Lidl og Økologisk Landsforening genkender ikke Skatteministeriets regnestykke om moms på økologi

DEBAT: Pris er en reel barriere for forbrugerne, og erfaringer fra Lidl viser, at det virker at reducere momsen på sunde og økologiske valg. Danmark er det land, der vil have lettest ved at differentiere momsen på fødevarer, skriver indkøbsdirektør i Lidl Peer Sandtner og direktør i Økologisk Landsforening Rasmus Prehn.

13. maj 2025
Læsetid: 4 minutter
Et nærbilled af det røde Ø-mærke i træ
Vi står i en situation, hvor forældede løsninger og misforståelser blokerer for de tiltag, der kunne gøre det lettere at vælge økologisk og spise sundere, skriver Peer Sandtner og Rasmus Prehn. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Indlægget er oprindeligt bragt på Altinget d. 12/5

Af: Peer Sandtner, indkøbsdirektør, Lidl Danmark
Rasmus Prehn, adm. direktør, Økologisk Landsforening, og fhv. fødevareminister (S)

Lavere moms på økologiske varer burde være et redskab til at fremme folkesundheden og støtte en mere ansvarlig og bæredygtig fødevareproduktion, men i Danmark er det desværre stadig en barriere.

I dag pålægges alle fødevarer den samme momssats, og det betyder, at sunde og økologiske valg bliver dyrere for forbrugerne.

Faktisk betaler økologiske forbrugere hele 700 mio. kr. mere om året i moms, end hvis de købte ikke-økologiske produkter. Det er hverken klogt eller bæredygtigt, og det er på høje tid, at vi skifter retning.

Er det rimeligt over for forbrugerne og samfundet, at vi undlader at handle, når vi har redskaberne til at løse problemet?

Skal vores økologiske forbrugere ned på at betale den samme moms i kroner og ører, som alle andre, burde momsen på økologi kun være på 19 pct. 

Pris er en barriere 

Vi står i en situation, hvor forældede løsninger og misforståelser blokerer for de tiltag, der kunne gøre det lettere at vælge økologisk og spise sundere.

Lige nu betaler forbrugeren mere i moms, når de vælger en økologisk gulerod frem for en konventionel. Vi kan se, at pris spiller en vigtig rolle for mange kunder, og at det ofte er prisen, der afgør, om der ryger et ekstra stykke frugt eller grønt eller andet økologisk ned i kurven, særligt når alternativerne er billigere.

Det er skævt, og det hæmmer både folkesundheden og ambitionerne om mere økologi, større bæredygtighed, bedre miljø og klima.

Er det rimeligt over for forbrugerne og samfundet, at vi undlader at handle, når vi har redskaberne til at løse problemet? Det synes vi ikke.

I Lidl har vi i februar og marts 2024 testet effekten af momsfri frugt og grønt i en række butikker, og resultaterne har været bemærkelsesværdige – især i kommuner, hvor andelen af borgere med kroniske sygdomme er højere end landsgennemsnittet.

I Lolland Kommune steg salget på frugt og grønt med 22,5 pct. i perioden, mens salget steg med hele 31 pct. i Vesthimmerland Kommune.

Vi tester også målrettede økologikampagner i Lidl Plus-appen, og alene i april på tværs af landet oplevede vi en samlet stigning på 21 pct. i antallet af solgte økologiske varer.

For os var konklusionen åbenlys: Pris er en reel barriere for forbrugerne, og det virker at reducere momsen på sunde og økologiske valg.

Skatteministeriets regnestykke 

Vi ved, at det er muligt. Lidl opererer i mange andre europæiske lande, hvor sunde varer er fritaget for moms eller pålagt en lavere sats, uden at det fører til tunge, administrative byrder.

Husk på, at Danmark er verdens mest digitaliserede land. Det vil betyde, at vi er det land, der vil have lettest ved at differentiere momsen.

Så vi genkender ganske enkelt ikke det billede, Skatteministeriet tegner, når det anslår, at omkostningerne til differentieret moms koster et større millionbeløb.

Tværtimod er vi klar til at gå forrest og samarbejde med skattemyndighederne om at finde en håndterbar løsning.

Vi foreslår derfor, at regeringen og Skatteministeriet:

  • Igangsætter pilotprojekter i samarbejde med dagligvarehandlen for at teste sundheds- og miljøeffekterne af momsreduktion samt indgår et samarbejde om at minimere de administrative omkostninger.

  • Bruger moms som et aktivt redskab til at nå regeringens ambitiøse mål om at fordoble det økologiske areal og forbrug frem mod 2030.

Lidl og Økologisk Landsforening står klar til at bidrage. Vi repræsenterer både producenter og forhandlere, og vi ser hver dag, hvordan pris og tilgængelighed spiller en afgørende rolle i danskernes valg.

Det er på tide, at momsstrukturen afspejler det samfund, vi gerne vil være: sundt, bæredygtigt og fair. 

Dette er et debatindlæg og ikke et udtryk for redaktionens holdning. Ønsker du at skrive et debatindlæg til Økologisk så send det til hhk@okologi.dk. Navn og profession skal oplyses. Vi forbeholder os retten til at redigere i rubrik, manchet og mellemrubrik samt at rette sproglige fejl.