke en positiv effekt af, at Miljøministeriet netop har fastlagt konkrete initiativer, der skal nedbringe udledningen af kvælstof fra spildevand. 22 kommuner bliver berørt af de skrappere krav til rensningsanlæggene.