Annonce

Annonce

Galloway-ko spiser grene i et vinterlandskab

Hvis kvæg opholder sig ude uden adgang til særligt beskyttende forhold, så skal de straks flyttes, hvis vejret bliver dårligt. Foto: Colourbox

Vær opmærksom på udegående kreaturer nu

FAGLIGT TALT: Visse kreaturer kan godt være ude i december, men de skal være vant til det, og man skal være klar til at sætte ind, når det bliver koldere.

Af: Hans Lund, kvægrådgiver i ØkologiRådgivning Danmark

Der ses stadig kreaturer på græs. Det kan være helt O.K., selv om kalenderen viser december. Men vær klar når vinteren sætter ind. Der varsles om koldere vejr i den kommende tid.

Fødevarestyrelsen retningslinjer for udegående kreaturer i vintervejr understøtter en høj dyrevelfærd og bedre sikkerhed for, hvordan reglerne overholdes hos de landmænd, der har kreaturer gående ude om vinteren.

For sundt robust kvæg med godt huld og godt hårlag, der er tilvænnet til at gå ude, stilles der, ifølge Fødevarestyrelsen præciserede retningslinjer, ikke et konkret krav om læskur eller tæt skov.

Retningslinjerne indskærper, at dyrenes tilstand danner grund for kontrollens afgørelse af forholdene om vinteren. Der skal altså være mindre fokus på et isoleret krav om læskur eller tæt skov som dyrene kan gå ind i.

Kvæg, der går ude om vinteren, skal være:

  • Robuste og være tilvænnet til at gå ude

  • Være ved godt huld og have et godt og tæt hårlag

  • Dyrene skal være rene og have adgang til et tørt leje

  • Der skal være græsdækkede arealer

  • Dyrene skal have mulighed for at finde læ i de naturlige forhold på stedet, evt. suppleret af managementtiltag

Hvis kvæg opholder sig ude uden adgang til særligt beskyttende forhold, så skal de straks flyttes, hvis vejret bliver dårligt.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg