Annonce

Annonce

Flere efterskoler har fået Det Økologiske Spisemærke, og ifølge Malene Jensen er der et betydeligt potentiale i at opsøge og præge efterskolerne i forhold til at udbrede det økologiske budskab blandt store grupper af unge.

Lad økologien blomstre på efterskolerne

KLUMME: Malene Jensen og Økologisk Landsforening håber at efterskoleelever vil være med til at agere fyrtårne i den grønne, økologiske omstilling – til gavn for deres egen og andres fremtid.

Danmark har vi en lang tradition med både højskoler og efterskoler. Det er unikke steder for unge mennesker at opnå demokratisk dannelse, læring og samvær. På efterskolerne hvor fællesskab, forskellighed og forandring er i centrum, får de unge mulighed at møde nye, anderledes holdninger, blive klogere på fremtiden og mærke en særlig sammenhængskraft med en ekstraordinær stor gruppe af mennesker.

For økologien er der et betydeligt potentiale i at opsøge og præge efterskolerne i forhold til at udbrede det økologiske budskab blandt store grupper af unge, som netop befinder sig et sted i ungdomslivet, hvor de søger at blive udfordret fagligt, mentalt og socialt. Og hvor de i høj grad også former og udvikler vigtige værdier og holdninger.

Ligeledes befinder de sig et sted i livet, hvor de i højere grad begynder at kigge ud over egne nationale grænser og bliver mere interesserede i, hvad der foregår ude i verden.

Malene Jensen, projektleder, Økologisk Landsforening.
Malene Jensen, projektleder, Økologisk Landsforening.

Den økologiske grundtanke formidles i Danmark traditionelt ud fra et mål om øget dyrevelfærd, sundhed og biodiversitet. Men der er mere til det. Der er mange unge – og ældre – som ikke ved, at der også er sammenhæng mellem økologi og mindre global fattigdom. Det hænger sammen med, at der typisk er lavere omkostninger forbundet med at drive økologisk landbrug, mens afregningen for de økologiske afgrøder er højere.

Selvom der blandt unge mennesker er en stigende opbakning til udviklingssamarbejder, så viser den nyeste undersøgelse fra Danida, at kun et fåtal af unge ved, at Danmarks udviklingsarbejde også handler om økologi, klimatilpasning og menneskerettigheder.

Netop det forsøger Økologisk Landsforening at sætte fokus på i projektet ’Organic Fair Food Fighters’. I disse uger tager vi ud på efterskoler rundt om i landet og afholder temadage for elever og køkkenansatte for at kickstarte bæredygtig bevidsthed og adfærd hos disse.

På temadagene sætter vi fokus på de økologiske landbrugsmetoders bidrag til øget fødevaresikkerhed, rettigheder i Østafrika og mindsket fattigdom. Målet er at oplyse elever og køkkenpersonale om, at de kan bidrage til en mere bæredygtig og retfærdig verden alene gennem deres valg af fødevarer her i Danmark.

Gennem oplæg, træning og sparring engagerer vi både elever og køkkenpersonale til at være organic fair food fighters. For de særligt interesserede elever iværksætter vi desuden ungedrevne kampagner, hvor budskaberne formidles af unge i deres sprog og med deres fokus.

Hos Økologisk Landsforening håber vi nemlig, at de unge mennesker vil være med til at agere fyrtårne i den grønne, økologiske omstilling – til gavn for deres egen og andres fremtid.

Flere artikler fra samme sektion

Landbruget tager sig selv som gidsel: Skygger kollegiale hensyn for danske landmænds fornuft?

DEBAT: Hvis man lagde en plan for, hvordan vi markant kan reducere den animalske produktion, vil presset på den enkelte landmand aftage. Staten og investorer bør støtte landmændene for at sikre en omstilling til plantebaserede fødevarer og omlægning til økologi, der indeholder langt færre dyreenheder.

31-10-2022 3 minutter Debat

Reduceret moms på økologi fik politikerne på tæerne

DAGBOG FRA VALGKAMPEN: Louise Køster, forperson i Økologisk Landsforening, inviterede til valgdebat på sin gård, og her blev Økologisk Landsforenings forslag om reduceret moms på økologi grundigt forklaret.

30-10-2022 5 minutter Debat,   Politik

Organisationer i opråb til danskerne: Vælg de politikere, der vil løse krisen for dyr, natur og klima

DEBAT: Det er tid til et opgør med forældet landbrug og den dyre jagt på billige animalske fødevarer. Vi ønsker os et valg af modige politikere, der vil løse de fælles og akutte kriser for dyr, natur, klima og mennesker.

27-10-2022 7 minutter Debat