Annonce
Annonce
Den foreslåede afgift er baseret på teknologiske løsninger, som udfordrer de økologiske principper. Teknologiske løsninger er ofte bedst egnet til dyr på stald, mens de økologiske dyr er udendørs, hvilket gør det svært for økologer at implementere mange af de foreslåede teknologiske tiltag. Foto: Uffe Bregendahl
CO2-afgiften er en milepæl med for meget fokus på teknologi
LEDER: Vi ser med bekymring på, at mange dyr fortsat vil blive holdt inde i stalde, hvis den nye CO2-afgift bliver udformet, som treparten ønsker.
Offentliggørelsen af resultaterne fra de grønne trepartsforhandlinger markerer en milepæl for os i Økologisk Landsforening.
Vi har arbejdet hårdt for at påvirke beslutningerne til fordel for dansk landbrug og økologien, men den nye CO2-afgift baseret på teknologiske løsninger bringer både udfordringer og muligheder.
Vi har haft møder med ministerier, politiske ordførere og trepartsforhandlingernes formand, Henrik Dam Kristensen, samt dialog med Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening.
Vi har også deltaget i møder med Økonomiminister Stephanie Lose (V) og fremlagt vores model, Pris på Bæredygtighed, samt vores syn på en retvisende klimaafgift.
Vores prioriteter har været at fremme en helhedsorienteret klimaafgift, sikre et nuanceret klimaregnskab og integrere afgiften i landbrugsstøtten snarere end via Skatteministeriet.
Desværre bliver den nye CO2-afgift opkrævet via Skatteministeriet, hvilket kræver oprettelsen af et helt nyt it-system.
Dette er vi meget imod, da vi frygter store it-problemer med implementeringen gennem skat, modsat de eksisterende EU-tilskudsordninger, som vi allerede har på plads.
Det er også klart, at afgiften ikke vil sikre en omstilling til en mere plantebaseret driftsform. Desuden er mange af tiltagene frivillige, hvilket derfor ikke sikrer, at det er de rigtige arealer, der udtages eller laves til skov.
Den foreslåede CO2-afgift er baseret på teknologiske løsninger designet til at fremme bæredygtige praksisser, men udfordrer samtidig de økologiske principper.
Teknologiske løsninger er ofte bedst egnet til dyr på stald, mens vores dyr er udendørs. Dette gør det svært for økologer at implementere mange af de foreslåede teknologiske tiltag.
Vi ser med bekymring på, at mange dyr fortsat vil blive holdt livstid i stalde under de nye retningslinjer.
Vi tror på, at økologiens løsninger, som inkluderer naturlige græsningsmetoder og dyrevelfærd, vil kunne måles og belønnes korrekt i fremtiden. I mellemtiden anerkendes økologiens bidrag til løsningen af mange af de udfordringer, samfundet står overfor, gennem et højere tilskud til økologien.
Et systemskifte til økologi vil reducere kvælstoftilførslen i vandløb, forbedre biodiversiteten og sikre rene vandløb og giftfrit drikkevand.
Det er derfor essentielt, at vi fortsætter med at fortælle politikere og den nye ungdom om fordelene ved økologisk landbrug.
Økologi leverer sunde måltider, rene vandløb, gode dyreliv, giftfrit drikkevand og højere biodiversitet.
Vi ser frem til at se, hvordan afgiften vil påvirke vores medlemmer, og håber på en fremtid, der anerkender økologiens værdi og fremmer bæredygtigt landbrug inden for planetens grænser.
Vi planlægger et webinar onsdag d. 3. juli kl. 13:00, hvor vi vil give en status og besvare spørgsmål fra vores medlemmer.
Vi står over for en vigtig tid med en kommende CO2-afgift, og vi vil fortsætte med at kæmpe for et økologisk landbrug og en bæredygtig fremtid.
Flere artikler fra samme sektion
Tidligere formand takker Helle Borup Friberg: Hun var dedikeret til økologien 24/7
Jeg havde det store privilegium at ansætte Helle, der, selvom hun kom fra kredse langt fra madens verden, kunne tilføre foreningen en ny form for ledelse, som var bydende nødvendig for at bringe foreningen ind i en ny verden med en sund foreningsøkonomi, skriver Per Kølster.
Er økologi bedre for verden?
MARKEDSKLUMME: Efter to-tre år med stagnation er der plads til mere økologi på butikshylderne, men væksten kommer ikke af sig selv, vurderer Thomas Roland, csr-chef i Coop Danmark.
70-års fødselar har været med på økologiens rejse helt fra begyndelsen
Der er ikke mange, som har fulgt økologien så tæt i så mange år som Erik Fog fra Innovationscenter i Økologisk Landbrug. Han har bl.a. deltaget i arbejdet med at udarbejde verdens første lov om økologisk landbrug