Annonce

Annonce

Flere efterskoler har fået Det Økologiske Spisemærke, og ifølge Malene Jensen er der et betydeligt potentiale i at opsøge og præge efterskolerne i forhold til at udbrede det økologiske budskab blandt store grupper af unge.

Lad økologien blomstre på efterskolerne

KLUMME: Malene Jensen og Økologisk Landsforening håber at efterskoleelever vil være med til at agere fyrtårne i den grønne, økologiske omstilling – til gavn for deres egen og andres fremtid.

Danmark har vi en lang tradition med både højskoler og efterskoler. Det er unikke steder for unge mennesker at opnå demokratisk dannelse, læring og samvær. På efterskolerne hvor fællesskab, forskellighed og forandring er i centrum, får de unge mulighed at møde nye, anderledes holdninger, blive klogere på fremtiden og mærke en særlig sammenhængskraft med en ekstraordinær stor gruppe af mennesker.

For økologien er der et betydeligt potentiale i at opsøge og præge efterskolerne i forhold til at udbrede det økologiske budskab blandt store grupper af unge, som netop befinder sig et sted i ungdomslivet, hvor de søger at blive udfordret fagligt, mentalt og socialt. Og hvor de i høj grad også former og udvikler vigtige værdier og holdninger.

Ligeledes befinder de sig et sted i livet, hvor de i højere grad begynder at kigge ud over egne nationale grænser og bliver mere interesserede i, hvad der foregår ude i verden.

Malene Jensen, projektleder, Økologisk Landsforening.
Malene Jensen, projektleder, Økologisk Landsforening.

Den økologiske grundtanke formidles i Danmark traditionelt ud fra et mål om øget dyrevelfærd, sundhed og biodiversitet. Men der er mere til det. Der er mange unge – og ældre – som ikke ved, at der også er sammenhæng mellem økologi og mindre global fattigdom. Det hænger sammen med, at der typisk er lavere omkostninger forbundet med at drive økologisk landbrug, mens afregningen for de økologiske afgrøder er højere.

Selvom der blandt unge mennesker er en stigende opbakning til udviklingssamarbejder, så viser den nyeste undersøgelse fra Danida, at kun et fåtal af unge ved, at Danmarks udviklingsarbejde også handler om økologi, klimatilpasning og menneskerettigheder.

Netop det forsøger Økologisk Landsforening at sætte fokus på i projektet ’Organic Fair Food Fighters’. I disse uger tager vi ud på efterskoler rundt om i landet og afholder temadage for elever og køkkenansatte for at kickstarte bæredygtig bevidsthed og adfærd hos disse.

På temadagene sætter vi fokus på de økologiske landbrugsmetoders bidrag til øget fødevaresikkerhed, rettigheder i Østafrika og mindsket fattigdom. Målet er at oplyse elever og køkkenpersonale om, at de kan bidrage til en mere bæredygtig og retfærdig verden alene gennem deres valg af fødevarer her i Danmark.

Gennem oplæg, træning og sparring engagerer vi både elever og køkkenpersonale til at være organic fair food fighters. For de særligt interesserede elever iværksætter vi desuden ungedrevne kampagner, hvor budskaberne formidles af unge i deres sprog og med deres fokus.

Hos Økologisk Landsforening håber vi nemlig, at de unge mennesker vil være med til at agere fyrtårne i den grønne, økologiske omstilling – til gavn for deres egen og andres fremtid.

Flere artikler fra samme sektion

'Fra Foder til Føde II' viser, hvordan vi kan styre mod en smuk og bæredygtig fremtid

DEBAT: Det er på tide, at vi sammen går ind i debatten med vores vision for, hvordan vores land skal gå foran og inspirere os selv og andre til at skabe en sund og smuk verden, skriver Inge Lis og Aage Dissing.

06-03-2024 2 minutter Debat

Tak for at deltage i debatten om at omlægge landbruget

DEBAT: Tak til alle, der deltager i debatten om løsninger, til at omlægge landbruget, så det overholder alle de planetærer grænser.

01-03-2024 2 minutter Debat

Nu står Økologisk Landsforening ikke længere alene med vores ønske om differentieret moms

MARKEDSKLUMME: Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, ser spændende perspektiver for økologien, i at skatteminister Jeppe Bruus åbner døren for at bruge differentieret moms som et værktøj, der kan bane vej for et grønnere fødevareforbrug.

22-02-2024 3 minutter Klumme